Satakunnan käräjäoikeuden päätös mutkistaa rakennemuutosta Porin helluntaiseurakunnassa. Päätöstä taustayhdistyksen purkamisesta ja sen omaisuuden siirrosta ei tehty käräjäoikeuden mielestä oikein.
Iltalehti uutisoi tällä viikolla Porin Helluntailähetys ry:tä vastaan nostetusta kanteesta. Yksityishenkilön nostama kanne koskee yhdistyksen ylimääräistä kokousta syyskuussa 2010, jossa päätettiin yhdistyksen lakkauttamisesta.
Satakunnan käräjäoikeus on antanut asiassa tuomion, jossa kanne hyväksyttiin ja yhdistyksen purkamista koskeva päätös todettiin mitätöidyksi menettelytapavirheen vuoksi.
Käräjäoikeuden mukaan asiassa tapahtui kaksi menettelytapavirhettä: ylimääräisessä yhdistyksen kokouksessa puheenjohtajana toiminut Seppo Salonen oli esteellinen tehtävään ja kokouksessa ei äänestetty päätöksestä. Vaikka kokouksessa puheenjohtajan mukaan ei muodollisesti tehty kannatettua vastaehdotusta, joka olisi johtanut äänestykseen, kokouksen osanottajilla oli asiasta erilaisia mielipiteitä.
Prosessi kestänyt kahdeksan vuotta
Yhdistyksen ylimääräinen kokous ja sen päätökset ovat olleet osa jo kahdeksan vuotta sitten alkanutta prosessia, jossa Porin Helluntaiseurakunta on liittynyt Suomen Helluntaikirkon jäseneksi ja muuttanut sekä toiminnallisen että taloudellisen rakenteensa yhdistyksestä helluntaikirkkoseurakunnaksi.
Helluntaikirkkoseurakunta perustettiin Porissa 2004, ja se liittyi Suomen Helluntaikirkon jäseneksi 2005. Tuolloin seurakunnan toiminta päätettiin siirtää helluntaikirkkoseurakunnalle, mutta taloushallinto jäi edelleen yhdistykselle.
Muutosprosessin loppuun viemiseksi kutsuttiin koolle ylimääräinen yhdistyksen kokous 23.9.2010. Siinä päätettiin yhdistyksen purkamisesta sekä taloudellisen toiminnan ja omaisuuden siirtämisestä sääntöjen mukaisesti samaa tarkoitusta toteuttavalle yhteisölle eli Porin Helluntaiseurakunnalle.
– Porin Helluntailähetys ry hyväksyi virallisessa vuosikokouksessaan vuoden 2010 toimintasuunnitelman, jonka mukaisesti myös seurakunnan taloushallinto siirretään vuoden 2010 aikana yhdistykseltä helluntaikirkkoseurakunnan vastuulle. Samaan toimintasuunnitelmaan on kirjattu myös suunnitelma yhdistyksen purkamisesta ylimääräisessä yhdistyksen kokouksessa, kertoo tuolloin hallituksen ja myös yhdistyksen kokouksen puheenjohtajana toiminut Seppo Salonen.
Salosen mukaan taloudellinen toiminta siirtyi 1.11.2010 alkaen helluntaikirkkoseurakunnan vastuulle, mutta toisin kuin Iltalehti uutisoi, omaisuuden siirtoa ei ole vieläkään tapahtunut, vaan se on edelleen yhdistyksen nimissä.
Iltalehden uutisoinnissa puhutaan myös ”uudesta seurakunnasta”, joka on aatteellisesti merkittävästi toisenlainen kuin yhdistyksenä toiminut seurakunta.
– Keskustelun kohteena on kuitenkin yksi ja sama Porin helluntaiseurakunta, jonka juridista rakennetta on ainoastaan muutettu. Helluntaiseurakunnat ovat paikallisesti täysin itsenäisiä sekä yhdistyksenä että Helluntaikirkon jäsenenä toimiessaan, toteaa Seppo Salonen.
Helluntaikirkko ei vienyt miljoonaomaisuutta
Iltalehden verkkosivut uutisoivat 1.11. samasta aiheesta otsikolla ”Helluntaikirkko vei miljoonaomaisuuden”. Uutisessa todetaan, että ”käräjäoikeuden mukaan yhdistyksen lakkauttaminen tarkoitti tosiasiallisesti sitä, että päätösvalta huomattavasta omaisuudesta siirtyi Helluntaikirkolle”.
– Iltalehti esittää voimakkaan väitteen, huomauttaa Suomen Helluntaikirkon toiminnanjohtaja Esko Matikainen.
– Käräjäoikeuden päätöksessä ei mainita mitään omaisuuden siirtymisestä Helluntaikirkolle. On syytä muistaa, että Suomen Helluntaikirkon yhdyskuntajärjestyksen mukaan ”paikallisseurakunnat ovat itsenäisiä ja päättävät itse omasta toiminnastaan, hallinnostaan, omaisuudestaan ja varainkäytöstään”.
Matikaisen mukaan Helluntaikirkkoon liittymisen yhteydessä tapahtuvassa helluntaiseurakuntien rakennemuutoksessa ei perusteta uutta seurakuntaa eikä lakkauteta vanhaa, eikä myöskään omaisuutta viedä entisiltä omistajilta uusille.
– Helluntaikirkolla ei siis ole paikallisseurakuntien omaisuuden kanssa mitään tekemistä. Seurakunnan omaisuus on juridisen rakennemuutoksen jälkeen samalla tavalla samojen seurakuntalaisten yhteisesti omistamaa kuin se oli aikaisemmin yhdistyksen alaisuudessa, muistuttaa Matikainen.
Seppo Salosen mukaan Porin helluntaiseurakunnan vanhimmisto ja hallitus pohtivat tällä viikolla jatkotoimia asiassa. Sitä mihin toimenpiteisiin seurakunta aikoo ryhtyä Satakunnan käräjäoikeuden päätöksen ja yhdistyksen kokouksessa tapahtuneen menettelytapavirheen vuoksi, Salonen ei vielä halunnut ennakoida.