Pohjoismaiset lähetysjärjestöt haluavat katkaista yhteistyön Suomen Lähetysseuran kanssa Israelissa. Syynä on lähetysjärjestöjen ja niiden israelilaisten yhteistyökumppanien kriittinen suhtautuminen Lähetysseuran linjaukseen, jonka mukaan samaa sukupuolta olevia pareja voidaan lähettää Suomesta lähetyskentille.
Pohjoismaisten lähetysjärjestöjen yhteenliittymä Joint Mission to Israel (JMI) on lähettänyt Suomen Lähetysseuraan virallisen kirjeen, jossa se vaatii SLS:aa vetäytymään kumppanuudesta välittömästi.
Norjalaisen lähetysjärjestön NCMI:n pääsihteeri Rolf Gunnar Heitmann vaatii SLS:n hallitukselta selvitystä siitä, mitä se aikoo tehdä yhteistyökumppanien luottamuksen palauttamiseksi ja millaisia edellytyksiä järjestö katsoo Israel-yhteistyölle jatkossa olevan.
SLS:llä on Israelissa pohjoismaisten luterilaisten lähetysjärjestöjen yhteistyössä keskeinen rooli. Lähetysseura tekee yhteistyötä oman toimintakeskuksensa ohella pohjoismaisten sisarjärjestöjen kanssa Caspari- ja Machaseh-keskuksissa Jerusalemissa sekä Beit Eliahu -toimintakeskuksessa ja Ebenezer-vanhainkodissa Haifassa.
Yhteistyötä tekevien keskusten päättävät elimet ovat tehneet päätöksen irtisanoutua yhteistyöstä Suomen Lähetysseuran kanssa. Perusteeksi ne ilmoittavat SLS:n päätöksen siunata ja lähettää lähetystyöhön parisuhteensa rekisteröinyt miespari. Lähetysseura palkkasi syksyllä samaa sukupuolta olevan pariskunnan Kambodzassa tehtävään työhönsä. Israelilaiset toimijat katsovat, että kyseessä on periaatepäätös, joka leimaa Lähetysseuran toimintaa myös Israelissa.
Caspari-keskuksen johtaja Elisabeth Levy on ollut yhteydessä pohjoismaisiin lähetysjärjestöihin JMI:n välityksellä. Levy on ilmoittanut, että Suomen lähetysseuran teologisten linjaukset vahingoittavat lähetysjärjestön suhdetta messiaaniseen liikkeeseen. Caspari-keskuksen johtajan mukaan sen hallitus ei hyväksy mahdollisuutta, että SLS voisi lähettää homosuhteessa eläviä lähettejä Israeliin.
Pohjoismaisten lähetysjärjestöjen yhteenliittymän, JMI:n, jäseninä ovat Suomen Lähetysseuran lisäksi Norjan NCMI (Norwegian Church Ministry to Israel), Tanskan DIM (Danish Israel Mission), Ruotsin SIM (Swedish Israel Mission) ja Färsaarien FIM (Faeroese Israel Mission).
Norjalainen lähetysjohtaja: ”Olemme erimielisiä raamatullisista ja eettisistä arvoista”
Norjalaisen lähetysjärjestön NCMI:n pääsihteeri Rolf Gunnar Heitmann vahvistaa, että pohjoismaisten lähetysjärjestöjen israelilaiset yhteistyötahot ovat vaatineet Suomen Lähetysseuran irtisanoutumista tai irtisanomista pohjoismaisesta JMI-yhteistyöstä.
– Yhteistyökumppanimme Israelissa ovat ilmaisseet huolensa ja esittäneet selväsanaisen vetoomuksen. Olemme käyneet asiasta avointa keskustelua Lähetysseuran kanssa. On ilmeistä, että Lähetysseura ja sen yhteistyökumppanit ovat erimielisiä tärkeistä raamatullisista ja eettisistä arvoista ja asia tulee nyt käsitellä organisaatioissa hallitustasolla. Lähetysseuran hallitus tulee saamaan kaiken tarvitsemansa tiedon, jotta se voi arvioida jäsenyyttään pohjoismaisessa kumppanuusohjelmassa perusteellisesti, Heitmann sanoo Radio Deille.
Suomen Lähetysseuran hallituksen on määrä käsitellä asiaa kokouksessaan helmikuussa.
Kirkon lähetystyön toimikunnan puheenjohtajana toimiva piispa Simo Peura tapasi Rolf Heitmannin joulukuussa. Peuran esittämän tapaamispyynnön syynä oli Heitmannin Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtaja Seppo Rissaselle lähettämä virallinen ilmoitus, jossa Heitmann ja Norjan NCMI toivovat SLS:ltä ”välittömiä toimia”, irtisanoutumista pohjoismaisesta lähetysyhteistyöstä Israelissa ja irtisanoutumisen tekemistä julkiseksi suomalaisille tukijatahoille.
