Perustuuko ISIS:n toiminta Muhammadin esimerkkiin?

 

ISIS:n lippu. KUVA: WIKIMEDIA COMMONS

Tätä mieltä on Patmos Lähetyssäätiön tutkimusjohtaja, dosentti Juha Ahvio. Hän kirjoittaa Patmos blogissaan: ”Valitettava tosiasia on, että islamistiterroristit tuntevat Koraaniin ja klassiseen Muhammad-perimätiedon mukaiseen profeetan esimerkkiin perustuvan islaminuskonsa varsin hyvin.”

Islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila huomauttaa kuitenkin, ettei ISIS:n toiminta suinkaan vastaa muslimien enemmistön näkemystä omasta uskonnostaan.

Juha Ahvio ottaa blogikirjoituksessaan 24.8. kantaa väitteeseen, jonka mukaan ISIS-jihadismi edustaa ”islaminuskon täydellistä väärinymmärrystä ja heikkolaatuisen uskonnonopetuksen pohjalta muodostunutta virheellistä tulkintaa omasta uskonnosta, jonka todellinen ylevä ja uskonnollinen ydin olisi aivan jotakin päinvastaista.”

Ahvion mukaan selitys ei ole uskottava. Hän perustelee näkemystään pääasiassa 800-luvulta peräisin olevalla Ibn Hishamin kirjoittamalla Muhammadin elämäkerralla, jonka asemaa Ahvio pitää islamissa ”käytännössä kanonisena”. Siinä kuvataan Muhammadin käymiä islamin levittämiseen tähtääviä sotaretkiä.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

”Kun tarkastelee viime viikkojen ISIS-uutisia ja lukee samalla sekä Koraanin jihadistista sodankäyntiä käsitteleviä jakeita että Hishamin Muhammad-elämäkertaa, on erittäin vaikea uskoa väitteitä siitä, että tämän päivän islamistijihadistit järjestelmällisine väkivallantekoineen olisivat ymmärtäneet profeettansa antaman esimerkin täysin väärin”, Ahvio kirjoittaa.

Seurakuntalainen.fi pyysi professori Jaakko Hämeen-Anttilaa kommentoimaan Ahvion tekstiä. Hämeen-Anttila vastasi lyhyesti: ”ISIS:n toiminta on fanaattista eikä suinkaan vastaa muslimien enemmistön
näkemystä omasta uskonnostaan.”

Jotkut muslimit ovat huomauttaneet, että profeetta Muhammad kielsi muun muassa naisten, lasten ja vanhusten tappamisen ja monen muun, mihin ISIS on syyllistynyt. Pitääkö tämä paikkansa?

”Islamin pyhällä sodalla (jihad) on tarkat säännöt, jotka muun muassa kieltävät naisten, lasten ja kaikkien niiden surmaamisen, jotka eivät hyökkää aseellisesti islamilaisten maiden ja muslimien kimppuun”, Hämeen-Anttila vastaa Seurakuntalainen.fi:lle.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie