Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Piispa Peura: On ollut vaikea tunnistaa herätysliikkeille annettua julkisuuskuvaa

 

Simo Peura Kansanlähetyspäivillä sunnuntaina. KUVA: Päivi Hihnala

Piispa Simo Peura arvioi suorasanaisesti viime aikoina käytyä jännitteistä kirkollista keskustelua. Peura ihmetteli herätysliikkeiden leimaamista kirkon käenpojiksi sekä suurten seurakuntayhtymien nihkeyttä jakaa lähetysrahoja.

– Eteläpohjalaisesta näkökulmasta minun on ollut vaikea tunnistaa herätysliikkeitä luonnehdinnoista, joita niistä on kevään aikana käytetty. Harkinta tuntuu pettävän, Peura totesi puheessaan Kansanlähetyspäivillä.

Peura esitti toiveen, ettei kirkon olennaisin tehtävä häviäisi tunnepitoisen retoriikan taakse. Peura torjui ajatuksen, että herätysliikkeet olisivat ylhäältä johdettuja mielipideorganisaatioita.

– Tämmöinen ajatus on harhaanjohtava. Herätysliikkeet ovat ennen muuta hengellisiä kansanliikkeitä ja kristittyjen hengellisiä koteja. Niiden jäsenet ovat kirkon jäseniä, jotka toimivat seurakunnissa, piispa painotti.

Avainmedia ilmainen (vkot 48-49)

Peuran mukaan herätysliikkeet vaikuttavat edelleen myönteisesti Etelä-Pohjanamaalla.

– Kevään kuohut eivät ole muuttaneet tätä miksikään.

Peura muistutti, että herätysliikkeiden jäsenille äitikirkko seurakuntineen ja sakramentteineen on rakas.

– Monet ovat rakentaneet vapaaehtoisina vuosikymmenten ajan seurakuntaelämää herätysliike, kuten Kansanlähetys, hengellisenä viitekehyksenä. Heille on edelleen tilaa seurakunnissa, samoin kuin niille seurakuntalaisille, joiden taustana ei ole mikään herätysliike.

Puheessaan Peura haastoi pohtimaan, miltä messut näyttäisivät ilman herätysliikkeiden ihmisiä.

”Näkemyserot eivät saa olla ratkaisevia kriteerejä”

Piispa Peura otti rohkeasti esille myös lähetysjärjestöjen kannan rekisteröityihin parisuhteisiin. Periaatekeskustelun käymistä aika-ajoin hän pitää tarpeellisena.

– Ongelmallisena pidän kuitenkin sitä, jos luottamushenkilöiden kiinnostus kohdistuu muutamaan tai vain jopa yhteen asiaan, nimittäin siihen, mikä on järjestön kanta rekisteröityihin parisuhteisiin.

– Meidän kaikkien tulisi pitää nyt tarkkaan huoli siitä, että suhtautuminen rekisteröityihin parisuhteisiin ja niitä koskevat näkemyserot eivät muodostu ratkaisevaksi kriteeriksi. Siitä ei saa tulla etumerkkiä, plussaa tai miinusta, jolla – oman mielipiteen mukaisesti – hyvät ja pahat erotellaan toisistaan, Peura linjasi.

Piispa Simo Peura puhui sunnuntaina Kansanlähetyspäivien huipennuksessa Palvelkaa iloiten -juhlassa.Peura avustajineen siunasi lähetystyöhön 22 henkilöä.