Kirkkovuoden pyhäpäivät kertovat siitä, kuka Jumala on ja mitä hyvää hän meille lahjoittaa.
Pitkäperjantai on Kristuksen ristiinnaulitsemisen päivä. Juuri tänä päivänä on erityisen vaikeaa puhua siitä, mitä hyvää Jumala on tehnyt. Jumalan Poika kärsii ja kuolee ristillä, häpeällisesti. Kristus huutaa: ”Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut?”
Mitä hyvää tällainen päivä voi merkitä? Jo ensimmäiset kristityt etsivät selitystä vanhoista kirjoituksista, kansansa perinteestä ja historiasta. Profeetta Jesajan kirjan lukuun 53 turvauduttiin jo varhain. Kun Jeesuksen tekemiä parannusihmeitä piti ymmärtää, etsittiin esiin Jesajan sana: ”Hän kantoi meidän tautimme, otti taakakseen meidän sairautemme.”
Sen me kykenemme käsittämään, että joku voi ottaa kannettavakseen kuorman, joka on liian raskas jollekin toiselle. Yksi toimii toisen puolesta.
Eikä sekään ole aivan mahdoton ajatus, että joku voi uhrautua jonkun toisen puolesta. Äiti asettaa henkensä alttiiksi, jotta voisi pelastaa lapsensa. Palomies vaarantaa itsensä, jotta voisi hakea uhrin liekkien kidasta. Veteraanien työstä sanomme: ”uhrin ansiosta lippu liehuu”.
Mutta sitä voi olla ylivoimaista ymmärtää, että Jumala kärsii ihmisen sijasta ja kuolee koko ihmiskunnan puolesta. Apostoli Paavalikin myöntää, että ”älyniekkojen” näkökulmasta katsottuna puhe ristiinnaulitusta Kristuksesta on ”hulluutta” ja ”herjausta”. (1. Kor. 1:18-23)
Käsittämätöntä on, että kaikkivaltias Jumala alentuu häpeälliselle ristille. Yli ymmärryksen käyvää on, että hän tekee tämän meidän puolestamme. Silti Paavali nimittää ristiä ”Jumalan voimaksi” ja hulluutta viisaudeksi.
Kristuksen kärsimystä voi katsoa Jesajan sanojen läpi: ”Hän kärsi rangaistuksen, jotta meillä olisi rauha, hänen haavojensa hinnalla me olemme parantuneet. Me harhailimme eksyneinä kuin lampaat, jokainen meistä kääntyi omalle tielleen. Mutta Herra pani meidän kaikkien syntivelan hänen kannettavakseen.” (Jes. 53: 5-6)
Paljon myöhemmin englantilaiset ymmärsivät, mistä pitkäperjantaina on kyse. He antoivat päivälle nimen Good Friday. Pitkä perjantai on Hyvä perjantai.
Tämän emerituspiispa Eero Huovisen kirjoittaman pitkäperjantaita koskevan tekstin välitti Kirkon tiedotuskeskus.