Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Pilkkalaki osuu omaan nilkkaan

 

Koraanin poltosta syytettynä ollut RImsa Masih siirrettiin turvaan helikopterilla. (Lehtikuva/AFP Photo/Farooq Naeem)

Väitettyä koraaninpolttajaa uhkasi kuolemantuomio Pakistanissa. Intialainen mies paljasti itkevän Jeesuksen putkirikoksi ja sai syytteen jumalanpilkasta. Tässä esimerkkejä siitä, miten jumalanpilkkalait voivat toimia tarkoitustaan vastaan.

Pakistanissa on lukuisia tapauksia, joissa vihastuneet kansanjoukot ovat lynkanneet profeetta Muhammedin pilkasta syytettyjä ihmisiä. Jumalanpilkkasyytöksiä tekaistaan myös toisuskoisten tai vihamiesten raivaamiseksi pois tieltä.

– Jumalanpilkkalait eivät suojele kansalaisia, vaan ne aiheuttavat enemmän väkivaltaa ja vainoa, uskontotieteilijä Paul Marshall sanoo.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Hudson Institutissa Washingtonissa työskentelevä Marshall on kymmenen vuoden ajan seurannut 20 islamilaista maata sekä länsimaita. Hän toteaa Dagen-lehden haastattelussa, että sananvapautta ja uskonnonvapautta uhkaavat niin jumalanpilkkalait kuin sharialait.

– Jumalanpilkkalakeja perustellaan sillä, että ne suojelevat uskonnonharjoittajia. Mutta tulos voi olla päinvastainen. Kun viranomaiset päättävät syyttää henkilöä tai kokonaista ihmisryhmää jumalanpilkasta, kansalaiset saavat tästä syyn käydä syytettyjen kimppuun, Marshall sanoo.

 

Lue lisää aiheesta Sanasta.