Lähetysjärjestö YWAM Finland ry:n puheenjohtaja Henri Hermunen kirjoittaa Pohjois-Sentinelin saarella tapetusta 26-vuotiaasta John Allen Chausta. Kuka hän oikein oli ja mitä saarella tapahtui?
Marraskuussa maailmaa kohahdutti 26-vuotiaan John Allen Chaun (1991-2018) kuolema. Amerikkalainen John Allen Chau yritti nousta Andamanin saariryhmään kuuluvalle Pohjois-Sentinelin saarelle kertoakseen täysin eristyksissä muusta maailmasta elävälle sentinelien heimolle Jeesuksesta.
Mitä Pohjois-Sentinelin saarella tapahtui?
Chau piti matkastaan päiväkirjaa. Marraskuun 14. päivänä 2018 hän maksoi paikallisille kalastajille kyydistä saarelle ja alus saapui perille myöhään keskiviikkoiltana. Seuraavana aamuna, 15. marraskuuta, John meloi rantaan omalla kajakillaan. Hän teki päivän aikana kaksi tai kolme reissua saareen.
Päiväkirjamerkintöjen perusteella John pääsi kosketuksiin heimon kanssa. Hän kuvaili heimon kieltä ja heidän käyttämiään eleitä. Heimolaiset “räjähtivät nauramaan”, kun John matki heidän sanojaan. Hän kuvaili osan heimosta kohtelevan häntä ystävällisesti, mutta joukossa oli myös vihamielisiä kasvoja: “minä olen ollut niin ystävällinen heille, miksi he ovat niin vihaisia ja aggressiivisia?”
Rantavedessä muutama silminnähden vihainen heimon jäsen kohtasi Johnin. Hän puhutteli heitä ensin englanniksi, “minun nimeni on John, minä rakastan teitä ja Jeesus rakastaa teitä”, ja yrittäen sen jälkeen imitoida heidän kieltään. Nuori noin 10-vuotias tai mahdollisesti teini-ikäinen poika ampui häntä jousella ja nuoli lävisti hänen rintaansa vasten puristetun olevan Raamatun. Pelästynyt John pakeni vahingoittumattomana pois saarelta.
“Minua pelottaa”, Chau kirjoitti katsellessaan laskevaa aurinkoa edellisenä iltana ennen paluutaan saarelle, “katselen auringonlaskua ja se on kaunis – itkettää vähän … mietin, että onko tämä viimeinen auringonlasku, jonka näen.”
Perjantaina 16. marraskuuta John Chau palasi saarelle. Hän luovutti kalastusaluksen miehistölle 13 sivua päiväkirjamerkintöjään toimitettavaksi perheelleen ja kehotti heitä purjehtimaan takaisin satamaan. Hän uskoi, ettei palaisi enää alukseen. Miehistö näki, kuinka John saapui rannalle. Hän ei kuitenkaan ehtinyt pitkälle, kun sentinelien ampuma nuoli osui häneen. John jatkoi kävelyä, mutta ensimmäistä osumaa seurasi kokonainen nuolisade. Kalastajat näkivät, kuinka miehen kaulan ympärille kiinnitettiin köysi ja hänet raahattiin pois. Miehistö pelästyi näkemäänsä ja he pakenivat paikalta.
Hullun leima
Kansainvälinen media leimasi John Chaun nopeasti hölmöksi ja harkitsemattomaksi fanaatikoksi. Ennen kuin tapahtumien kulku oli edes kunnolla selvinnyt, maailmalle levisi uutisia, jotka maalasivat kuvan “järjettömästä amerikkalaisesta”, jonka “aggressiivinen” lähestymistapa johti hänen kuolemaansa.
Suurin osa kritiikistä perustuu käsitykseen siitä, että John Chau toimi harkitsemattomasti. Kritiikin toinen puoli on, että hänen ajatellaan toimineen itsekkäistä lähtökohdista käsin ja hänen adrenaliinin hakuinen seikkailunsa saattoi sentinelit vaaraan. Monet kristityt ovat rientäneet sanoutumaan irti John Chausta ja hänen toiminnastaan median raporttien perusteella.
Toisenlaista hulluutta
Todellinen kuva John Chausta poikkeaa median maalaamasta skandaalinhakuisesta skenaariosta. Chau antoi itsestään huomioonottavan ja herkän vaikutelman. Hän ei ollut impulsiivinen tai harkitsematon. Hänen suunnitelmansa oli asua saarella, rakentaa suhteita sen asukkaisiin, auttaa heitä terveydenhuollossa, oppia sentinelien kieli ja kertoa heille Jeesuksesta. Ennen Pohjois-Sentinelin saarelle pyrkimistä, Chau hankki 13 erilaista rokotusta ja vietti useita päiviä karanteenissa välttääkseen modernien taudinaiheuttajien välittämistä eristyksissä eläneelle heimolle.
