Piispainkokous käsittelee ensi viikolla SLEY:n ja Kansanlähetyksen asemaa kirkon virallisina lähetysjärjestöinä – päätösesityksen mukaan asema voi säilyä

 

Piispat kokoontuvat kokoustamaan Ahvenanmaalle 2.-4.9. Kuva: Kirkon kuvapankki/Aarne Ormio

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokous vierailee Porvoon hiippakunnassa Ahvenanmaalla 2.─4.9.2024. Vierailua isännöi Porvoon hiippakunnan piispa Bo-Göran Åstrand.

Piispainkokous käsittelee kokouksessaan 3.–4.9. Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (SLEY) ja Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen (SEKL) hallituksen selvitykset, jotka piispainkokous pyysi järjestöjen tekemien sopimusrikkomusten vuoksi.

Rikkomukset kietoutuvat niin kutsuttuun virkakäsitykseen. Inkerin kirkossa vain miehet voivat toimia pappeina. Hakemalla vihkimyksen Inkerin kirkosta järjestöjen työntekijät ovat voineet välttää osallistumasta Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappisvihkimykseen, jossa samaan aikaan vihitään naispuolisia pappeja. Tammikuun kokouksessa piispainkokous edellytti, että järjestön hallitus tekee pysyväisluonteisen päätöksen sopimusrikkomuksen korjaavista toimenpiteistä 31.5.2024 mennessä.

Parempi aviol. neliöb. 16.-22.9. (ilm.1/2)

Piispainkokouksen asialistalla todetaan päätösesityksenä, että ”Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys ja Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys ovat antaneet piispainkokoukselle perussopimuksen edellyttämät selvitykset korjaavasta toimenpiteestä ja pitää niitä riittävinä.”

Päätösesityksessä todetaan myös, että piispainkokous edellyttää, että kirkon lähetysjärjestöinä Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen ja Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen on toimittava jatkossa lähetyksen perussopimuksen ja -linjauksen mukaisesti.