Piispat Matti Repo ja Jari Jolkkonen kutsuivat loppiaissaarnoissaan viisaiden seuraan kumartamaan Kuningasta. Lähetystyön asiantuntija Taneli Skyttä muistutti Vantaalla, että idästä saapuu edelleen väkeä, joka etsii maailmaansa valoa.
Piispat Matti Repo ja Jari Jolkkonen ajelivat tänään liukkaita maalaisteitä saarnatakseen loppiaismessuissa maailman valosta. Molempia inspiroivat idän tietäjien oppineisuus ja nöyrä rohkeus kumartaa palatsin sijaan talliin syntynyttä Kuningasta.
Repo osallistui messuun Hausjärven Mommilassa, jossa vietettiin kirkon 120-vuotisjuhlaa.
Jolkkonen puhui Tohmajärvellä, jossa toimitettiin vuoden alussa toimintansa aloittaneen Keski-Karjalan seurakunnan avajaismessu.
Kylväjän diasporatyön erityisasiantuntija saarnasi Vantaan Hämeenkylässä lähetystyön juhlamessussa. Hän muistutti, että Jeesuksen todistaja tarvitsee viisautta esimerkiksi siinä, kuinka vallanpitäjiin tulisi suhtautua.
Tarkka osoite löytyi kirjoituksista
Piispa Matti Repo kertoi Mommilan täydessä kirkossa, että oman aikansa taivaankappaleiden tutkijat pitivät luonnollisena, että Jumala puhuu tähtien avulla.
– Tietäjät olivat oikeilla jäljillä. He lukivat taivaan merkit oikein ja ymmärsivät, että suuri kuningas oli syntynyt, ei ainoastaan juutalaisille, vaan myös heille.
Repo muistutti, että tiede ei poista Jumalaa kuvasta, vaan voi johdattaa tuntemaan häntä. Pyhälle maalle saapuessaan tietäjät eivät kuitenkaan selviä Kuninkaansa luo pelkällä tähtien tutkimisella ja inhimillisellä viisaudella.
He tarvitsevat Raamatun sanasta tarkemman osoitteen.
– He tarvitsevat Raamatun sanasta tarkemman osoitteen: Juudan Betlehem. Sieltä löytyy tuo vastasyntynyt.
– Jeesuksen löytämiseen tarvitaan erityistä ilmoitusta. Luomakunta todistaa Jumalasta, mutta hänet voi tulla tuntemaan vain, kun hän itse näyttää tien, vaikka sitten ihmeellisen tähden välityksellä.
Repo totesi, että tietäjät luonnollisesti etsivät uutta kuningasta palatsista. He eivät osanneet etsiä häntä pienestä talosta, yksinkertaisesta perheestä eivätkö köyhästä vuoteesta.
– Ei löydy inhimillisellä päättelyllä, joka etsii Jumalaa korkeudesta, kunniasta ja loistosta. Jumala löytyy pienuudesta, heikkoudesta, vähäisyydestä, jopa häväistyksestä, kärsimyksestä ja kuolemasta. Tämä oli seimeen syntyneen kuninkaan tie. Hänet voi heikko ihminen löytää, kun vain painaa päänsä nöyrästi alas Kristuksen heikkouteen.
Vainoharhaisia hallitsijoita
Piispa Jari Jolkkoselle loppiainen on erityinen pyhä. Silloin katsotaan tähteä, joka syttyy erityisen synkälle taivaalle. Herodeksen julmuudesta on helppo rakentaa siltaa tämän ajan tapahtumiin. Herodes takertui elämänsä lopulla valtaansa ja alkoi vainoharhaisesti pelätä sen menettämistä. Hän surmautti vaimonsa, kolme poikaansa ja monia muita.
– Kun nykyisin itänaapurissa tiputaan ikkunoista, Herodeksen aikana tiputtiin jyrkänteeltä tai hukuttiin uima-altaaseen. Eri tapa, sama syy, Jolkkonen rinnasti.
Kristuksen kanssa mikään hetki ei ole toivoton.
Jolkkonen muistutti, että joskus pimeällä taivaalla pienikin valo riittää näyttämään oikeaa suuntaa. Kristuksen kanssa mikään hetki ei ole toivoton.
– Tätä juhlimme Loppiaisena.
Tietäjiä tutkiskellessaan Jolkkonen on kiinnittänyt huomiota siihen, että heistä käytetty sanaa magoi ei tarkoita mitään poppamiestä, vaan tiedemiestä, aikansa parasta oppinutta.
– Nykyaikana länsimaita vaivaa myytti siitä, että tiede ja uskonto ovat sotajalalla toisiaan vastaan. Tällainen vastakkainasettelu on turha ja väärä. Kristillisen uskon mukaan tiede ja usko eivät ole vihollisia, vaan kumppaneita. Ne tutkivat eri asioita, mutta seuraavat samaa tähteä, totuutta.
