Piispa Matti Väisäsen mukaan yliopiston teologisessa koulutuksessa pitäisi tutkia Raamattua tieteellisesti Raamatun itsensä ehdoilla, ”kuten esimerkiksi lääketiedettäkin tutkitaan sen omilla ehdoilla”.
Luther-säätiön kaitsennasta vastaava Väisänen kertoo, että säätiön pastoreiksi koulutettavat saavat yliopisto-opintojen lisäksi täydennyskoulutusta säätiön järjestämässä paimenpiirissä. Hän paljastaa myös, että Luther-säätiössä on väläytelty mahdollisuutta oman teologisen koulutuksen järjestämiseksi.
Väisänen kommentoi Seurakuntalaiselle Aamulehdessä virinnyttä keskustelua, jossa professori Markku Myllykangas ja emeritusprofessori Esko Länsimies vaativat luterilaisen kirkon pappiskoulutukselle omia seminaareja yliopistojen ulkopuolelle.
– Arvostan klassista teologista yliopistotutkimusta. Raamatun alkukielten osaaminen on tärkeää, eikä tieteellisessä raamatuntutkimuksessa ole muutenkaan mitään pahaa.
Väisänen katsoo, että suomalaista yliopistoteologiaa on kuitenkin alettu ”eksegetiikan johdolla harjoittaa muiden tieteiden ehdoilla”.
– Nimenomaan niin sanottu tuonpuoleinen mytologisoidaan ja mitätöidään, vaikka se on kristinuskon ydintä.
– Tulevat papit tarvitsevatkin täydennyskoulutusta teologian maisterin opintojen lisäksi. Ainakaan Luther-säätiön töihin ei ole muuten asiaa, Väisänen linjaa.
Hän kertoo, että Luther-säätiö järjestää täydennyskoulutuksena sen pastoreiksi aikoville teologian opiskelijoille niin sanottua paimenpiiriä, jossa kouluttajina toimivat säätiön omat työntekijät.
– Todennäköisesti kaikki Helsingissä opiskelleet pastorimme ovat osallistuneet myös suomen teologisen instituutin antamaan koulutukseen.
– Osa papeistamme on opiskellut myös ulkomaisissa pappisseminaareissa Cambridgessa, Göteborgissa ja Fort Waynessa.
Suomalaisessa nykytilanteessa hengellisen työn menestyksen ehto on Väisäsen mukaan se, että työtä tekevä liike ”voi olla vapaa liberalisoituneen kirkon vallasta”
– Kristillisen liikkeen on voitava päättää itse työnsä linjoista. Sen on myös voitava järjestää omaa työntekijäkoulutusta.
Siitä, alkaako Luther-säätö järjestää kokonaan omaa pappiskoulutusta, ei piispan mukaan ole toistaiseksi päätetty mitään.
– Suunnitelmissa on kuitenkin väläytelty, että järjestettäisiin teologista koulutusta Suomessa tai yhdessä skandinaavisten yhteistyötahojen kanssa.