Yhdysvalloissa on noussut voimakas arvokeskustelu pikaruokaketju Chick-fil-An johtaja Dan Cathyn puolustettua perinteistä perhemallia. Cathyn kommentista on seurannut boikotteja ja tukikampanjoita. Ketjun saatua suurten kaupunkien pormestareilta porttikieltoja kaupunkeihinsa keskusteluun ovat asettuneet vastakkain homoavioliiton ja yrittäjien mielipiteenvapauden puolustajat.
Kristillisistä arvoistaan tunnetun pikaruokaketjun johtaja Dan Cathy sanoi baptistisen Biblical Recorderin haastattelussa yhtiön tukevan perheitä – ”raamatullista määritelmää perheestä”, hän täsmensi.
Hän vastasi toimittajan kysymykseen ”Tukeeko yhtiö perinteistä perhemallia?” yhtiön olevan ”syyllinen esitettyihin syytöksiin”.
”Olemme perheomisteinen ja perhejohtoinen yritys. Me olemme naimisissa ensimmäisten vaimojemme kanssa. Kiitämme Jumalaa siitä.”
Lähes samanaikaisesti haastattelun julkaisun kanssa homojen oikeuksia kampanjoiva sivusto EqualityMatters.org julkaisi raportin, jossa kerrotaan Chick-fil-A’n säätiön lahjoittaneen vuosien 2003-2010 välillä noin 5 miljoonaa dollaria kristillisille järjestöille, jotka muun muassa kampanjoivat homoavioliittolainsäädännön läpiviemistä vastaan.
Cathy leimattiin pian mediassa ”homovastaiseksi”. Homoaktivisteja kokoontui ketjun ravintoloiden edustoille osoittamaan mieltä ja ketjua kohtaan julistettiin boikotteja. Ravintoloita kohtaan on tehty myös ilkivaltaa.
Toisen huomiota herättäneen lausunnon Cathy sanoi Ken Coleman Show -radio-ohjelmassa. ”Ajattelen, että houkuttelemme Jumalan tuomiota kansakunnallemme kun heristämme nyrkkiämme hänelle ja sanomme ’Me tiedämme paremmin kuin sinä, mihin avioliitto perustuu’ ja minä rukoilen Jumalan armoa sukupolvellemme, jolla on niin ylpeä ja ylimielinen asenne ajatella, että meillä on rohkeus määritellä, mistä avioliitossa on kyse.” Tätä ennen Cathy puhui ohjelmassa perheiden ongelmista ja isättömyydestä.
Porttikieltoja pormestareilta
”Pyrimme pitämään kurssimme. Tiedämme, että se ei välttämättä ole suosittua kaikkien keskuudessa, mutta kiitos Herran, elämme maassa, jossa voimme jakaa arvojamme ja toimia raamatullisin periaattein”, Cathy sanoi Biblical Recorderille.
Hänen sanansa tulivat pian kyseenalaistetuiksi boikottiin liittyessä myös korkeita virkamiehiä. Bostonin pormestari Thomas Menino kehotti kirjeessään Cathylle Chick-fil-A’tä vetäytymään suunnitelmistaan laajentaa Bostoniin. Kirjeen mukaan yhtiölle ei ole tilaa Bostonin Freedom Traililla, joka on historiallisten kohteiden läpi kulkeva reitti kaupungissa. Kirje julkaistiin muun muassa Bostonin kaupungin Facebook-sivuilla. Menino myös kertoi Boston Heraldille, että Chick-fil-A ei kuulu Bostoniin.
”Jos he tarvitsevat lupia kaupungissa, se tulee olemaan hyvin vaikeaa.” Menino sanoi Time NewsFeedin mukaan.
Chicagon pormestari Rahm Emanuel sanoi, että Chick-fil-A ei jaa Chicagon arvoja ja raatimies Proco Moreno kertoi, ettei vie eteenpäin ketjun maankäyttöhakemusta uuden ravintolan avaamiseksi. Myös San Franciscon pormestari Edwin M. Lee kehotti Chick-fil-A-ketjua olemaan pyrkimättä yhtään lähemmäksi San Fransicoa.
Boikotteja on seurannut vastakampanjoita. Arkansasin entinen kuvernööri Mike Huckabee julisti elokuun 1. päivän Chick-fil-A’n tukipäiväksi, mikä sai jonoittain ihmisiä syömään ketjun ravintoloissa. Muun muassa republikaanipuolueen presidentin esivaaliehdokkaana ollut Rick Santorum ilmoitti 200 000 Twitter-seuraajalleen käyneensä tukipäivänä syömässä poikineen Chick-fil-A’ssa. Monet näkevän Chick-fil-A’n puolustamisen symboloivan yrittäjän sanan-, mielipiteen- ja uskonnonvapauden puolustamista.
Toimittaja: ”Cathyn sanoja vääristelty”
Ensimmäisen Biblical Recorderin haastattelun tehneen toimittajan K. Allan Blumen mukaan Cathyn lausuntoja on vääristelty asian levitessä muihin medioihin. Hän painottaa Cathyn puhuneen koko ajan positiivisesti perheiden puolesta, ei lainkaan homoja tai ketään muutakaan vastaan.
Suomessa Yle kutsui viime torstain tv-uutisissaan Cathyn näkemyksiä äärinäkemyksiksi. Yle Uutisten ulkomaantoimituksen päällikkö Reijo Lindroos perusteli äärinäkemys-määritelmää Seurakuntalainen.fi:lle, ”koska sellaisina ne näyttäytyvät suomalaisille tutun maltillisen valtavirtakristillisyyden näkökulmasta”.