Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Peter Östman Puolimatkan tutkintapyynnöstä: ”Mediasota nähtävissä”

 

Kansanedustaja Peter Östman kummeksuu tutkintapyyntöä. Kuva Eduskunta.

Lakivaliokunnan jäsenen Peter Östmanin (kd) mukaan ei ole tavallista, että lakivaliokunnan kuultavien asiantuntijuus asetetaan kyseenalaiseksi, kuten nyt on tehty professori Tapio Puolimatkan tapauksessa. Puolimatka oli yksi noin viidestäkymmenestä asiantuntijasta, joita lakivaliokunta kuuli laatiessaan mietintöä sukupuolineutraalia avioliittoa koskevasta kansalaisaloitteesta.

– Tässä on nähtävissä eräänlainen mediasota, Peter Östman sanoo.

Tapio Puolimatkan lausunnosta eduskunnan lakivaliokunnalle avioliittolain muutoksesta tehtiin marraskuussa tutkintapyyntö Jyväskylän yliopiston rehtorille. Tutkintapyynnössä on pyydetty selvittämään, ovatko Puolimatkan asiantuntijalausunnon lähdeviittaukset hyvän tieteellisen käytännön mukaisia.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Östman kertoo, että lainvalmisteluprosessissa on tavallista, että kukin valiokunta kuulee eri asiantuntijoita. Kun kansalaisaloitteen perusteella nostettu avioliittolain muutos sukupuolineutraaliksi oli esillä lakivaliokunnassa, kuultavia oli tavallista enemmän, muttei Östmanin mukaan merkittävästi määrin enempää. Valiokunta päättää keskenään, keitä se kuulee valmisteluprosessissa. On myös tavallista, että valiokunnat pyytävät kirjallisia lausuntoja valmistelun tueksi. Kirjallisen lausunnon antoivat muun muassa Eläketurvakeskus ja Suomen ortodoksinen kirkollishallitus sekä kuusi muuta tahoa.

– Kuultavat sovittiin hyvässä hengessä ja sopuisasti. Heitä oli monelta taholta, kuten tavallista. Paljon oli myös Setan ja sateenkaariperheiden edustajia, Östman toteaa.

Lakivaliokunta kuuli lukuisten kirkkojen ja uskonnollisten yhdyskuntien lausuntoja.  Suomen evankelisluterilaisen kirkon näkemyksen toi esiin kansliapäällikkö Jukka Keskitalo Kirkkohallituksesta. Myös ortodoksista ja katolista kirkkoa kuultiin. Lisäksi asiantuntijat muun muassa Suomen Helluntaikirkosta, Vapaakirkosta ja Baptistikirkosta olivat kuultavina. Niin ikään kuultiin edustajia Suomen Islamilaisesta Neuvostosta sekä eri adoptio- ja lastensuojelujärjestöistä.

Lakivaliokunta esitti mietinnössään kansalaisaloitteen hylkäämistä. Eduskunta kuitenkin asettui sukupuolineutraalin avioliiton kannalle äänin 105-92.

 

(Uutinen tarkennettu 28.1.2015 klo 9:15)