Helsingin Sanomien suositussa Fingerpori-sarjakuvassa käsitellään usein kristinuskoon liittyviä aiheita. Fingerporin piirtäjä Pertti Jarlan humoristisissa teoksissa esiintyi viimeksi suojelusenkeli-hahmo. Aiemmin Jarlan stripeissä on vitsailtu esimerkiksi Luthor-säätiöstä ja ajankohtaisen kakkosen homoillasta. Kerran kävi myös järjetön munkki.
Seurakuntalainen kysyi Jarlalta, minkälaisia uskonnollisia näkemyksiä hänellä itsellään on.
Pertti Jarla toteaa olleensa ”rippikoulun aikaan uskonnollinen”.
– Äitini on hyvin uskonnollinen ja ala-asteella Raamatun jutut opetettiin hyvin. Rippikoulun aikaan olin kiinnostunut Raamatusta, mutta se hiipui sittemmin.
Jarlan mukaan kristinuskoon liittyvissä vitseissä koskettaa se, että ne liittyvät ”jotakuinkin jokaisen elämään tavalla tai toisella”.
– Raamatun jutut lienevät useimmille tuttuja jo esikouluajoilta. Ja herättäväthän ne aiheet suuria tunteita. Uskonnosta saa paljon mustaa huumoria. Siihenhän liittyy sellaisia teemoja kuin ristinkuolema, ihmisen kuolema, kadotus, paholainen, hän listaa.
Sarjakuvauransa ”pahimmat haukut” Jarla kertoo saaneensa Jeeus-hahmon käyttämisestä Fingerporissa. Yhdessä Jarlan kohutuimmista stripeistä ”Jeesus” on vaatekaupassa jo ”sovittanut nämäkin” housujensovittajan puolesta.
– Uskonnolliset aiheet huumorisarjakuvissa koetaan näköjään vieläkin loukkaaviksi. Tanskassa kohua aiheuttanutta Muhammad-pilapiirrosjupakkaa kummasteltiin Suomessa, mutta ei meidänkään kirkkomme piirissä näköjään niin kovin suvaitsevaisia olla, Jarla totesi aikanaan Apu-lehdelle.
Tähän mennessä Jarlan oma suosikki uskonnollisista vitseistään on strippi, jossa naispappi rauhoittelee epäileväistä seurakunnan johtoa kertomalla että menee pian sukupuolenvaihdokseen.
– Kun yleensä käsittelen jotain meille etäistä paavia, tämä osui ehkä lähemmäs suomalaista meininkiä
Fingerporia alettiin julkaista Helsingin Sanomissa helmikuussa 2007, ja nykyisin se ilmestyy myös lukuisissa muissa suomalaisissa sanomalehdissä. Sen stripeistä on koottu useita sarjakuva-albumeita.