Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Piispa Häkkinen pitäisi kirkkoherrat seurakuntaneuvostojen johdossa

 

Kohtaamisia Kirkkopäivillä. Mikkelin piispa Seppo Häkkinen kätteli muusikko Ilkka Vainiota Radio Dein Kirkkopäiväradion toimituksessa lauantaina.

Piispa Seppo Häkkinen pitää hämmentävänä Pirjo Ala-Kapeen ehdotusta, jonka mukaan seurakuntaneuvoston puheenjohtajuus voitaisiin siirtää kirkkoherralta maallikoille. – En voinut yhtyä lopputulokseen, kommentoi Häkkinen Radio Deille Ala-Kapeen kirkolliskokoukselle tekemää esitystä, josta kirkolliskokous joutunee äänestämään osana seurakuntarakenteen uudistushanketta.

Kirkolliskokous käsitteli perjantaina kysymystä seurakuntaneuvoston puheenjohtajuudesta osana seurakuntarakenteen uudistamista, jonka päälinjoista kirkolliskokous sekavanoloisen keskustelun jälkeen päätti. Paketti etenee kirkkohallitukseen, mutta vaati läpi mennäkseen ¾:n määräenemmistön, kun asia palaa Katajanokalta kirkolliskokouksen päätettäväksi.

Mikkelin piispa Seppo Häkkinen hämmästelee sitä, että Ala-Kapeen esitys tuli kokousedustajille yllätyksenä varsinaisen esityslistan ulkopuolelta.

Kirkkorekry neliöb. 14.-27.10.

– Tunteet ovat hieman hämmentävät. Suuria päätöksiä ei tehty, mutta seurakunnan tulevia rakenteita pohdittiin niin monipolvisesti, että kirkkohallituksella on kyllä haastava tehtävä saada tältä pohjalta laadittua lakiesitystä, joka menisi vielä äänestyksessäkin ¾ määräenemmistöllä läpi.

Pirjo Ala-Kapee katsoo, että maallikkovetoinen puheenjohtajuus lisäisi seurakuntien päätöksenteon demokraattisuutta.

– On ongelmallista, jos joidenkin yksittäistapausten perusteella lähdetään muuttamaan koko järjestelmää, vastaa Häkkinen.

Piispan mukaan kirkkoherran roolin kaventamisella ”saattaisi olla arvaamattomia seurauksia” kirkon päätöksentekojärjestelmälle.

– Kirkon hallinnon erityisyyteen kuuluu, että siinä pitää olla sekä kirkon viranhaltijat että maallikot – yhdessä mukana,

Mikkelin piispan mukaan seurakuntarakenteen uudistamisen peruslinja: pienten seurakuntien yhdistäminen osaksi suurempaa taloudellis-hallinnollista kokonaisuutta on oikea linja.

Tarkoittaisiko se pienten seurakuntien pakkoliitoksia osaksi suurempaa seurakuntayhtymää?

– Ajattelen, että yhtymämalli on hyvä, jos saadaan varmistettua rakenne, jolla varmistetaan, että ihmiset pystytään aidosti kohtaamaan. Hallintoa voidaan yhdistää, mutta seurakuntien on säilyttävä riittävän pieninä, näkee Häkkinen.

Piispa Seppo Häkkinen, hiippakuntasihteeri Juha Antikainen, kirkkoherra Lea el Bardi, koordinaattori Marja-Leena Toiviainen ja lapsiasiahenkilö Riitta Mälkönen keskustelevat Kuopion Musiikkikeskuksessa lauantaina 18.5. klo 14.00-15.30, kuinka kirkon ja yhteiskunnan tulisi toimia lasten ja perheiden hyväksi. Radio Dei lähettää keskustelun suorana lähetyksenä.

 
Dei, Viikon debatti, artikkeliban. (2/2) 14.9.- MJa