Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Perheleiri kiinnostaa Kambodžassa

 
Ilkka Kastepohja ja liuta kambozalaisia lapsia.

Perheleirillä Kambodžassa lapsille oli järjestetty omaa ohjelmaa. Varsinkin lapset kiinnostuivat pitkästä valkoisesta miehestä, ja joku heistä otti jopa kädestä kiinni. Kuva: Ilkka Kastepohja.

Sansan Aasian aluepäällikkö Ilkka Kastepohjan Kambodžan-matkan kohokohta oli käynti perheleirillä, jonne pariskunnat tulivat hakemaan eväitä aiempaa parempaan avioliittoon. Leirille tuli enemmän pariskuntia kuin oli kutsuttu.

Kambodža on yksi maailman köyhimmistä maista. Se sijaitsee Vietnamin, Laosin ja Thaimaan rajanaapurina. Maassa on yli 16 miljoonaa asukasta, joista noin kaksi miljoonaa asuu pääkaupungissa Phnom Penhissä.

Kambodžan väestöstä lähes kaksi kolmasosaa on alle 30-vuotiaita. Vuosina 1975−1979 maata hallitsi diktaattori Pol Potin johtama punakhmerien hirmuhallinto, jonka tavoitteena oli perustaa kommunistinen yhteiskunta. Kaupungit tyhjennettiin, koulut, sairaalat sekä raha lakkautettiin. Sen vuoksi Kambodžassa käytetään tänäkin päivänä kahta rahayksikköä.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

Ennen koronapandemiaa, syksyllä 2019, Medialähetys Sanansaattajien (Sansa) Aasian aluepäällikkö Ilkka Kastepohja matkusti Kambodžaan tutustumaan Sansan sikäläisiin yhteistyökumppaneihin. Näitä ovat FEBC (Far East Broadcasting Company) ja TWR (Trans World Radio). Yhteistyö ja taloudellinen tuki kanavoituvat käytännössä radioasema Krusa FM:n perheohjelmien ja perheseminaarien välityksellä sekä naisten radio-ohjelmien tukemisena.

Ilkka Kastepohjalle matkan kohokohta oli käynti perheleirillä, jonne pariskunnat tulivat hakemaan eväitä aiempaa parempaan avioliittoon.

− Kambodžassa mies puhuu usein nyrkein. On perheväkivaltaa, ja monilta puuttuu puhumisen ja keskustelun taito. Köyhyys ja puhumattomuus ovat tuoneet mukanaan monenlaisia ongelmia. Ymmärrämme sen syitä paremmin, kun tiedämme Kambodžan verisen historian, Ilkka Kastepohja kertoo.

Leirille osallistui useampi kuin oli kutsuttu

Perheleirille oli kutsuttu 60 pariskuntaa, mutta sinne tuli 70! Lapsille oli järjestetty omaa ohjelmaa. Varsinkin lapset kiinnostuivat pitkästä valkoisesta miehestä, ja joku heistä otti jopa kädestä kiinni.

− Erityisesti jäi mieleen pariskuntien aito halu oppia, miten itse voi vaikuttaa parisuhteeseensa. Minua jäivät puhuttelemaan ihmisten aito kiinnostus muutokseen, ystävällisyys, vilpitön ilo, hymy ja lasten railakas nauru. Hymy on ase, sillä saa paljon kerrottua. Vaikka emme puhuneet samaa kieltä, silti ymmärsimme toisiamme, Ilkka Kastepohja muistelee.

Leirillä aviopareille opetettiin tärkeitä taitoja hyvin konkreettisesti. Kambodžassa häihin kutsutaan koko kylä. Ongelmia tuo usein se, että hääkustannuksiin ei osata varautua ja säästää ennakkoon, jolloin talous menee sekaisin ja tuore avioliitto sotkeutuu talousvaikeuksiin.

Perheleirillä opetettiin, kuinka budjetti laaditaan ja miten säästetään. Elinkeinonsa pääasiassa viljelystä saavilla maanviljelijöillä kuukausitulot ovat noin 300 €. Sen pitäisi riittää perheen normaaleihin menoihin. Sosiaalihuollon tai työttömyystukien kaltaista turvaverkostoa ei maassa ole.

Kääntyminen kristityksi ei ole helppoa

− Perheleirillä seurakunnan järjestämä yhteinen lounas oli hieno idea. Se kokosi perheitä yhteisen pöydän äärelle. Samalla Jumalan sanan kylvö oli luontevaa, ihmiseltä ihmiselle ja sydämeltä sydämelle, Ilkka Kastepohja kertoo ja jatkaa:

− Kääntyminen kristityksi ei ole helppoa buddhalaisessa maassa. Kääntyminen merkitsee sitä, että perhe tai suku hylkää. Usein perheen korvaavat muut saman kylän perheet. He myös kokoontuvat usein yhdessä kuuntelemaan perheradiota. Ohjelmia käytetään lisäksi seurakuntien opetusmateriaalina.

Ilkka Kastepohja näkee Sansan yhteistyökumppanien Kambodžassa tekemän työn mielekkäänä. Toki kehitettävääkin on, mutta se vie aikaa.

− Vaatii vuosien yhteistyötä ja kulttuurin ymmärrystä, ennen kuin aasialaiset uskaltavat luottaa. Tärkeintä on kohdata ihminen ja vasta sitten keskittyä median mahdollisuuksiin. Media on väline evankeliumin eteenpäin viemiseen kaikille ja kaikkialla.

Päivi Kastepohja

 
Sansa artikkeliban.11.11.- MJa