Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Piispa Tapio Luoma rohkaisee kristittyjä puhumaan hyvää

 

Espoon piispa Tapio Luoma näkee suomalaisten suurimpana syntinä sen, että keskitymme liikaa itseemme. Kuva: Kirsi Rostamo

Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma korostaa Radio Deissä, että meillä kristityillä on erityinen vastuu siitä, millä tavalla puhumme toisista ihmisistä.

Tapio Luoma oli pitkäperjantaiaamuna Kirsi Rostamon pääsiäisvieraana Radio Deissä. Pääsiäinen tarkoittaa synnistä pääsemistä. Synti puolestaan määritellään teoksi, joka erottaa meidät Jumalasta. Tapio Luoman mielestä meidän aikamme ihmisten suurin synti on se, että keskitymme liikaa omaan itseemme, hyvinvointiimme ja mielihyvän etsimiseen.

– Jos tämä vie kaiken huomion, silloin suljemme silmämme lähimmäisiltä ja siltä mitä Jumala haluaa meille sanoa ja antaa, piispa lausuu.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

Luoma analysoi, että ihmiset ulkoistavat mielellään kaiken pahan itsensä ulkopuolelle, esimerkiksi johonkin toiseen henkilöön tai kansanryhmään, koska silloin heidän on helpompi keskittyä rauhassa omaan itseensä. Ongelma on, että ihmiset vieraita asioita kohdatessaan sulkeutuvat, ikään kuin käpertyvät sisäänpäin. Piispan mielestä erityisesti kirkon tehtävänä on suuntautua ulospäin maailmaan, kuten lähetyskäskykin kehoittaa.

– Kaikilla on oikeus ihmisarvoiseen elämään

Vihapuhe on Espoon piispa Tapio Luoman mukaan puhetta, jossa ”toista ihmistä moititaan perusteettomasti ja osoitetaan vihaa ja halveksuntaa häntä kohtaan”. Luoma tuo esiin, että tällainen puhetapa on yleistynyt Suomessakin yleisen yhteiskunnallisen asenneilmapiirin kiristyessä. Tapio Luoma ei hyväksy minkäänlaista vihapuhetta. Erityisen ikävänä hän näkee sen, että myös kristityt syyllistyvät tällaiseen puhetapaan.

– Vihapuhe, olkoon syy mikä hyvänsä, on väärin kristillisen uskon näkökulmasta. Kun miettii vaikkapa kahdeksatta käskyä – ”Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi”- niin silloin se asettaa aivan erityisen vastuun sille, millä tavalla toinen toisistamme puhumme ja missä sävyssä heitä käsittelemme.

Piispa tuo esiin, että Martti Lutherin mukaan meidän kristittyjen ”ei tule ainoastaan pidättäytyä puhumasta pahaa toisistamme, vaan meidän tulee puhua aktiivisesti hyvää toisistamme.”

Tapio Luoma korostaa, että kaikkia ihmisiä tulee kunnioittaa ja kaikilla on oikeus ihmisarvoiseen elämään riippumatta siitä, ovatko he kristittyjä vai muslimeja.

– Meidän tulee tehdä kaikkemme, että ihmiset saisivat pitää maineensa ja kunniansa ja että he voisivat säilyttää myöskin laajemmin ihmisarvoisen elämänsä. Sen takia se, mitä puhumme, sillä on arvaamattoman suuri merkitys. Puheidemme laatu paljastaa sen, keitä me lopulta olemme ja mikä on meidän jumalasuhteemme.

– Jeesuskin tiesi, mitä pelko ja epävarmuus on

Piispa Tapio Luoma pitää ikävänä, että vihanilmaukset kohdistuvat usein turvapaikanhakijoihin, jotka ovat tulleet Suomeen vaikeista olosuhteista, eivätkä ole itse syypäitä siihen, että ovat joutuneet hankalaan tilanteeseen. Hän uskoo, että todellinen tarkoitus on esittää kritiikkiä esimerkiksi eurooppalaista maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan. Piispa painottaa, että demokraattinen järjestelmä sallii kritiikin esittämisen, mutta sitä ei tulisi suunnata turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttajia kohtaan.

Ihmiset kokevat pelkoa, kun terrori-iskut ja muut odottamattomat tapahtumat ja ilmiöt järisyttävät elämän tasapainoa. Tapio Luoma korostaa, että inhimillinen elämä ei ollut Jeesukselle vierasta, joten myös Jeesus pelkäsi. Hän rukoili Getsemanessa verta hikoillen ja pyysi Jumalalta: ”Isä, jos mahdollista, menköön tämä malja minun ohitseni”.

– Meidän Herramme tietää aivan tarkalleen sen, miltä tuntuu olla peloissaan ja kokea epävarmuutta. Hän tietää myös, miltä tuntuu, kun se, mihin luotti ja mikä oli suunnitelmissa, näyttää romahtavan ympärillä. Tämä kaikki on hänelle tuttua. Se, miten tästä mennään eteenpäin, miten selviämme, oikeastaan kaikki, on lopulta tämän Herran käsissä. Hänen esimerkkinsä osoitti, että näistä epävarmuuden, pelon ja tuskan tunteista huolimatta ylösnousemus tuli ja pääsiäisaamu koitti ja kuolema oli lopulta voitettu.

Tapio Luoman haastattelu uusintana Radio Deissä pitkäperjantaina kello 13 ja yöuusintana kolmelta.