Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Irakilainen piispa Daniel: ”Unelmani on nuorten jääminen Irakiin”

 
Läheltä otettu kasvokuva nuoresta mustaan asuun pukeutuneesta piispasta.

Nuori piispa on ehtinyt kokea al-Qaidan tappouhkaukset, Isisin valtaannousun ja kristittyjen paluun kotiseudulleen. ”Unelmani on, että nuoriso jää maahan ja tulee suolaksi ja valoksi tässä maassa. Tarvitsemme todella heitä johtamaan yhteisöämme parempaan asemaan”, piispa Daniel kertoo.

”Olemassaolomme on uhattuna. Monet nuorista ajattelevat vain lähtemistä”, piispa Daniel kuvaa Irakin kristittyjen nuorten kriittistä tilannetta. Useimmilta Irakin ja Lähi-idän nuorilta kristityiltä puuttuu toivo ja tulevaisuudenusko.

Kristityt ovat Irakissa hyvin vanha uskonnollinen ryhmä. Vuosikymmeniä kestäneen sodan, poliittisen levottomuuden ja Isisin julmuuden jälkeen kristityt nuoret kokevat nyt, ettei heillä ole tulevaisuutta kotimaassaan. Piispalla on silti unelma.

”Suuri haaveeni on, että nuoret jäävät. Teen kovasti työtä olemassaolomme turvaamiseksi.”

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Poikkeuksellinen mies

Se, joka ajattelee, että piispat ovat vanhoja miehiä, yllättyy tavatessaan piispa Danielin. Hän on 32-vuotiaana itsekin nuori, ja hän kantaa huolta nuorista ja keskittyy työssään voimakkaasti heihin.

Piispa on poikkeuksellinen mies, joka kieltäytyy lähtemästä kotimaastaan, vaikka hänelle on tarjottu hyvin houkuttelevia tehtäviä ulkomailla. Syyskuussa 2021 hänet vihittiin Muinaisen idän kirkon (Ancient Church of the East) piispaksi. Piispan rooli ei ole muuttanut hänen rakkauttaan nuoria sukupolvia eikä henkisesti haavoittuneita tai traumatisoituneita ihmisiä kohtaan.

Kun nuoret uskovat näkyynsä, he voivat toteuttaa sen.

PIISPA DANIEL

”Suurin osa toiminnastamme Irakissa keskittyy Kristuksen toivon tuomiseen nuortemme elämään. Meillä on traumaterapiakeskuksia, joita kutsumme Toivon keskuksiksi, ja avaamme niitä lisää”, hän kuvaa.

Tummaan piispa-asuun pukeutunut mies nauraa kerrostalotaustaa vasten.
Muualle muuttaneet nuoret kamppailevat toisaalta irakilaisen kristillisen identiteettinsä ja toisaalta uuden todellisuuden kanssa. ”Heidän on vaikea selviytyä ristivedossa”, piispa sanoo.

Lisää nuoria johtajia

”Tarjoamme nuorille myös ammatillista koulutusta, jotta heidän mahdollisuutensa löytää työtä Irakissa paranevat. Sen lisäksi järjestämme johtamiskoulutusta eli varustamme nuoria johtajiamme”, piispa Daniel kertoo.

Johtamiskoulutuksen aikana nuoret oppivat, mitä johtaminen merkitsee suhteessa uskoon ja miten tulla hyväksi johtajaksi.

Piispa Daniel on ottanut nuoret ensisijaiseksi asiaksi piispan virassaan.

PIISPA DANIEL

”Yksi asia, johon keskitymme, on se, miten saada yhteisölle uusia johtajia nuoresta sukupolvesta. He voivat sitten vaatia oikeuksiaan, puolustaa yhteisöään ja korjata tai ratkaista monia sen kohtaamia ongelmia.”

Piispa Daniel on ottanut nuoret ensisijaiseksi asiaksi piispan virassaan.

”Pyydän kaikkia seurakuntien pappeja keskittymään enemmän nuorisotyöhön, tuomaan nuoret takaisin kirkon pariin. Nuoriso on mielestäni meidän nykyisyytemme ja tulevaisuutemme. Jos emme saa heitä nyt mukaan, kirkolla ei ole minkäänlaista tulevaisuutta”, hän vetoaa.

Lähteneiden identiteettikriisi

Piispa Danielin mukaan irakilaiset nuoret vertaavat Irakissa ja ulkomailla tarjolla olevia mahdollisuuksia.

”Heillä on enemmän mahdollisuuksia muualla. Sen vuoksi koetamme niin kovasti antaa heille parempia vaihtoehtoja täällä. Teemme paljon sellaista, mitä hallituksen pitäisi järjestää.”

Toinen haaste on ulkomaille lähteneiden nuorten elämä.

Kirkko antaa nuorille mahdollisuuksia opiskella ilmaiseksi opistoissa ja yliopistoissa.

PIISPA DANIEL

”Kristityt jättävät kotimaansa ja unohtavat kaiken aloittaessaan uuden elämän länsimaissa. Nuoret unohtavat juurensa ja identiteettinsä. Heille tulee identiteettikriisi”, piispa kuvaa.

Mitä kirkko voi sitten tarjota nuorille?

”Kirkko antaa heille mahdollisuuksia opiskella ilmaiseksi opistoissa ja yliopistoissa. Kirkko keskustelee virkamiesten kanssa työmahdollisuuksien löytymiseksi. Painostamme heitä myös säätämään lakeja, jotka suojelisivat kristittyjen oikeuksia tässä maassa.”

Tummaan piispan kaapuun, punaiseen vyöhön ja kultaiseen ristiin pukeutunut mies katsoo ilta-auringon valossa horisonttiin.
”Me [Irakissa] taistelemme eturintamassa länsimaiden kristittyjen sijaan. Sen vuoksi on tärkeää rukoilla puolestamme, seistä rinnallamme ja tukea meitä taloudellisesti”, piispa Daniel toteaa.

Uusi näky tulevaisuudesta

Nuorison kanssa työskenteleminen ei merkitse välittömiä muutoksia. Toimiessaan pappina vuosia sitten piispa Daniel aloitti haasteita täynnä olevan matkan nuorison kanssa. Vaikka monet odottivat nopeita tuloksia, hän kehotti heitä olemaan kärsivällisiä.

”Kun minusta tuli piispa, aloin nähdä jonkinlaista hedelmää. Nuorten elämä muuttui hyvällä tavalla. Useimmat heistä tulivat vastuullisemmiksi ja sitoutuneemmiksi suhteessaan kirkkoon. He kertoivat siitä perheilleen ja ystävilleen. Oli todella hyvä nähdä nuorissamme suurempaa vastuullisuutta ja kestävyyttä sekä sitä, että heillä oli näky”, piispa Daniel kertoo.

Uskomme, että kirkko on yksi ruumis. Olemme tässä mukana yhdessä.

PIISPA DANIEL

”He alkoivat kertoa näystään yhteisössään. Kun he uskovat näkyynsä, he voivat toteuttaa sen. Se oli yksi tärkeimmistä asioista, jonka nuoremme oppivat tällä matkalla. Kiitän Jumalaa siitä, että nyt useimmat heistä ovat löytäneet näkynsä ja tavan toteuttaa sitä yhteisössään.”

 

Lue lisää kristittyjen tilanteesta Irakissa.

 
Open Doors neliömainos artikkelin jälkeen