Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Porissa vietetään tänään vihki- ja kastepäivää

 

Porin Teljän kirkossa vietetään tänään perjantaina vihki- ja kastepäivää. Kirkkoherra Kaisa Huhtala kokee tällaiselle olevan nykyään paljon tilausta.

Kastepäivä on kolmas laatuaan Porissa, mutta vihkimiset otettiin päivään mukaan ensimmäistä kertaa tänään. Kello kolmelta ovet avattiin pariskunnille ja kasteelle tuleville, ja jo hieman ennen neljää oli kuudes pari menossa naimisiin ja kastettaviakin oli saapunut paikalle. 

– Tällaiselle on ollut tilausta aivan selvästi. Meillä oli mahdollisuus ajanvaraukselle jo etukäteen ja kaikki ajat menivät nopeasti täyteen. Kirkkosalin lisäksi myös muita tiloja on käytössä vihkimisille ja kastetilaisuuksille tänään, Huhtala kertoo. 

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

Helposti naimisiin tai kasteelle – ilman juhlien järjestämistä tai rahanmenoa

Huhtala näkee vihki- ja kastepäivän merkityksen siinä, että ilman suuria juhlia tai järjestelyjä on mahdollisuus mennä naimisiin Jumalan kasvojen edessä ja saada siunaus avioliittoon tai tuoda lapsi kasteelle ilman ristiäisjärjestelyjä. Kastepäivä vetää kirkkoon perheitä, joiden vanhemmat ovat kirkon jäseniä mutta eivät ole kastaneet lapsiaan. Toisinaan kasteelle tahtominen on myös lähtöisin lapsesta itsestään, ja kastepäivä tarjoaa siihen yksinkertaisen ratkaisun. 

Kaksi vuotta sitten ensimmäistä kertaa Porissa järjestetty kastepäivä keräsi väkeä kirkolle runsaasti, pitkäksi jonoksi asti. 

– Viime vuonna oli sitten vähän hiljaisempi kastepäivä, mutta tänään on taas kastettavia tullut ihan mukavasti, Huhtala sanoo. 

Naimisiin meneville pareille vihkipäivä on helppo tapa solmia avioliitto. Toiset ottavat tilaisuuteen mukaan reilustikin vieraita, ja toiset taas pyytävät todistajatkin seurakunnan puolelta. 

– Vihkipäivä sai tuulta purjeisiinsa ihan vain siitä ajatuksesta, että avioliitto voitaisiin solmia helposti ja yksinkertaisesti ilman sosiaalisia paineita häiden järjestämisestä tai suurista juhlista, Huhtala selittää. – Kastepäivä puolestaan lähti sen ajatuksen pohjalta, etteivät juhlat tai rahanmeno kuulu ristiäisiin, vaan toimituksessa halutaan keskittyä olennaiseen. Siihen, että kaste on Jumalan teko. Näin perheiden on helppo tuoda lapsensa kasteelle ilman ylimääräisiä menoja tai järjestelyjä. 

Vihki- ja kastepäivä jatkuu Porissa kello yhdeksään saakka. Vihki- ja kastetoimitusten jälkeen seurakunta tarjoaa kakkukahvit.

Kuva: Pixabay/Unsplash