Vanhoillislestadiolainen blogisti ihmettelee, miksei liike tee yhteistyötä evankelisten ja viidennen herätysliikkeen kanssa.
”Jos meille, jotka edustamme esimerkiksi virka- ja avioliittokysymyksessä perinteistä kantaa, tehdään kirkon sisällä olo liian tukalaksi (esimerkiksi herätysliikkeiden messujen vietto kielletään), on pakko spekuloimisen ja pohdiskelun sijaan tehdä konkreettisia valintoja ja tekoja. Mitä nämä voisivat olla?” kysyy bloggaaja ja teologian maisteri Roosa Tahkola suositun Hulluinhuonelainen-blogin kirjoituksessaan 19. kesäkuuta.
Kirjoitus nimeltä ”Havaintoja kaventuvasta tilasta kirkossa” käsittelee kesäkuun kirkollista kohua Maata Näkyvissä-festarien ja arkkipiispa Tapio Luoman ympärillä. Vastikään virkaansa vihitty Luoma linjasi kesäkuun alussa, että Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (Sley) ja turkulaisten paikallisseurakuntien järjestämillä festareilla ei voida viettää kirkon vanhan virkakannan mukaista messua, jossa pappina palvelisi vain miehiä. Luoma äänestettiin virkaansa muun muassa vanhoillislestadiolaisten ja muiden konservatiivien tuella.
Tahkola arvelee, että jos herätysliikkeiden toimesta järjestettyä ehtoollisen viettoa aletaan rajoittaa laajemminkin, tilanne koskee ennen pitkää myös vanhoillislestadiolaisten tilaisuuksia, kuten Suviseurojen messua.
Vanhoillislestadiolaisten kirkkopolitiikka on ollut epäjohdonmukaista
Tahkolan mukaan vanhoillislestadiolainen liike on kirkkopolitiikassaan toiminut ristiriitaisesti siihen nähden, mitä liikkeen sisällä opetetaan esimerkiksi avioliitosta ja raamattukäsityksestä. Hän kritisoi tekstissä muun muassa vanhoillislestadiolaisten äänestäjien asettumista Luoman taakse arkkipiispan vaalin ensimmäisellä kierroksella, vaikka ”ehdolla olisi ollut myös huomattavasti vanhoillislestadiolaisten ääneen lausuttuja arvoja lähempänä oleva ehdokas, Ville Auvinen.”
– Lisäksi vanhoillislestadiolaisten kirkolliskokousedustajien taannoinen päätös äänestää samaa sukupuolta olevien suhteen siunaamisen mahdollistavan ohjeen puolesta oli uskomaton, Tahkola kertoo Uusi Tie -lehdelle ja viittaa piispainkokoukseen ohjeeseen, jonka vuoksi esimerkiksi ortodoksisen kirkon Moskovan patriarkaatti keskeytti oppineuvottelut Suomen kirkon kanssa.
– Tosin ohjeen puolesta äänestäneiden edustajien kerrottiin myöhemmin pyytäneen väärin äänestämistään anteeksi.
Konservatiivien kirkollisen elintilan todennäköisen kaventumisen johdosta Tahkola ehdottaa tekstissään vanhoillislestadiolaisen liikkeen ja muiden konservatiivien yhteistyötä. Mitä se konkreettisesti tarkoittaisi ja keiden välillä?
– Arvioni mukaan vanhoillislestadiolaisella liikkeellä olisi opillisesti eniten yhteistä evankelisen liikkeen ja viidesläisyyden kanssa. Yhteistyö voisi konkreettisesti tapahtua vaikkapa kirkolliskokouksessa.