Pohjois-Koreassa elää miljoonia aivan tavallisia ihmisiä. Moni heistä näkee nälkää. Fida pyrkii turvaamaan pysyvämpää ruokatuotantoa Pohjois-Koreassa.
YK:n maatalousjärjestö FAO:n mukaan lähes kolme miljoonaa pohjoiskorealaista kärsii aliravitsemuksesta. Fida on ainoa suomalainen järjestö, joka toimii Pohjois-Koreassa. Fidalla on parhaillaan käynnissä viisi hanketta Pohjois-Koreassa: aluesairaaloiden kehittämishanke, hammashuollon tukiohjelma ja siemenperunahanke.
Fidan Pohjois-Korean EU-hankkeen yhteyshenkilö Olli Pitkänen toteaa, että maassa on jatkuva pula ruoasta. Pohjois-Korea ei ole esimerkiksi sanktioiden tähden päässyt kehittymään niin kuin olisi pitänyt.
– Samalla kun sinne tarvitaan hätäapua, sinne tarvitaan myös rakenteellisia muutoksia, joilla kansalle pystytään takaamaan ruokaturva, Pitkänen kertoi Radio Dein Ajankohtaistunnilla.
Fidan siemenperunahankkeen tarkoitus on nimenomaan taata pysyvämpää turvaa ruoan tuotantoon. He ovat tukemassa tietotaidolla työtä, jota pohjoiskorealaiset tekevät.
Kristityt auttavat avoimesti
Fidan työ Pohjois-Koreassa juontaa juurensa 1990-luvulle. Pohjois-Korea kärsi pahoista tulvista, jotka veivät sadot. Seurauksena arviolta kaksi miljoonaa ihmistä kuoli ja maan ruokaturva romahti. Tulvien aikaan Ruotsissa oleva Pohjois-Korean suurlähettiläs pyysi apua Fidan ruotsalaiselta sisarjärjestöltä. Tuolloin alkanut yhteistyö on jatkunut aina tähän päivään asti.
Kun Pohjois-Korea 90-luvulla pyysi Fidalta apua, työntekijät kysyivät, että miksi heiltä – hehän ovat kristittyjä. Pitkänen kertoo, että Pohjois-Korean viranomaiset olivat vastanneet olleensa tottuneet siihen, että kristityt auttavat.
– Kyllä se on täysin avointa, että me ollaan kristittyinä siellä.
Huoli tavallisista kansalaisista
Olli Pitkänen on käynyt Pohjois-Koreassa useita kertoja vuodesta 2002 lähtien. Pitkänen kertoo, että reissuilla on pystytty peilaamaan sitä, mitä maassa on tehty.
– On rohkaisevaa nähdä, kun perunavarasto on rakennettu sinne kylmässä talvessa tai kuuman kesän aikana ja ne siemenperunat ei mätäne tai jäädy, totesi Pitkänen Radio Deille.
Fida toimii Pohjois-Koreassa nimenomaan tavallisten ihmisten keskuudessa ja Pitkänen harmitteleekin sitä, että länsimaissa harvoin ajatellaan sitä:
– Siellä on miljoonia ihmisiä, jotka elävät siinä kansalaisyhteiskunnassa, samoin kuin me täällä Suomessa – tavallisina ihmisinä.
Pitkänen uskoo, että YK:n raportti Pohjois-Korean ihmisoikeusrikkomuksista tulee kärjistämään länsimaiden ja Pohjois-Korean välejä. Hän on huolissaan siitä, miten kaikki vaikuttaa pohjoiskorealasiin.
– Se voi aika kovasti iskeä tavalliseen Matti Meikäläiseen, joka Pohjois-Koreassa asuu.
YK:n raportti: räikeitä ihmisoikeusrikkomuksia
YK julkaisi maanantaina 17.2. raportin Pohjois-Korean ihmisoikeusrikkomuksista. Raportti perustuu useisiin haastatteluihin, joista osa on nähtävissä videoina YK:n verkkosivuilla, mutta joista suuri osa tehtiin salaisina kuultujen ja heidän läheistensä suojelemiseksi.
Raportissa kerrotaan muun muassa Pohjois-Koreassa tapahtuneista kidutuksista, seksuaalisesta väkivallasta, murhista ja poliittisista vangitsemisista.
Pohjois-Korea on kiistänyt ihmisoikeusrikkomukset.
Radio Dein Ajankohtaistunti torstaisin klo 9-10.Uusintana klo 13-14 ja yöllä klo 01-02.