18-vuotiaana hän osallistui lyhytaikaiselle lähetysmatkalle ja siellä ollessaan koki, että Jumala kutsuu häntä lähetystyöntekijäksi. Hän alkoi tutkia saavuttamattomia kansoja ja tutkimuksissaan hän tutustui Pohjois-Sentinelin saarella asuvaan heimoon. John Chau vakuuttui siitä, että hänen elämäntehtävänsä oli tuoda sanoma Jeesuksen hyvyydestä ja rakkaudesta tälle kansalle. Siitä hetkestä eteenpäin kaikki hänen valintansa valmistivat häntä tämän kutsumuksen täyttämiseen. Chau omistautui opiskelemaan taitoja, jotka auttaisivat häntä palvelemaan ja rakastamaan sentinelejä mahdollisimman hyvin.
John Chau valmistui Oral Roberts -yliopistosta pääaineenaan liikuntatieteet. Hän opiskeli terveydenhoitoa, suoritti erämaaolosuhteisiin suunnatun ensihoitokurssin ja työskenteli kansallispuistossa. Chau suoritti maailmanlaajuisen kieliorganisaation SIL:n kielitieteellisiä opintoja ja tutustui kulttuuriantropologisiin kirjoituksiin.
John Chau oli määrätietoinen valmistautuessaan oman kutsumuksensa toteuttamiseen. Hän hakeutui All Nations -järjestön yhteyteen, koska heillä oli osaamista missiologiassa, kulttuuriantropologiassa ja kielitieteissä. Järjestö teetti hänellä arvion, jossa testattiin hänen henkisiä, hengellisiä, psykologisia ja fyysisiä ominaisuuksiaan selvittääkseen, sopiiko Chau tämän kaltaisiin tehtäviin. Yksi lähetysjärjestön johtajista, Mary Ho, kuvaili John Chauta mielenkiintoiseksi ja määrätietoiseksi persoonaksi. Järjestön työntekijöille välittyi kuva huolellisesti valmistautuvasta nuoresta miehestä.
John Chau ei siis ollut harkitsematon rämäpää tai hetkellisen päähänpiston saanut vastuuton seikkailija.
Lähetystyön hulluus
Chaun kuolema on käynnistänyt vilkkaan maailmanlaajuisen keskustelun kristillisestä lähetystyöstä. Missiologi Ed Stetzerin mukaan median ja yleisön vahva reaktio tapahtuneeseen kertoo ensisijaisesti siitä, että kristittyjen pyrkimys viedä evankeliumi kaikkeen maailmaan ja kaikille kansoille koetaan nykymaailmassa loukkaavana. Kristittyjen on hyvä myöntää, että lähetystyön nimissä on tehty paljon vääryyttä. Vuosisatoja kestänyt länsimainen kolonialismi ja kristillinen maailmanlähetys ovat historian aikana kulkeneet rinnakkain ja liian usein niitä on ollut mahdoton erottaa toisistaan. On hyvä muistaa, että voimme samaan aikaan sekä arvostaa lähetystyöntekijöiden uhrauksia, että objektiivisesti arvioida heidän toimintatapojaan.
John Allen Chau rakasti syvästi Jeesusta ja halusi viedä sanoman hänen hyvyydestään niille, jotka eivät ole siitä vielä kuulleet. Se on tehtävä, joka yhdistää kaikkia kristittyjä kaikkina aikoina. Jeesuksen viimeiset sanat ennen hänen taivaaseen astumistaan ovat luovuttaman osa yhteistä
uskoamme. Meidät on lähetetty kertomaan sanomaa Jeesuksesta Kristuksesta kaikille kansoille, kielille ja heimoille.
John Allen Chau kuoli toteuttaessaan tätä tehtävää. Riippumatta siitä, mitä ajattelet hänen metodeistaan, hänen uskonsa ja sitoutumisensa kelpaa esikuvaksi jokaiselle kristitylle.
John Allen Chaun jäähyväiset:
Saatatte pitää minua hulluna tässä kaikessa, mutta mielestäni Jeesuksen julistaminen tälle kansalle on sen arvoista.
Älkää olko vihaisia heille tai Jumalalle, jos kuolen.
Sen sijaan, eläkää elämänne kuuliaisina sille, mihin teidät on kutsuttu ja minä tapaan teidät uudelleen, kun saavutte väliverhon tuolle puolelle.
Tämä ei ole turhaa – kyseessä on tämän heimon ikuinen elämä, enkä malta odottaa nähdä heidät Jumalan valtaistuimen ympärillä ylistämässä omalla kielellään, niin kuin Ilmestyskirja 7:9-10 sanoo.
Rakastan teitä kaikkia ja rukoilen, ettette rakasta mitään tässä maailmassa enempää kuin Jeesusta Kristusta.
Soli Deo Gloria.
Teksti: Henri Hermunen