Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Pelastusarmeijan Jari Karppinen: Koronviruspandemia on hankaloittanut asunnottomien tilannetta

 

Pelastusarmeijan asumispalvelut ja sosiaalinen työ tarjoaa apua lukuisille asunnottomille ja asunnottomuuden uhan alla oleville.

Pelastusarmeija toteuttaa laajaa asunnottomuustyötä. Pääkaupunkiseudulla on kolme ”asunto ensin” -periaatteella toimivaa asumispalveluyksikköä, jotka tarjoavat oman kodin yli 220 asukkaalle. Lisäksi Helsingin Castréninkadun yksikössä 53 asunnottomaksi jäänyttä helsinkiläistä saa tilapäisen asunnon. Yksikkö toimii linkkinä Helsingin Hietaniemen palvelukeskuksen ja pysyvämpää asumista tarjoavien yksiköiden välillä.

Edellä mainittujen yksiköiden ohella  Turussa ja Porissa Pelastusarmeija tehdään tuetun asumisen työtä PATAS-palvelukonseptilla. Kotiin vietävässä toiminnassa kohdataan ja tuetaan noin 70 asiakasta kuukausittain.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

– Lisäksi Helsingin sosiaalipalvelukeskus sekä sosiaalinen työ osastoissamme kautta maan auttavat asunnottomia ja asunnottomuusuhan alla eläviä avunsaajia. Heitä on runsaasti, toteaa Pelastusarmeijan sosiaalisen työn esimies Jari Karppinen.

Viime kuukausina maailmassa on myllännyt koronaviruksen aiheuttama Covid-19-tauti, joka on aiheuttanut yhteiskunnallisella tasolla paljon ongelmia.

– Valitettavasti sosiaalityön tarve tulee kasvamaan. Siitä kuuluu jo ääniä: päihteiden käytön kasvu, heikossa asemassa olevien lapsien kokema väkivalta, perheiden kiristyvä taloudellinen tilanne. Kriisin akuutti vaihe kysyy paljon niin valtion, kuntien kuin kolmannen sektorin voimavaroja, mutta samalla pitäisi löytää panostusta siihen, että voimme katsoa tulevaisuuteen ja varmistaa, etteivät ihmiset putoa yhteiskunnan rattailta.

Meille kaikille on annettu ohje ”pysy kotona”. Mitä jos kotia ei ole?

Jari Karppinen kertoo, että koronaviruspandemia on tehnyt erityisesti asunnottomien tilanteen hankalammaksi. Vuosien ajan asunnottomien määrä Suomessa on pienentynyt. Nyt asunnottomia kohtaavien työntekijöiden tuntuma on, että asunnottomien määrä on jälleen kasvussa:

– Tämä tilanne on nostanut asunnottomuuden kohtuuttomuuden esille. Meille kaikille on annettu ohje ”pysy kotona”. Mitä jos kotia ei ole? Monet asunnottomat ovat asuneet ystävien ja tuttujen luona, mutta nyt ymmärrettävästi se on ollut haastavampaa.

Asunnottomien yötä vietetään nyt lauantaina 17. lokakuuta YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä.Tämän vuoden teema on ”Oma koti hurjan kallis”. Asunnottomien yön tapahtumissa halutaan tällä kertaa nostaa esiin asumis- ja velkaneuvontaa eli antaa käytännön apua ja neuvoja, miten toimia asunnottomuusuhan alla, miten pysäyttää velkaantumisen kierre ja miten päästä omaan elämäntilanteeseen sopivaan asuntoon kiinni.