Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Piispa Salmi: Voisiko seurakunnille antaa mahdollisuuden soveltaa erilaisia rakennemalleja?

 

Piispainkokouksen avauspuheessa Oulun piispa Samuel Salmi pohti seurakuntien rakenneratkaisuja, kaivosteollisuuden vaikutuksia alueen ihmisille sekä pohjoisen ulottuvuuden merkitystä kirkollisessa työssä.
Kaksipäiväisen piispainkokouksen istunnon Rovaniemellä 11.-12.9. avasi arkkipiispa Kari Mäkinen.

 

Salmi arvioi kirkolliskokouksen käsittelyyn tulevia seurakuntien rakennemalleja, joita ovat seurakuntayhtymien kehittäminen, rovastikuntamalli ja hiippakuntamalli. Hän kyseli, voisiko rakenneratkaisu löytyä siitä, että annettaisiin seurakunnille mahdollisuus soveltaa erilaisia malleja.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

– Rakenneuudistuksessa tärkeintä on, että seurakunta hengellisenä ja toiminnallisena yksikkönä on toimiva, Salmi totesi.

– Seurakunnan toiminnan todellisuus on hyvin erilainen jos verrataan pääkaupungin seurakuntaa käsivarren Lapin seurakuntaan.

Pohjoinen luonto ei kestä ympäristökatastrofeja

Piispa Samuel Salmi totesi, että Pohjois-Suomi elää parhaillaan keskellä suuria muutoksia. Useat kaivosyhtiöt ovat käynnistäneet tai valmistelevat kaivostoimintaa esimerkiksi Kittilässä ja Sodankylässä sekä Kolarissa. Etelämpänä Taivalkosken ja Posion rajalla Mustavaarassa asiaa selvitetään. Samoin kullan louhinta on ollut esillä Ylitornion kunnan alueella.

Salmi pitää kaivoksia ja niiden tarjoamia työpaikkoja hyvinä, kunhan kaksi edellytystä toteutuu.

– Pohjois-Suomesta ei saa tulla ”siirtomaata”, josta rikkaudet kuljetetaan muualle ja hyöty maaperän rikkauksista siirtyy pääsääntöisesti ulkomaalaisille omistajille. Toisena ehtona on, ettei Pohjois-Suomi kestä uutta Talvivaaran tapaista ympäristökatastrofia vaan arka luonto huomioidaan, sanoi Salmi. Hän piti keskustelua kaivosverosta tervetulleena tulokulmana oikeudenmukaisemman kaivostoiminnan aikaansaamiseksi.

Saamelais- ja turistityö tukevat seurakuntalaisia                   

Kirkollisessa työssä saamelaistyön sihteerin viran perustaminen kapituliin on ollut Salmen mukaan merkittävä askel. Tällä hetkellä saamelaisten enemmistö asuu saamelaisten kotiseutualueen ulkopuolella. Salmi muistutti puheessaan, että suurin saamelaiskylä Suomessa on Helsinki.

Pohjoisen turistityössä tavoitetaan ihmisiä laajalti. Matkailuyrittäjällekään seurakunta ei ole kilpailija, vaan yhteistyökumppani, jonka toteuttama hartaushetki on olennainen osa matkailijan maailmaa.

Pohjoisessa ekumenia on myös luontevaa Barentsin alueella erityisesti luterilaisten ja ortodoksien kesken.

– Kokemuksemme on, että täällä hieman kauempana kirkkojen keskuspaikoista yhteys on mahdollista silloinkin, kun kirkkojen välillä muuten saattaa olla jännitteitä, arvioi Salmi.


Piispa Salmen avauspuhe piispainkokouksessa