Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat vetoavat valtiovaltaan, yrityksiin, yhteisöihin ja kansalaisiin, että kaikki yhdessä toimisivat ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.
”Vetoamme valtiovaltaan, yrityksiin, yhteisöihin ja kansalaisiin, että yhdessä tekisimme kaikkemme ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Tähän paastoon kutsumme kaikkia – että meillä kaikilla olisi toivo”, vetoomuksessa sanotaan. Kannanotto on osa piispojen tervehdystä paaston alkaessa tuhkakeskiviikkona 6.3.2019.
Kirkon oman, äskettäin hyväksytyn energia- ja ilmastostrategian tavoitteena on, että kirkko on hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. ”Kannustamme seurakuntia ja kaikkia kirkon toimijoita noudattamaan strategian suosituksia, liittymään Kirkon ympäristödiplomiin ja jatkamaan aktiivista ympäristötyötä”, piispojen kirjeessä sanotaan.
Pääsiäiseen päättyvä paastonaika alkaa kirkkovuodessa laskiaisen jälkeisestä keskiviikosta eli tuhkakeskiviikosta. Piispat muistuttavat kirjeessään, että paasto on parannuksentekoa, sen ymmärtämistä, että oma käyttäytyminen vaatii muutosta.
”Itsetutkiskelua, parannusta, sovintoa ja toivoa tarvitaan juuri nyt myös siksi, että ilmaston lämpeneminen uhkaa tulevaisuuttamme. Meidän ihmisten on herättävä tekojemme seurauksiin ja käytävä työhön tilanteen korjaamiseksi. Olemme vastuussa haavoittuvassa asemassa olevista lähimmäisistämme, tulevista sukupolvista ja koko luomakunnasta.”
Tiedotteen liitteenä olevan paastokirjeen ovat allekirjoittaneet arkkipiispa Tapio Luoma, Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura, Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo, Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen, Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström, Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala, Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen, Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo, Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalosekä Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka.
Tuhkakeskiviikko on saanut nimensä paastoon liittyneestä tuhkan sirottelemisesta pään päälle. Sirottelu on toiminut katumuksen ja parannuksen vertauskuvana. Tuhkakeskiviikkona monissa seurakunnissa järjestetään nykyään messu, jossa pappi piirtää tuhkan ja öljyn tai veden seoksella ristin messun osallistujien otsaan katumuksen merkiksi.
Tuhkakeskiviikkona käynnistyy evankelis-luterilaisen kirkon Ekopaasto-kampanja, joka jatkuu 20.4. saakka. Kahdeksatta kertaa käynnistyvässä kampanjassa innostetaan suomalaisia liittymään pääsiäispaastoon tavalla, joka osaltaan auttaa myös hillitsemään ilmastonmuutosta.
Kirkon viestintä