Kumartajia ja nitistäjiä
Jolkkonen totesi, ettemme tiedä, mistä idän tietäjät tarkalleen ottaen tulivat. Kenties heidän kotiseutunsa sijaitsivat nykyisen Iranin tai Irakin alueilla.
– Mutta he vaistosivat, että nyt tapahtuu jotakin suurta! Nyt maailman luoja, avaruuksien herra ja kaikkien kansojen isä lähestyy meitä ainutlaatuisella tavalla pienessä Betlehemin kylässä ja pienessä Kristus-lapsessa.
– Osoittaakseen palvovaa kunnioitustaan he kumartuvat otsa maahan asti – sillä juuri ”palvovaa kumartamista” alkutekstin sana tarkoittaa. Näin ei tehdä ihmisten edessä. Näin tehdään Jumalan edessä. Idän tietäjät tunnistavat Jeesus-lapsessa tosi ihmisen ja tosi Jumalan, maailman Vapahtajan, kansojen toivon ja myös oman pelastuksensa lähteen.
Jolkkonen näki kertomuksessa ajankohtaisuutta. Idän tietäjät tunnistavat Kristus-lapsessa koko maailman Vapahtajan. Herodes puolestaan näki hänessä uhan ja pelkäsi.
Idän tietäjät palvovat Kristusta, mutta Herodes haluaa nitistää hänet.
– Idän tietäjät palvovat Kristusta, mutta Herodes haluaa nitistää hänet.
– Kun Jeesuksen syntymästä kertovia barokkikonsertteja kielletään koululaisilta tai sellaiseen osallistumisesta määrätään kärsimyskorvauksia, eikö se kerro siitä, että meidän suhtautumisemme Kristus-lapseen on alkanut muistuttaa enemmän Herodeksen epäluuloa ja nitistyshalua kuin idän tietäjien avoimuutta ja palvovaa kunnioitusta?
Jolkkonen muistutti, että loppiaisen suuri sanoma on kiinni pitämisen arvoinen.
– Sanoma Jumalan armosta ja rakkaudesta Kristuksessa on avoin aivan kaikille kansoille ja aivan kaikenvärisille ja kaikenlaisille ihmisille.
Ei mitään uutta auringon alla
Taneli Skyttä kertoi Hämeenkylän kirkossa evakuointilennosta, jolla hän saapui parikymmentä vuotta sitten perheineen Suomeen työalueeltaan Keski-Aasiasta.
Lennolla oli aikaa tutustua koneen kapteeniin, joka kertoi suunnistaneensa uransa alussa perille tähtien avulla.
– Se tuntui hurjalta. Sama kunnioitus herää itämaan tietäjiä kohtaan.
Myös Skyttä nosti loppiaisen evankeliumista esiin tietämisen ja nöyryyden. Niiden taustaksi hän maalasi kuvaa Herodeksen vallanhimosta ja juonittelusta.
– Ei mitään uutta auringon alla. Luen juuri Anne Applebaumin kirjaa yksinvaltiaista. Herodes sopisi sinne joukon jatkeeksi aivan mainiosti.
Skyttä muistutti, että Jeesuksen todistaja tarvitsee viisautta, sillä erilaisissa tilanteissa on toimittava eri tavoin. Idän tietäjien oli varottava kuningasta, kun taas esimerkiksi profeetta Nehemia toteutti Jumalalta saamaansa tehtävää yhdessä kuninkaan kanssa.
– Kristinusko leviää voimakkaasti alueilla, joissa vallitsee kuningas Herodeksen kaltainen rautainen ote. Siellä sekä kansa että johtajat pelkäävät.
Kaikenlaisissa olosuhteissa kirjoitukset kertovat, mistä voi löytää nöyrän ja armollisen kuninkaan, Skyttä totesi. Hän kertoi tavanneensa diasporatyössä monia, jotka ovat tulleet tietäjien lailla idästä ja löytäneet Jeesuksen lännestä.
– Monilla heistä on tietäjien tavoin halu palata omaan maahansa, mutta reitti on vielä epäselvä. Me voimme auttaa heitä viemään sanomaa rauhasta ja toivosta pelon keskelle, Taneli Skyttä sanoi.
Lue lisää Kylväjän diasporatyöstä täältä.
Tohmajärven kirkossa otetun kuvan henkilöt vasemmalta oikealle: Tohmajärven lähikirkon kanttori Juho Purontaus, Kiteen lähikirkon pastori Kirsi Hukka, Keski-Karjalan seurakunnan kirkkoherra Markku Komulainen, Tohmajärven lähikirkon pastori Antti Happonen, piispa Jari Jolkkonen, Kesälahden lähikirkon pastori, kappalainen Leena-Susanna Mikkonen, Rääkkylän lähikirkon pastori, kappalainen Heli Kinisjärvi, Keski-Karjalan seurakunnan kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja ja Vaara-Karjalan seurakuntapastori Marja Multanen.