Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Presidentin palkitsema lähetyslentäjä pelasti kristityt ruumispinojen ääreltä

 

Nykyisin lentokapteeni Aarno Alanne on 58-vuotias, helsinkiläinen eläkeläinen. Kuva on vuodelta 2008 Kongosta, Kisanganin kentältä. Kuva: Risto Kunnas

Presidentti Sauli Niinistö myönsi lentokapteenin arvonimen Aarno Alanteelle, joka on ollut pitkäaikaisin suomalainen työntekijä Suomen Lähetyslentäjissä. Alanne palveli Afrikassa 28 vuotta.

Aarno Alanne tunsi Jumalan kutsun jo lapsena. Viisivuotiaana hän pyysi omaa isäänsä rukoilemaan puolestaan ja jätti siinä hetkessä elämänsä Jeesukselle.

Kymmenvuotiaana poika luki viidestä lähetyslentäjästä ja -työntekijästä kertovan dokumentin. He olivat kokeneet marttyyrikuoleman Ecuadorissa vuonna 1956.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Hänellä itsellään ammatinvalinta ja tukevaisuuden suunta olivat avoinna lukiovaiheessa, vuonna 1977.

– Ylioppilaskirjoitusten jälkeen satuin selailemaan sanomalehteä. Katseeni osui ilmoitukseen, jossa Finnair kutsui hakijoita ammattilentäjäkurssilleen. Silloin annoin Jumalalle lupauksen: Jos pääsen tuolle kurssille, lähden Afrikkaan lähetyslentäjäksi.

Nuori mies pääsi koulutukseen.

 

Lupaus koeteltiin

Kuukausien edetessä hän oli lipsumassa lupauksestaan.

Käänne tuli, kun hän joutui Suomen haastavissa talvioloissa äärimmäiseen vaaraan yksin lentäessään.

Koneessa ei ollut jäänestoa ja -poistoa. Kun hän oli ilmassa, kenttiä suljettiin lumimyräkän takia nenän edestä mm. Helsingissä ja Tampereella.

Sillä matkalla lentäjä kävi läpi sitä, miltä nyt tuntuisi kuolla.

Lopulta hänen onnistui laskeutua Jyväskylään, jossa oli odottamassa ambulanssien ja paloautojen rivistö.

– Selvittyäni sanoin Jumalalle, että Hän voitti. Kyllä minä lähetyslentäjäksi ryhdyn, mikäli se on Hänen tahtonsa edelleen.

Mies vietti perheensä kanssa 28 vuotta Itä-Afrikassa – erityisesti Keniassa. Hän palveli MAF:n (Mission Aviation Fellowship) lentäjänä.

– Kuljetin sekä avun tarjoajia että apua tarvitsevia. Ihmisiä pelastettiin sodan jaloista. Monia kuljetettiin sairaalaan – ja yhtä lailla lääkäreitä syrjäseuduille. Lastina oli myös ruokaa, lääkkeitä, sementtiä, rakennustarpeita, jalkapalloja, puun taimia ja pieniä kananpoikiakin!

 

Liikuttavin kokemus

Vuonna 2003 Kongossa taisteltiin verisesti ja rajusti.

– Kun laskeuduin Bunian kentälle, tehtäväni oli evakuoida sieltä paikallisia ihmisiä. He odottivat minua jonossa, aivan äänettöminä ja ilmeettöminä, kuin paikalleen kivettyneinä.

Yhteistä kieltä ei ollut.

– Ilmaan päästyämme havaitsin, että lähtöpaikaltamme vain noin 50 metrin päässä oli järkyttäviä ruumispinoja.

– Kun vajaan puolen tunnin päästä laskeuduimme ja laskutelineet koskettivat maata, matkustajani puhkesivat hengelliseen ylistyslauluun. Se oli niin koskettavaa, että liikutuin kyyneliin. He kiittivät Jumalaa pelastumisestaan.

 

Upeaa, suurta seikkailua

Aarno Alanne pitää vuosiaan lähetyslentäjänä ainutlaatuisina.

– Tekisin kaiken uudestaan, jos voisin! Olen saanut nähdä Afrikan upeaa luontoa – aavikkoa, erämaata, viidakkoja ja merta. Olen saanut olla maailmankaikkeuden luojan ja ylläpitäjän, Raamatun ilmoittaman Jumalan, palveluksessa ja auttaa. Ennen kaikkea olen saanut tehdä unelmieni työtä, eräänlaista seikkailua, lähes kolme vuosikymmentä!

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi 10.3.2017 Aarno Alanteelle lentokapteenin arvonimen, joka voidaan myöntää ilmailun tehtävissä erityisen ansioituneille henkilöille.

Alanne on pitkäaikaisin suomalainen työntekijä Suomen Lähetyslentäjien vuonna 1976 alkaneessa historiassa.

 

Aiheet