Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

Piispat ja osa poliitikoista paheksuu arkipyhien kauppaamista

 

Piispat Matti Repo (vas) ja Kari Mäkinen (oik) ovat esittäneet näkemyksensä arkipyhistä. Mikkelin piispa Seppo Häkkinen ei ole vielä ottanut kantaa.

Arkkipiispa Kari Mäkien ehti luterilaisen kirkon piispakunnasta ensimmäisenä tyrmätä ajatuksen helatorstain ja loppiainen siirtämisestä viikonloppuun. Tampereen piispa Matti Repo ilmoittaa arkkipiispan vanavedessä yllättyneensä työmarkkinajärjestöjen esityksestä ja sanoo ehdotuksen tuovan mieleen 1960-luvun.

Myös poliitikkojen piiristä on kuulunut soraääniä nykyiseen arkipyhäkäytäntöön kajoamista vastaan.

Tampereen piispa Matti Repo pitää viikonloppuna työmarkkinaneuvotteluissa esiin nostettua ehdotusta helatorstain ja loppiaisen siirtämisestä nykyisiltä paikoiltaan lauantaille yllättävänä.

”Ehdotus arkipyhien siirtämisestä muistuttaa yli neljänkymmenen vuoden takaista keskustelua. Aika on kuitenkin toinen, kenties myös perustelut”, Repo kirjoittaa Facebook-sivullaan.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

”Aikoinaan asia liittyi työajan lyhentämisestä seuranneeseen lauantaityön välttämiseen. 1960-luvun lopulla työmarkkinaneuvotteluissa sovittiin asteittaisesta siirtymisestä 40-tuntiseen työviikkoon, ensin lyhentämällä lauantai 5-tuntiseksi ja lopulta sopien viidestä 8-tuntisesta päivästä maanantaista perjantaihin”.

Tampereen piispa muistuttaa, että arkipyhät siirrettiin lauantaille jo kerran, syksyllä 1971. Takaisin normaaleille paikoilleen ne siirrettiin 1990-luvun alussa.

”Työmarkkinajärjestöjen oletus oli, että vapaa-ajan lisääntyessä eri pyhien paikoilla ei liene niin paljon merkitystä. Kirkolle kävi kuitenkin pian ilmi, ettei yhden kansallisen kirkon ole ylipäätään viisasta irrottautua ekumeenisesta perheestä. Sillä on vaikutusta tuleville sukupolville juuri välittämällä yhteisiä juhla-aikoja”, Repo arvioi.

Piispan mukaan kehitys on osoittanut, että yhteisön perinteet ovat yksilöiden uskoa vahvempia.

”Ekumeenisen tradition voima on lopulta suurempi kuin kansalliset taloudelliset ja yhteiskunnalliset muutokset. Sakraali ja sekulaari ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa, ja kirkon päätöksentekijät joutuvat miettimään, kummasta näkökulmasta on asioita kulloinkin viisasta tarkastella. ”

Arkkipiispa Kari Mäkinen mukailee Facebook-sivullaan Jeesuksen opetusta lepopäivästä: ”Arkipyhät ovat ihmistä varten, ei kirkkoa.”

”Hyvään arkeen kuuluu myös lepo, hengähtäminen ja pyhä. Ilman lepoa perspektiivi katoaa ja on vain arkea ja asioiden tehokasta hoitamista”, Mäkinen kirjoittaa ja nostaa esiin länsimaiden pitkän kristillisen perinteen:

”Kulttuurimme kristilliset juuret ovat syvällä ja ilmenevät erityisellä tavalla kalenterissa ja vuodenkierrossa.”

Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo arvioi, ettei kirkolliskokous ole halukas tekemään arkipyhiä koskevaa muutosta kirkkolakiin. Kirkkolaissa loppiainen ja helatorstai on kirjattu traditionaalisille paikoilleen ja vain kirkolliskokous voi tehdä muutosesityksiä kirkkolakiin

Korhola: ”Kirkollisen pyhien hintalapusta saa puhua – ruotsin kielen ei”

Radio Dein kolumnisti, europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola (kok) kytki maanantaina kirkkopyhäkysymyksen ruotsinkielen asemasta käytävään keskusteluun.

”Ihmettelen intoa esitellä kirkollisten pyhien hintalappua yhteiskunnalle, samalla kun samojen tahojen mielestä pakkoruotsin hinnasta ei saa puhua sanaakaan. Molemmissa on kai kyse kulttuurisista arvoista”, Korhola toteaa.

Helsingin kaupunginvaltuutettu Ville Jalovaaraa (sd) huomauttaa, että keskustelussa on viime kädessä kyse siitä, pidetäänkö loppiainen ja helatorstai jatkossa kansallisina vapaapäivinä vai ei. Jalovaara ei näe järkeviä perusteita siirtää itse päiviä eri paikalle kuin missä ne ovat muissa länsimaissa.

”Kulttuurimme kristilliset juuret ovat syvällä ja ilmenevät erityisellä tavalla kalenterissa ja vuodenkierrossa. Aika on enemmän kuin hyödyke, jota voidaan ostaa ja myydä. Kaikkein tärkeimpiä asioita ei voi mitata talouden arvoilla”, Jalovaara kirjoittaa Uuden Suomen blogissa.

Arkipyhien, eli helatorstain ja loppiaisen siirtäminen lauantaiksi nousi esiin työmarkkinakeskusjärjestöjen sopiessa keskitetystä palkkaratkaisusta perjantaina.

Radio Dei jatkaa keskustelua arkipyhien asemasta aamu- ja päivälähetyksessään tiistaina 3.9.

Lue myös:

Loppiainen ja helatorstai siirtymässä työmarkkinaneuvotteluissa lauantaille

Arkkipiispa Kari Mäkinen arkipyhien siirrosta Ylelle: ”Ei viisasta eikä hyvä”

 

 
Dei, Viikon debatti, artikkeliban. (2/2) 14.9.- MJa