Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Piispa Irja Askola haluaisi päätäntävallan sateenkaariparien siunaamisesta piispoille

 

Kuva: Linda Tammisto

Helsingin piispa Irja Askola ehdotti, että piispat voisivat jatkossa päättää hiippakuntakohtaisesti siitä, saavatko papit siunata samaa sukupuolta olevien parien maistraatissa solmitun avioliiton siunaamisesta.

Helsingin piispa Irja Askola ei velvoittaisi ketään pappia siunaamaan samaa sukupuolta olevan parin avioliittoa, mutta ehdotti keskiviikkona 8.2. Radio Dein Piispan kyselytunnilla, että piispat voisivat päättää hiippakuntakohtaisesti onko papeilla lupa siunata avioliitto.

– En usko, että asia etenee kovinkaan hedelmällisesti kirkolliskokouksen kautta. Käsikirjamuutos on niin hirveän pitkä tie.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Askola peräänkuuluttaa tosiasioiden toteamista ja eri mielipiteiden hyväksymistä:

– Meillä on Suomen luterilaisessa kirkossa ja yhteiskunnassa tästä asiasta erilaisia mielipiteitä. Tämä ei ole pelastuskysymys tai taivaaseen pääsemisen kriteeri, toteaa Irja Askola.

Hän on sitä mieltä, että kirkko on havahtunut pohtimaan vihkioikeudesta luopumista ja avioliittolain vaikutuksia kirkkoon aivan liian myöhään. Taustalla ovat piispojen erimielisyydet. Hän näkee tilanteen Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa erityisenä, sillä muissa Pohjoismaissa kirkot voivat vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja. Askola pohtii kysyttäessä, että Suomessa tulisi olemaan vihkikaava samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen vuonna 2022.

”Kirkot ovat aiheuttaneet traumoja”

Irja Askola itse toivoo, että kirkon suhtautuminen olisi lähtenyt samaa sukupuolta olevien parien siunaamisen mahdollisuudesta. Piispana hän ei tällä hetkellä kuitenkaan voi antaa lupaa vihkiä tai siunata. Sen sijaan hän haluaisi, että keskityttäisiin siihen, millä tavalla pappi voi olla läsnä sateenkaariparin hääjuhlassa ja välittää kirkon hyväksyntää.

Kyselytunnilla epäilyä herätti, miten pappi voi välittää hyväksyntää, jos ei kuitenkaan suostu vihkimään tai siunaamaan. Samaa Askolalta kysellään myös sähköpostitse. Hän ymmärtää kritiikin, mutta ajattelee, että pappi voi kuitenkin suurelta osin olla mukana suunnittelemassa juhlaa parin kanssa ja tuoda sinne muun muassa rukousta ja raamatunlukua sekä lukea Herran siunauksen.

– Kyllähän kirkot, kristilliset yhteisöt ja yksittäiset kristitytkin ovat aivan käsittämättömän määrän häpeää, traumoja ja haavoja lyöneet sateenkaariväen, seksuaalivähemmistöjen ja heidän läheistensä elämään. Se oli muun muassa yksi syy, miksi menin mukaan Gay Gaalaan tietämättä, mitä siitä seurasi, Askola kommentoi.

Kuuntele Piispan kyselytunti kokonaan täältä.

 

 
Dei, Ida Elina, artikkeliban. (1/2) 11.11.-5.12. MJa