Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Piispa Tapio Luoma: Kristillinen usko ottaa vakavasti elämän yllätyksellisyyden

 

Kirkonrakentajien Foorumin Näky uudistuvasta seurakunnasta -seminaarissa Lahdessa 9. lokakuuta puhuneen Tapio Luoman mukaan kristinusko voi antaa vastoinkäymisiä kohtaavalle realistisen elämäntulkinnan.

 

Piispa Tapio Luoman mukaan rationalismin, individualismin ja teknologian varaan rakentunut maallistuminen on vaikuttanut suuresti ihmisten tapaan mieltää elämäänsä.

SRO neliöb. 17.-23.10.

Esimerkiksi Luoma nostaa ihmisten suhtautuminen vastoinkäymisiin.

– Siinä, missä vastoinkäymiset koettiin toisinaan rankkoinakin muistutuksina elämän rajallisuudesta ja hauraudesta, nykyisin ne herättävät meissä kiukun ja suuttumuksen.

Luoman mukaan ihmisille on tullut ihanne helposta elämästä, jossa ei ole vastoinkäymisiä ja individualismista, jossa jokainen on itsensä herra.

– Vastoinkäymiset tekevät vihaiseksi, koska niistä tuleekin nyt auktoriteetti, joka uhkaa elämän helppouden ihannetta.

Tähän on Luoman mukaan kirkolla mahdollisuus tarjota vastauksia.

– Kristillisen uskon elämäntulkinta ottaa vakavasti elämän yllätyksellisyyden ja kontrolloimattomuuden ja myös vastoinkäymiset. Tämän vuoksi, rohkenen väittää, kristillisen uskon elämäntulkinta on realistisempaa kuin helppouden ihanteeseen uppoutunut yleinen näkemys.

– Elämän varjopuolet ovat ikään kuin sisäänrakennettu meidän kristilliseen uskoon sellaisella tavalla, joka antaa meille turvallisen mahdollisuuden kohdata ne ja käsitellä niitä.

– Herramme Jeesuksen kärsimyksen keskeisyys on kiistaton asia meidän kirkossamme.

Luoma epäilee, että Kristuksen kärsimyksen keskeisyyden vuoksi kristinuskoa on toisinaan moitittu elämänkielteiseksi uskonnolliseksi järjestelmäksi, joka kiinnittää huomionsa vain kärsimykseen ja estää nauttimasta elämän iloista.

– Kristillisessä uskossamme kärsimystä ei ihannoida, sillä siinä ei ole mitään ihannoitavaa. Mutta kärsimystä ei myöskään sivuuteta tai selitetä pois vain sen takia, että illuusio elämän helppoudesta säilyisi.

Kirkonrakentajien Foorumi on perustettu käynnistämään ja käymään laajapohjaista keskustelua spiritualiteetista ja siihen sisältyvästä  karismaattisuudesta Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa.  Sen perusti Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa toimiva Hengen uudistus kirkossamme ry vuonna 2007. Kirkonrakentajien Foorumi kokoaa yhteen kirkossa ja sen herätysliikkeissä ja järjestöissä sekä yhteiskunnassa toimivia henkilöitä, jotka haluavat olla mukana keskustelemassa karismaattisuuden merkityksestä kirkon tärkeänä voimavarana.