Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Pidä huolta frendistä -hankkeella halutaan vähentää nuorten aikuisten pahoinvointia

 

ViaDia Vähäkyrö ry:n kahvila Sinililjan lisäksi nuorille järjestetään kohtaamispaikat myös Vaasaan ja Laihialle. Hankkeessa ovat mukana Hannu Turunen (vas.), Mika Tenetz, Simo Hätinen, Jani Kauhanen sekä kuvan ottanut Pekka Nyrhinen.

Kyrönmaan alueella alkanut pilottihanke pyrkii tukemaan nuoria aikuisia, jotka syystä tai toisesta jäävät yksin ja muiden palveluiden ulottumattomiin.

Toukokuun lopussa Kyrönmaan alueella käynnistyi Pidä huolta frendistä -hanke, jonka tarkoituksena on tukea syrjäytymisvaarassa olevia nuoria aikuisia ja luoda nuorten keskinäisen huolehtimisen verkostoa.

– Idea lähti oikeastaan nuorten pahoinvoinnista. Kyrönmaan alueella kuoli yhtenä vuonna kahdeksan nuorta, paikallisessa ViaDia-yhdistyksessä toimiva Vähänkyrön vapaaseurakunnan johtaja Hannu Turunen kertoo.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Vaasasta itään sijoittuvaan Kyrönmaahan kuuluvat muun muassa Isokyrö, Vähäkyrö, Laihia ja Tervajoki. Pilottihanketta on tarkoitus laajentaa koko Suomeen valtakunnallisen, Vapaakirkon diakoniajärjestö ViaDia ry:n kautta.

 

Nuoret mukaan suunnittelemaan

Pidä huolta frendistä on ViaDia Kyrönmaa ry:n EU-rahoitteinen hanke. Kolmen vuoden hankkeeseen on palkattu viisi erityisnuorisotyöntekijää tukemaan nuoria ja kulkemaan heidän rinnallaan.

Yhtenä kohtaamispaikkana Vähässäkyrössä toimii ViaDia Kyrönmaan kahvila Sinililja, ja kaksi muuta tilaa on hankittu Vaasasta ja Laihialta. Niitä kunnostetaan yhdessä nuorten kanssa. Suunnitteilla on muun muassa rap-studio.

– Lähdetään ihan nuorten ehdoilla. Kysellään, mitä he haluavat ja mitä me voimme toteuttaa, Turunen selittää.

Hankkeen kohderyhmänä ovat 17–29-vuotiaat, erityisesti syrjäytymisvaarassa olevat nuoret aikuiset. Toimintaan ovat tervetulleita kuitenkin kaikki taustasta ja taloudellisesta tilanteesta riippumatta.

Palveluita halutaan tarjota nuorille erityisesti virka-aikojen ulkopuolella, jolloin kohderyhmällä on niille enemmän tarvetta Turusen kokemuksen mukaan. Verkostoa rakennetaan erityisesti sosiaalisessa mediassa, mistä esimerkkinä on pikaviestipalvelua hyödyntävä Nälkä-WhatsApp.

– Sinne voi laittaa viestiä, ettei jääkaapissa ole muuta kuin valot eikä rahaa ole. Me toimitamme sitten ruokaa, ja joku porukasta huolehtii kaverista, Hannu Turunen kertoo.

Esimerkiksi asumiseen, päihteidenkäyttöön ja talouteen liittyvien ongelmien kanssa kamppaileville nuorille pyritään myös tarjoamaan tukea ja hoitamaan yhdessä heidän asioitaan.

 

Verkosto oli valmiina

Hankkeessa pyritään luomaan ja vahvistamaan verkostoa, jossa nuoret pitävät huolta toisistaan. Lähtökohdat ovat jo olemassa, vaikkakin onnettomista syistä. Hannu Turusen oma poika menehtyi traagisesti, ja Turunen kertoo sen olleen pysäytys pojan laajalle ystäväpiirille.

– Hautajaisissa oli 60 nuorta paikalla. Siinä oli verkosto valmiina, Turunen sanoo.

Hankkeen nimikin on poimittu Hannu Turusen pojan Erkon rap-sanoituksista: ”Pidä huolta frendistä, ettei frendistä tule entistä.”

Turunen toivoo, että vastaavilta murhenäytelmiltä vältyttäisiin jatkossa, ja että palveluiden tavoittamattomissa olleet nuoret löytäisivät tukea ja merkityksellistä sisältöä elämäänsä.

– Tavoitteena on, että nuoret pääsisivät työelämään ja löytäisivät paikan tässä elämässä.

 
Päivä artikkelibanneri 13.11.- 2024