Mikkelin hiippakunnan emerituspiispa Seppo Häkkinen kirjoitti hartauskirjan, jossa arjen esineet toimivat hengellisen sanoman symboleina. Häkkinen kertoo oppineensa poikatyössä, että pelkkä teoreettinen puhe ei riitä.
Piispa Seppo Häkkinen, kirjassanne Neulasta saippuaan – arkisia välähdyksiä uskon maailmaan evankeliumia lähestytään esimerkiksi puhelimen, vasaran ja palovaroittimen kautta. Mistä saitte tällaisen idean?
Arkiset esineet kertovat enemmän kuin ymmärrämme. Harvoin tulemme ajatelleeksi, miten jokapäiväisiin tavaroihin liittyy puhuttelevia vertauskuvia tai sisältöjä. Monet esineet esiintyvät jo Raamatussa, mutta myös uusiin nykyajan esineisiin voi sisältyä rakentavia ja yllättäviäkin hengellisiä merkityssisältöjä. Lähestymme uskoa usein käsitteellisesti. Poikatyössä opin, ettei pelkkä teoreettinen puhe riitä. Pitää olla jotain nähtävää tai kerrottava tarina. Konkreettinen esine auttaa sanoman kirkastamisessa. Parhaimmillaan esine avaa sellaisia näkökulmia, joita ei ole tullut lainkaan mieleen.
Miksi kirjanne ilmestyy juuri Sley-Median kautta?
Minuun oltiin yhteydessä ja pyydettiin kirjoittamaan kirja. Sley-Median kirjat ovat hengellisesti luotettavia ja rakentavia, joten oli helppo vastata myöntävästi.
Oletteko itse lukenut paljon hartauskirjoja? Minkälaisia ovat suosikkinne?
Päivittäin luen Päivän tunnussanaa. Sen lisäksi luen epäsäännöllisesti erilaisia hartauskirjoja, joita on hyllyssäni varsin paljon. Erityisiä suosikkeja minulla ei ole. Erilainen lähestymistapa uskon kysymyksiin on kiehtovaa. Hartauskirjojen lukemista kyllä suosittelen Raamatun lisäksi hengellisen elämän rakentumiseksi.
”Oli mielenkiintoista perehtyä tavaroiden historiaan ja hoksata, että jokin tuttu esine voi saarnata uskosta syvällisesti.”
Liittyykö uusi kirjanne jo olemassa olevaan suomalaisten hartauskirjojen perinteeseen, vai onko kyseessä ”uusi aluevaltaus”?
Hartauskirjojen lajityyppi on moninainen. Laajasti ymmärrettynä kirjani liittyy siten perinteeseen, vaikka onkin uudentyyppinen. Sisältö puolestaan on vahvasti kirkon perinteeseen sitoutuvaa. Tässä tunnen kulkevani vastavirtaan ajassa, jossa hengellisyys ohenee ja pinnallistuu koko ajan.
Mitä tämän teoksen kirjoitusprosessi opetti teille?
Olin vuosien mittaan kerännyt aineistoa ja oivalluksia esineiden merkityksestä. Nyt pystyin hyödyntämään niitä ja pohtimaan myös uutta. Lisäksi oli mielenkiintoista perehtyä tavaroiden historiaan ja hoksata, että jokin tuttu esine voi saarnata uskosta syvällisesti.
Mikä on teoksenne hengellinen tähtäyspiste, eli mitä haluatte sillä sanoa?
Pyrin sanoittamaan hengellisen elämän ydinkysymyksiä. Toivon kirjan auttavan lukijaa näkemään Raamatun rikkautta ja kristillisen uskon syvyyttä.
Mitä tämän kirjan julkaisu merkitsee teille?
Olen ollut vuoden eläkkeellä. Olen iloinen, jos voin vielä palvella kirkkoa ja ihmisiä tällä tavoin. Kirja on syntynyt rukoillen, että se voisi olla Jumalan käytössä ja kirkastaa evankeliumia Jeesuksesta Kristuksesta.
TEKSTI JA KUVA: Petri Vähäsarja