Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Piispaehdokas Niilo Pesonen: Kirkon työntekijävaltaisuuden purkaminen on johtamiskysymys

 

Vt. päätoimittaja Rebekka Naatus tenttasi Niilo Pesosta Oulun seurakuntien median Rauhan Tervehdyksen ja Radio Dein piispanvaalitentissä keskiviikkona.

Oulun piispaehdokas Niilo Pesonen haluaa ravistella kirkon työntekijävaltaisuutta. – Työntekijöiden pitää pystyä muuttumaan – antaa tilaa, vastuuta ja tulla entistä enemmän seurakuntalaisten ohjaajaksi, tukijaksi ja rinnalla kulkijaksi.

Evankelis-luterilainen kirkko on Suomen neljänneksi suurin työnantaja. Jäsenmäärän laskiessa yhtälö ei toimi, ynnää Oulun Tuiran seurakunnan kirkkoherra Niilo Pesonen.

Pesosen mukaan kirkon on säästettävä ”rakennukset edellä”, mutta siitä huolimatta kirkon ei ole tulevina vuosina mahdollista säilyttää nykyistä työntekijämäärää.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Lääkkeeksi Oulun piispanvaalia käyvä teologian tohtori tarjoaa yhteisvastuullista maallikkokirkkoa.

– Olen paljon vieraillut maissa, joissa luterilaiset kirkot ovat vähemmistökirkkoja kuten Virossa ja Puolassa. Siellähän seurakunnassa on käytännössä vain pappi ja ehkä hyvällä säkällä joku toinen työntekijä. Kaikki muu painottuu siihen, että seurakuntalaiset tekevät, totesi Pesonen Oulun seurakuntien Rauhan Tervehdys -lehden ja Radio Dein piispanvaalitentissä keskiviikkoaamuna.

”On paljon ihmisiä, jotka näkevät kirkon tahona, jonka kautta minä voin tehdä hyvää.”

Niilo Pesosen mukaan seurakuntien – ja kirkon talouden – elävänä pitämiseen tarvitaan kulttuurin muutosta.

– Se on johtamiskysymys ja koulutuskysymys, jotta opitaan siihen, että enää ei vain työntekijä tee asioita.

– Totta kai on asioita, jotka vain työntekijä voi tehdä. Vain pappi voi toimittaa ehtoollisen tällaisena selkeänä esimerkkinä.

Pesonen ei katso Viron mallin Suomessa hetkessä toteutuvan, mutta vähintäänkin ”hallittua poistumaa” on hänen mukaansa tehtävä muun muassa jättämällä eläkkeelle siirtyvien virkoja täyttämättä.

– Meidän onni ja siunaus on se, että kyllä meillä työntekijöitä tulee vielä kymmenen ja kahdenkymmenenkin vuoden päästäkin olemaan vielä ihan merkittävästi – toki vähemmän kuin nyt.

Kirkollisessa keskustelussa on vuosia puhuttu maallikoiden sitouttamisesta ja vastuun kasvattamisesta, mutta useissa tapauksissa asia on jäänyt enemmän puheiden kuin uusien toimintamallien tasolle.

– Tämä on sikäli monimutkainen asia, että eivät kaikki seurakuntalaiset halua olla vapaaehtoisia eikä sitä pidä edellyttää, Pesonen myöntää.

– ­Mutta on suuri joukko ihmisiä, jotka minun kokemuksen mukaan haluavat ja ovat valmiita palvelemaan. Se rikastuttaa heidän elämäänsä. On paljon ihmisiä, jotka näkevät kirkon tahona, jonka kautta minä voin tehdä hyvää. Tämä mahdollisuus ja kenttä kannattaa ehdottomasti antaa. Sehän kuuluu jo kirkon perustehtävään

Oulun hiippakunnan piispanvaalin ehdokasasettelu päättyi maanantaina. Vaalissa ovat ehdolla Pesosen lisäksi Raudaskylän Kristillisen opiston rehtori Jukka Hautala ja Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo.

Vaalin ensimmäinen kierros käydään keskiviikkona 15. elokuuta ja mahdollinen toinen kierros 3. syyskuuta. Oulun nykyinen piispa Samuel Salmi jää eläkkeelle lokakuun lopussa.

Niilo Pesosen piispanvaalitentti kuullaan uusintana Radio Deissä keskiviikkona 23.5. kello 13 ja sunnuntaina 27.5. kello 20. Tentti on kuunneltavissa podcastina osoitteessa rauhantervehdys.fi, josta löytyvät myös aiemmat ehdokastentit.

 

 
Dei, Ida Elina, artikkeliban. (1/2) 11.11.-5.12. MJa