Hyvät: Netflixin uusi elokuva Neitsyt Mariasta ei ole täysin raamatunmukainen, mutta tavoittaa evankeliumien ytimen Yleinen: Muistokirjoitus: Antero Laukkanen tiesi, että rukouksen tililtä kate ei lopu

Pentikäinen pelkää etnisiä puhdistuksia Etelä-Sudanissa

 

Pieni tyttö vedenhaussa Maron alueella Tshadin ja Keski-Afrikan tasavallan rajalla. KUVA: Kuva: Anna Palmén

– Tilanne Etelä-Sudanissa näyttää pahemmalta kuin julkisuudessa näkyy. On pelko, että kriisi leviää heimojen väliseksi sodaksi ja etnisiksi puhdistuksiksi, sanoo Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen.

Sodan runtelemassa Etelä-Sudanissa avustustyötä tekevä Kirkon Ulkomaanapu on joutunut siirtämään avustuskalustoaan sinne, missä sitä ei tuhota. Kaluston tuhoutuminen ei kuitenkaan ole Pentikäisen mukaan huolista tärkein. Strateginen läsnäolo maksaa aina.

– Monessa maassa, jossa toimimme, on todennäköisyys levottomuuksiin. Niiden kanssa pitää pystyä toimimaan. Joudumme myös ottamaan vastuuta rauhasta, Pentikäinen kuvaa.

Fida neliöb. 19.-31.12.

Etelä-Sudanin kalustosiirtojen lisäksi Ulkomaanapu on joutunut evakuoimaan työntekijöitään Keski-Afrikasta.

– Joudumme siirtämään ihmisiä sodan jaloista. Se ei tarkoita sitä, että avun tarve lakkaa. Työmme ei saa pysähtyä, Antti Pentikäinen sanoo.

Keski-Afrikasta evakuoidut kaksi henkilöä työskentelevät tällä hetkellä Helsingissä.  Tilanteen rauhoittumista odotetaan, jotta paluu maahan työn jatkamiseksi onnistuu.

– Seuraamme koko ajan tilannetta. Niiltä osin, kun on mahdollista, jatkamme työtä etänä, kertoo humanitaarisen tiimin johtaja Elina Hakkarainen, joka palasi Keski-Afrikasta oltuaan siellä vasta kuusi viikkoa.

Vaikeat tilanteet saattavat pysäyttää Ulkomaanavun hankkeita kriisimaassa. Etelä-Sudanissa opettajainkoulutuksen uudistaminen voi siirtyä vuodella myöhemmäksi.

– Kouluja ja muita rakennuksia pommitetaan. Näin tuhotaan aiemmin tehtyä työtä. Siksi meidän pitää pystyä auttamaan myös konfliktien selvittämisessä, Pentikäinen painottaa.

Kirkon Ulkomaanavun budjetti Kongon, Etelä-Sudanin ja Keski-Afrikan rauhantyölle, humanitaariselle avulle ja kehitysyhteistyölle vuonna 2014 on yli 2,5 miljoonaa euroa. Rahoitusta on saatu omien varojen lisäksi muun muassa Suomen ulkoasiainministeriöltä.

 
Dei, Nina Åström, artikkeliban 17.10.- (2/2)