Viime viikolla valtionneuvosto myönsi perusopetusluvan kuudelle kristilliselle koululle. Yksi näistä kouluista oli Keski-Uudenmaan kristillinen koulu, missä iloitaan uudesta päätöksestä.
– Huojennus on suuri. Mieli on kiitollinen ja vapautunut. Nyt on mahdollisuus tehdä tilaratkaisuja ja tulevaisuuden suunnitelmia rohkeammin, koulun rehtori Jukka Sipilä kertoo.
Keski-Uudenmaan kristillinen koulu sai ensimmäisen määräaikaisen opetusluvan alakoululle vuonna 2000. Pysyvä opetuslupa saatiin alakoululle kolmannella hakukerralla vuonna 2006. Yläkoulu aloitettiin vuonna 2009. Sille haettiin neljä kertaa pysyvää opetuslupaa, ennen kuin se myönnettiin viime viikolla 1.6.2017. Päätöksen tuomaa iloa varjostaa kuitenkin muille kouluille annetut päätökset.
– Olemme sen verran kiinteä verkosto, että Lappeenrannan saamatta jäänyt lupa sekä määräaikaisuuksien jatkuminen kolmella koululla on hieman himmentänyt iloa, Sipilä sanoo.
Kristillisille kouluille on kysyntää
Sipilän mukaan kristilliset koulut ovat kasvu-uralla ja kouluverkosto on myös laajenemassa.Hänen mukaansa kristilliset päiväkodit ja koulut ovat vielä varsin pieni joukko, mutta kristilliseen maailmankatsomukseen perustuvalle kasvatukselle on kysyntää.
– Kristillinen maailmankuva sekä ihmis- ja perhekäsitys koetaan vakaana ja kestävän kehityksen mukaisena ajatteluna. Koko koulujärjestelmällähän on kristilliset juuret. Pyrkimys sekulaariin kouluun on ehkä kokenut aallonpohjan niin Suomessa kuin laajemminkin. Maailmalla ja Euroopassakin perustetaan tällä hetkellä paljon kristillisiä kouluja, Sipilä kertoo.
Sipilän mukaan monella paikkakunnalla on virinnyt ajatuksia ja keskustelua kristillisestä päiväkodista ja koulusta. Aktiivisia kouluhankkeita on puolenkymmentä ja päiväkotihankkeita hieman enemmän.
Keski-Uudenmaan krsitillisessä koulussa on elokuun alussa listoilla noin 200 oppilasta ja päiväkodissa 34 lasta. Päiväkodilla rehtorin mukaan on kovat kasvun paineet, ja niihin pyritään vastaamaan tulevaisuudessa.