Helsingin piispa Irja Askola sanoo, ettei samaa sukupuolta olevan pariskunnan siunaaminen lähetystyöhön ole kannanotto sukupuolineutraalin avioliittolain puolesta. Vihapostivyöryn kohteeksi joutunut piispa vihkii miesparin Suomen Lähetysseuran läheteiksi Helsingissä järjestettävillä lähetysjuhlilla sunnuntaina.
– Tässähän ei ole kysymys millään lailla kannanottamisessa sukupuolineutraaliin avioliittoon. Tässä on kysymys rekisteröidystä parisuhteesta ja heidän rekrytoinnistaan Suomen lähetysseuran kautta tehtäviin. Nämä kaksi asiaa eivät ole samassa paketissa. Nyt ei puhuta sukupuolineutraalista avioliitosta vaan rekisteröidystä parisuhteesta, joka on Suomen lakien mukaan mahdollista, sanoi piispa Irja Askola Radio Dein Ajankohtaistunnilla Ariel Neulaniemen haastattelussa.
– Rekrytoinnithan on lähetysjärjestöjen asia. Minulla ei ole mitään tarvetta ottaa kantaa lähetysjärjestöidenrekrytointeihin.
Askola kuitenkin myöntää, että kyseessä on merkittävä ennakkotapaus kirkollisella kentällä, jossa vaakakupissa ovat yhtäältä valtiollinen lainsäädäntö ja toisaalta kirkon käytännöt ja teologiset linjaukset.
– Tässä varmasti tulee kysymyksiä ja paineita sen suhteen, millä tavalla lähetysjärjestöt huolehtivat siitä, että ei esimerkiksi synny syrjintäolettamuksia työnantajana, mutta mielestäni lähetysjärjestöt toimivat omien periaatteittensamukaisesti niin kauan kuin ne ovat lain ja kirkon käytäntöjen mukaisia.
– Nyt puhutaan tästä yhdestä asiasta, joka on Lähetysseuran oma rekrytointipäätös, jonka minä kyllä hyväksyn, Askola sanoo.
Kysymys Suomen kirkkoa suuremmasta asiasta
Useimmat evankelis-luterilaisen kirkon virallisten lähetysjärjestöjen johtajista ovat kertoneet Radio Dein kyselyssä suhtautuvansa pidättyväisesti samaa sukupuolta olevien parien lähettämiseen lähetystyöhön. Keskeisinä perusteina nousivat esiin kirkon ekumeenisiin suhteisiin liittyvät näkökohdat ja kohdemaiden kirkkojen näkemysten kunnioittaminen.
Miten piispa Irja Askola näkee tilanteen, jossa teologisesti eri linjoilla olevat järjestöt toimivat lähetyskentillä?
– Se ei ole yksittäisen piispan eikä oikeastaan yksittäisen luterilaisen kirkon asia. Kunnioitan periaatetta, että lähetysjärjestöt tekevät rekrytointinsa yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa lähetyskentällä. Minulla on luottamus, että sekä Suomen kirkossa että yhteiskunnassa on mahdollista ja sallittua ajatella eri tavoin monista tämmöisistä kysymyksistä.
– Tämä kysymys on yksi niistä, josta esimerkiksi Raamatusta käsin vedetään erilaisia johtopäätöksiä – ja se on sallittua kirkossa, ja myös ymmärrettävää. Mutta se ei ole minusta sallittua eikä ymmärrettävää, ei puolin eikä toisin, että pilkkaamme toisiamme tai tuomitsemme toistemme vakaamusta sillä tavoin, että se muuttuu vihapuheeksi. Se ei minusta kuulu kristityille.
Piispa Irja Askola on huolissaan siitä, että kirkollisessa keskustelussa on päässyt valloilleen vihapuheen henki.
– Myös heiltä, jotka lukeutuvat niin sanottuihin liberaaleihin, voidaanodottaa sellaista keskusteluetikettiä, jossa ei halvenneta niiden ihmisten vakaumusta tai näkökulmaa, jotka ajattelevat eri tavalla kuin liberaalit. Puolin ja toisin pitää kitkeä pois tuomion ja vihapuheen henki.
Askola kertoo, että hän on saanut päivittäin useita satoja viestejä sen jälkeen, kun Radio Dein uutisoi Suomen Lähetysseuran vihkivän samaa sukupuolta olevan parin lähetystyöhön. Askolan mukaan viestien joukossa on sekä tuki- että vihapostia.
Facebookiin luotiin torstaina Irja Askolaa tukeva ”tuki- ja rakkauspostiryhmä”, johon liittyi vuorokaudessa yli kaksi tuhatta tukijaa.