Heitmann vahvistaa piispa Peuran kanssa käydyn tapaamisen aiheen, mutta ei halua kertoa keskustelun sisällöstä yksityiskohtaisesti.- Piispa halusi saada ajantasaista tietoa yhteistyömme laadusta Israelissa sekä siitä, mitä pohjoismaiset kumppanuusjärjestöt ja sikäläiset yhteistyöjärjestöt ovat Lähetysseuraan liittyen pohtineet. Hän oli kiinnostunut kuulemaan myös reaktioista, joita sikäläisen messiaanisen liikkeen piirissä on syntynyt sen jälkeen, kun Suomen Lähetysseura teki päätöksen palkata homosuhteessa elävä lähettipari työyhteyteensä.
Piispa Peura: ”Voi olla, ettei Lähetysseura ole linjannut asiaa loppuun asti”
Piispa Simo Peura kertoo sopineensa tapaamisen, koska ounasteli, että pinnan alla kytee järjestöjen välinen konflikti.
– Kun tässä oli ennakoitavissa jonkinlainen ongelmatilanne tai konflikti järjestöjen kesken, niin halusin tietää, mistä on kysymys, valottaa Peura tapaamista Radio Deille.
Piispa Peura kertoo tapaamisen jälkeen yllättyneensä sekä Norjan kirkon että sikäläisten lähetysjärjestön huolesta Suomen Lähetysseuran toimintaa ja sen rekrytointeja kohtaan.
– Kyllä se oli yllätys sen vuoksi, että Lähetysseuran päätös ei välittömästi koske Jerusalemissa tehtävää työtä messiaanisten juutalaisten keskuudessa vaan aivan muuta lähetyskenttää.
Peuran mukaan pohjoismaisten lähetysjärjestöjen ja Suomen Lähetysseuran tulisi kyetä ratkaisemaan erimielisyytensä avoimissa keskinäisissä keskusteluissa.
– Siinä keskustelussa se varmasti ratkeaa, millä tavoin yhteistyö voi jatkua. Mikä sen tulevaisuus on, jää nähtäväksi. Voi olla, ettei Lähetysseura ole vielä itsekään linjannut tätä asiaa omassa keskuudessaan loppuun asti.
Pohjoismaisten lähetysjärjestöjen Israel-työn yhteistyöelin JMI odottaa Suomen Lähetysseuran selvittävän helmikuussa pidettävän SLS:n hallituksen kokouksen jälkeen, mitä se aikoo tehdä yhteistyökumppanien luottamuksen palauttamiseksi ja millaisia edellytyksiä järjestö katsoo Israel-yhteistyölle jatkossa olevan.
Lähetysseuran Rissanen: ”Ajatuksena on, että Lähetysseura irrottautuisi kirkkomme ratkaisuista”
Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtaja Seppo Rissanen korostaa, että Joint Mission to Israel edustaa vain osaa pohjoismaisista lähetysjärjestöistä, ei koko lähetyskenttää, vaikka Lähetysseura onkin ollut JMI:tä itse perustamassa.
– Sen merkitys meidän työssämme on vähentynyt jo aiemmin. Jos keskeisesti tähän toimintaan osallistuvat eivät halua jatkaa Lähetysseuran kanssa, niin eihän se hyvä ole. Silloin jatkolle ei varmaankaan ole edellytyksiä, kommentoi Rissanen Radio Deille.
Hän ei kuitenkaan halua lausua yhteistyön kohtalosta lopullista arviotaan ennen kuin SLS:n hallitus on käsitellyt asiaa helmikuussa.
– Meille ilmoitettu perustelu on se, että he eivät voi toimia yhteistyössä sellaisen kirkon kanssa, joka hyväksyy työyhteyteensä myös rekisteröidyssä parisuhteessa olevia. Ajatuksena heillä on, että Lähetysseuran olisi pitänyt irrottautua meidän kirkkomme tekemisistä ratkaisuista. Tällainenhan ei luonnollisestikaan ole mahdollista Suomen Lähetysseuralle.
Syksyllä Israelissa työskennellyt lähetystyöntekijäpariskunta sanoutui irti Lähetysseuran palveluksesta vastalauseena työnantajansa päätökselle siunata samaa sukupuolta olevia pareja lähetystyöhön.
Pohjoismaisten lähetysjärjestöt eivät ole ainoa Lähetysseuran yhteistyökumppani Israelissa. SLS toimii alueella yhteistyössä Jordanian ja Pyhän maan evankelis-luterilaisen kirkon kanssa. Yhteistyössä ovat mukana Ruotsin, Pohjois-Amerikan ja Norjan luterilaiset kirkot sekä Saksan evankeliset kirkot.
Norjan kirkon ulkoasiain johto on pyytänyt Suomen Lähetysseuraa raportoimaan Norjan kirkon ulkoasiain osastoa Norjan Israel-lähetyksen toimista. Kirkon lähetystyön toimikunnan puheenjohtaja Simo Peura kuuli selvityspyynnöstä Radio Dein kerrottua asiasta.
– En osaa sanoa, mistä tarkalleen ottaen on kysymys, mutta voisin kuvitella, että tämä asia siirtyy meidän kirkon ulkoasiain osaston mietittäväksi. Olettaisin kuitenkin, että Norjan kirkon sisällä käydään vähän vastaavaa keskustelua kuin mitä meidän kirkon sisällä on käyty eli miten lähetysjärjestöt linjaavat erilaisia näkemyksiä.