Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Piispaehdokas: Oppi neitseestäsyntymisestä on Raamattua myöhäisempi

 

Sakari Häkkinen on yksi Kuopion piispanvaaliehdokkaista. KUVA: Sakari Häkkisen arkisto

Kuopion piispanvaalin ehdokas, hiippakuntadekaani Sakari Häkkinen ei usko Jeesuksen syntyneen neitseestä. Yle uutisoi asiasta 5.12. Kommentoidessaan näkemyksiään Seurakuntalainen.fi:lle Häkkinen arveli, ettei hän ole piispaehdokkaista ainoa, joka näin ajattelee, mutta ainoa, joka sanoo sen julkisesti.

Sakari Häkkisen mielestä oppi neitseestäsyntymisestä on Raamattua myöhäisempi, vaikka ”sillä on juuret Luukkaan evankeliumissa.”

– Luukas oli siinä määrin valveutunut kreikkalainen, että hän halusi esittää Jeesuksen syntyneen samalla tavoin kuin muutkin aikansa suurmiehet, joita jumaliksikin sanottiin, muun muassa keisari Augustus, Häkkinen sanoo.

Avainmedia ilmainen (vkot 48-49)

Matteuksen evankeliumissa neitseestäsyntymistä ei hänen mukaansa ole, vaikka näin asia on perinteisesti tulkittu. Myöskään Paavali ei Häkkisen mukaan tiennyt asiasta mitään.

Sen sijaan Häkkinen tunnustaa uskovansa, että Jeesus on sataprosenttisesti Jumala ja sataprosenttisesti ihminen. Jumala tuli ihmiseksi Jeesuksessa, mutta millä tavalla, se on hänen mukaansa sivuseikka, eikä siitä pidä tehdä uskontotuutta.

Mutta eikö kirkko nimenomaan vahvistanut neitseestäsyntymisen varhaisina vuosisatoina uskontotuudeksi? Lausummehan uskontunnustuksessa: ”syntyi neitsyt Mariasta”.

– Uskontunnustus on vanhaa kieltä, jossa näkyy oman aikansa ihmisen maailmankuva. Mutta, jos näillä sanoilla on tähän asti voitu ylistää Jumalaa ja kiittää hänen teoistaan, kyllä se minulle kelpaa. Katson edustavani samaa uskontraditiota, vaikka maailma ja käsitys siitä ovat muuttuneet kovasti.

– Uskontunnustus ei ole muutenkaan mikään kristillisen opin tiivistelmä tai kokoelma oppilauselmia, jotka pitää uskoa. Kohdassa ”syntyi neitsyt Mariasta” minun ajatuksessani pääpaino on sanassa ”syntyi” eikä sanassa
”neitsyt”.

Piispanvaaliblogissaan 6.12. Häkkinen rinnastaa uskon neitseestäsyntymiseen uskomukseen, jonka mukaan maailma on kuusituhatta vuotta vanha. Teologeista, jotka pitäytyvät neitseestäsyntymiseen, hän kirjoittaa: ”Miten tällaisten teologien kanssa voi vakavasti keskustella
uskon ja tieteen suhteesta?”

Tässä linkki Sakari Häkkisen blogikirjoitukseen.

 
artikkelibanneri Uusi Tie