Yhä useampi nykyihminen hakee elämän paineeseen rauhaa esimerkiksi joogasta, meditaatiosta ja mindfulnessista. Kristitty lääkäri Pekka Reinikainen on huolissaan joogan ja meditaation rantautumisesta Suomeen ja jopa kristilliseen toimintaan. Reinikaisen mukaan uskontoa ei voi riisua joogasta pois.

Joogakursseja on miltei kaikkien lähes 200:n kansalais- ja työväenopiston ohjelmistossa, ja ne ovat tupaten täynnä. Lajin nousu näkyy myös yksityisellä puolella.

Erilaisia New Age -ilmiöitä jo 1980-luvun lopulla kirjassaan Noituuden paluu lääketieteeseen käsitellyt lääkäri Pekka Reinikainen toteaa, että Suomesta on tullut maailman eniten joogaava maa.

– Sekä jooga että meditaatio ovat rantautuneet myös kirkon sisään. Äsken tuli buddhismi, josta käytetään savuverhona nimeä mindfulness. Sitä opetetaan kirkon papeillekin, Reinikainen kritisoi.

”Jooga vastaa uskonnolliseen tyhjiöön”

Nykyajan henkisyystarjonta on runsasta ja ulottuu monelle eri elämänalueelle liikunnasta ja lääkinnästä sisustukseen ja selvännäköön. Kun ihminen hakee hyvää oloa, usein tarjolla on myös uskonnollisia vaihtoehtoja. Ilmiöiden lähes kristillisen sanaston, kuten valo, enkelit, hyvyys tai rukous, vuoksi niitä on haastava arvioida hengellisesti.

Meediokurssit vetävät suomalaisia, netti pursuaa astrologisia palveluita ja tv:ssä ennustetaan reaaliaikaisesti.

– Vasta julkaistu kirkon oma tutkimus kertoo, että vain 15 prosenttia alle 30-vuotiaista suomalaisista uskoo Raamatun mukaiseen kristinuskoon ja 85 prosenttia ei, Pekka Reinikainen toteaa.

Tätä taustaa vasten Reinikainen ymmärtää, miksi jooga on etenkin nuoremman sukupolven suosiossa.

– Uskonnollista tyhjiötä ei ole, vaan se täyttyy jollakin. Jooga on täyttänyt tämän tyhjiön, hän arvioi.

Seuraavaksi:

Kirkkohistorioitsija Kotimaassa: Herätysliikkeet voisivat keskittyä tärkeimpään