Riikka Purran elämä on selviytymistarina, johon on kuulunut rankkoja vaiheita. Hän sanoo kuitenkin, että ilman niitä olisi tuskin lähtenyt mukaan politiikkaan.
Puolue, jossa on paljon ihmisiä, joilla on haavoja, ja jotka ovat selviytyneet jostain traagisesta. Näinkin Riikka Purra kuvaa puoluettaan.
– Tämä näkyy ehkä hyvässä ja pahassa meidän toiminnassamme. Me emme pyri olemaan emmekä ole täydellisiä.
Myös Riikka Purran oma tarina on selviytymistarina. Hän asui elämänsä ensimmäiset vuodet molempien vanhempiensa kanssa, kunnes he erosivat. Purra asui sitten äitinsä kanssa, mutta tämä kuoli yllättäen ja traagisesti, kun tytär oli 12-vuotias. Sen jälkeen hän eli isänsä kanssa, kunnes muutti pois kotoa.
”Kun viimeinen raskauteni päättyi tyttövauvan kuolemaan vuonna 2014, jouduin hyvin syviin vesiin.”
Purra on elämänsä aikana joutunut todistamaan lähipiirissään niin alkoholismia kuin väkivaltaakin. Hän on myös menettänyt kolme syntymätöntä lastaan.
– Kun viimeinen raskauteni päättyi tyttövauvan kuolemaan vuonna 2014, jouduin hyvin syviin vesiin. Kaikki aikaisemmat vastoinkäymiseni tulivat uudelleen käsiteltäväkseni.
– Se ei ollut helppoa eikä käynyt käden käänteessä. Sen jälkeen olen kuitenkin ollut sinut kaiken tapahtuneen kanssa. Olen myös antanut anteeksi kaikille enkä ole enää katkera.
Tänä päivänä Purra sanoo olevansa onnellinen ja erittäin kiitollinen kaikesta, mitä hänellä on.
– Olen tällainen kaiken kokemani takia, hyvässä ja vähemmän hyvässä. Se riittää.
– Ja vaikka työni politiikassa ei sekään ole aina ihan tasapainoisen mielen takaaja niin senkin kanssa selviydytään.
Riikka Purra kokee, että juuri vastoinkäymiset ja niistä selviytyminen ovat ne tekijät, miksi hänellä on annettavaa myös politiikkaan.
– Ilman niitä olisin tuskin lähtenyt mukaan.
Keskustelua Jumalan kanssa
”Kun äiti kuoli, keskustelin paljonkin niin Jumalan kuin pappien kanssa.”
Riikka Purran lapsuudenperhe oli lähinnä tapakristitty, osin jopa ateistinen. Purra meni kuitenkin mukaan pyhäkouluun ja seurakunnan lapsikuoroon.
– Jokin Tampereen tuomiokirkossa veti puoleensa, ja koin siellä outoa rauhaa.
– Kun äiti kuoli, keskustelin paljonkin niin Jumalan kuin pappien kanssa. Samoin myöhemminkin silloin, kun elämässä on ollut vaikeaa.
Purra uskoo omalla tavallaan. Hän kertoo olevansa hyvin kriittinen ylipäätään asiassa kuin asiassa.
– En usko, että ryhtyisin esimerkiksi julistamaan uskonasioita. Tai että alkaisin uskomaan siihen, että evoluutio ei ole totta.
– Olen kuitenkin avoin sellaisillekin asioille, joita tiede ei pysty selittämään.
Rukouksin muistaminen tuntuu hyvältä
Perussuomalaisten periaateohjelman ensimmäisessä lauseessa lukee, että puolue on kristillisosiaalinen puolue.
– Se viittaa paitsi kristinuskoon niin myös kristittyjen kulttuuriperimään, jota pidämme tärkeänä, Purra selventää.
Puolueesta löytyy paljon uskovia ihmisiä, niin evankelisluterilaisia kuin herätysliikkeisiin kuuluvia. Paljon on myös sitten niitä, jotka eivät usko mihinkään.
”Aika paljonkin tulee viestejä, joissa kerrotaan, että minua muistetaan rukouksissa ja toivotetaan siunausta. ”
Saako Riikka Purraa muistaa rukouksin?
– Totta kai! Aika paljonkin tulee viestejä, joissa kerrotaan, että minua muistetaan rukouksissa ja toivotetaan siunausta. Se tuntuu kyllä todella hyvältä.
Riikka Purra kertoo elämästään Late Johanssonille ja Ali Niemelälle Ex-Criminals -ohjelmassa. Kuuntele haastattelu Radio Deistä tiistaina 17.5. kello 22.03, to 19.5. kello 01.00 ja su 22.5. kello 16.03, tai loppuviikosta Dei Plussasta.