Kirjoittanut
Markus Österlund ja Merja Pitkänen / Suomen Viikkolehti
”En koskaan unohda tapaa, jolla hän suhtautui poikaani.” Pastori Markus Österlund muistelee presidentti Martti Ahtisaarta.
Presidentti Martti Ahtisaari menehtyi 16. lokakuuta Helsingissä. Hän oli kuollessaan 86-vuotias.
– Surullisena mutta samalla suurta kiitollisuutta tuntien muistelen Suomen aiemman päämiehen, presidentti Martti Ahtisaaren elämää, sanoo pastori Markus Österlund.
Österlund johtaa Helsingissä Suomen Vapaakirkon sisarkirkon Missionskyrkanin seurakuntaa, Andreaskyrkania. Hän lainaa Raamatusta Jeesuksen vuorisaarnaa muistellessaan Ahtisaarta: ”Autuaita rauhantekijät: he saavat Jumalan lapsen nimen.” (Matt. 5:9)
– Tänään, tällä hetkellä, jolloin tarvitaan rauhaa ehkä enemmän kuin koskaan ennen, rauhantekijä ja Jumalan lapsi on saanut ikuisen rauhan.
– On vain harvoja ihmisiä, joita kunnioitan yhtä paljon kuin häntä, ja oli ilo työskennellä hänen kanssaan. Hänen suoruutensa ja nöyryytensä olivat ainutlaatuinen yhdistelmä, enkä koskaan unohda tapaa, jolla hän suhtautui poikaani.
Tänään, jolloin tarvitaan rauhaa ehkä enemmän kuin koskaan ennen, rauhantekijä ja Jumalan lapsi on saanut ikuisen rauhan.
– Poikani tuli pakolaisena Suomeen, ja sai mahdollisuuden työskennellä joitakin päiviä CMI:ssä. Kun Ahtisaari tapasi pojan, hän sanoi: ”Minäkin olen pakolainen. Minun perheeni pakotettiin jättämään Karjala, joten ymmärrän täsmälleen, miltä sinusta tuntuu.”
Ahtisaaren oma kokemus siitä, että ihminen tulee reväistyksi omasta elinympäristöstään, muuttui Österlundin mukaan siunaukseksi, sillä Ahtisaari onnistui kääntämään oman traumansa keinoksi, jolla voidaan auttaa maailmaa muuttumaan paremmaksi paikaksi.
– Hän oli suora ja samaan aikaan nöyrä, ja molempia ominaisuuksia tarvitaan, jotta voi olla rauhantekijä. Hän ymmärsi toisia ja piti aivan erityisesti huolta haavoittuvaisessa asemassa olevista.
– Rauha presidentti Ahtisaaren muistolle, ja lohduttakoon Eeva Ahtisaarta ja muuta perhettä Jumalan suoma lohdutus, Österlund toteaa.
Työtä huomiota herättämättä
Presidenttikautensa jälkeen Ahtisaari perusti rauhanvälitysjärjestö CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin ja toimi kansainvälisissä rauhanneuvottelun ja sovittelun tehtävissä.
Ahtisaari paneutui myös vähemmistöjen oikeuksiin ja sitä myötä myös ruotsinkielisten asemaan Suomessa. Hän toimi puheenjohtajana työryhmässä, joka työsti vuosina 2010–2011 strategian Suomen kahdelle kansalliskielelle. Markus Österlund toimi työryhmän hankejohtajana. Näiden yhteistyövuosien jälkeen Österlund tapasi edelleen Ahtisaarta säännöllisesti siihen saakka kuin presidentin terveydentila sen salli.
– Oli todella kiinnostavaa työskennellä Ahtisaaren kanssa ja nähdä, miten strategisesti hän työskenteli saavuttakseen tavoitteensa. Ennen kuin annoimme julkisuuteen tiedonantoja, tapasimme useimmat puoluejohtajat lyödäksemme lukkooon työryhmän tavoitteet.
– Ahtisaari sanoi usein, että on valittava julkisuuden ja tavoitteiden saavuttamisen välillä. Hän ei koskaan pyrkinyt julkisuuteen vaan teki sen sijaan työtä herättämättä huomiota saadakseen aikaan tuloksia ja luodakseen rauhaa. Ja siinä hän onnistui! Österlund sanoo painokkaasti.
Tunnustuksena pitkäjänteisestä työstään rauhan hyväksi presidentti Ahtisaarelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 2008.
Editoitu 17.10.2023: Työryhmän työskentelyvuodet on korjattu tekstiin, 2010–2011.