Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Presidentti Niinistön puhe herätti keskustelua myös kirkon piirissä

 

Presidentti Sauli Niinistö pitämässä puhetta valtiopäivien avajaisissa 3.2.2016. Kuvakaappaus Yle Areenasta.

Presidentti otti puheessaan voimakkaasti kantaa Euroopan maahanmuuttotilanteeseen pitäen maahanmuuttoa Suomen ja Euroopan ylivoimaisesti suurimpana haasteena.

Puheessaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö muun muassa totesi, että velvollisuutemme ei ole auttaa niitä, jotka hakevat parempaa tai jotka tuntevat olonsa vaikeaksi kotimaassaan.

”Maahanmuuttovirta Eurooppaan on pitkälti kansanvaellusta eli siis muutakin kuin vain hätään perustuvaa liikettä. Tämä haastaa eurooppalaiset rakenteet ja kyvyn auttaa”, Niinistö painotti.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

Niinistö myös herätteli suomalaisia toteamalla, että Eurooppa ei enää pitkään kestä hallitsematonta kansainvaellusta.

”Sietorajan ylittyminen romahduttaa arvojärjestelmäämme. Käy niin, että pyrkimys hyvään tuottaa kaikille pahaa”, Niinistö totesi.

”Jos meillä ei ole varaa auttaa, olen hyvin hämmentynyt”

Kirkon ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg sanoo kauhistuneensa presidentti Niinistön puhetta. Hembergin mielestä puheen tunnelma oli kummallinen.

”Olemme yksi maailman rikkaimpia maita, jos meillä ei ole varaa auttaa, niin olen hyvin hämmentynyt. Toivon, ettei suurimman osan arvomaailma ole sellainen, ettei haluta auttaa muita”, Hemberg totesi Helsingin sanomille antamassan kommentissa.

Hemberg myös kritisoi Niinistöä turvapaikanhakijoiden motiivien epäilemisestä.

”Ihmisten liikkeellelähdön motiivien epäileminen on mielestäni aika kummallista. Kuuntelin eilen yhtä irakilaisrouvaa, joka kertoi tulleensa raiskatuksi kotimaassaan. Ei minulle tullut sellaista oloa, että minulle syötetään tässä jotain fuulaa”, Hemberg toteaa.

Hembergin mielestä maahanmuutto onkin arvo ja asennekysymys.

”Kun presidentti pitää tällaisen puheen, niin se on hänen ohjaustaan päättäjille, että ottakaa tiukka linja, epäilkää kaikkea ja vetäkää rajat kiinni. Kaikki merkit viittaavat siihen, että kiristyksiä tulee”, Hemberg sanoo.

”Sotaa pakenevien auttaminen on moraalinen velvollisuutemme”

Hieman toisilla linjoilla Hembergin kanssa on Kuopion piispa Jari Jolkkonen. Kotimaa24:lle antamassaan haastattelussa Jolkkonen toteaa, että pitämänsä puheen perusteella presidentti Niinistö on huolissaan maahanmuutosta koko Euroopan tasolla ja vaatii muutoksia nopealla aikataululla.

”Sotaa pakenevia on autettava, mutta paremman toimeentulon takia lähteneille ei pitäisi antaa turvapaikkaa. Pidän hyvänä sitä, että presidentti piti välttämättömänä sotaa pakenevien auttamista. Mielestäni se on moraalinen velvollisuutemme, johon myös kansainväliset sopimukset velvoittavat”, Jolkkonen toteaa.

Jolkkonen sanoo myös ymmärtävänsä presidentin huolen Euroopan kestokyvystä.

”Monissa lähtömaissa on eri arvioiden mukaan jopa 10 miljoonaa potentiaalista turvapaikanhakijaa lähtökuopissa. Lisäksi joidenkin arvioiden mukaan Venäjä voi käyttää kriisiä hyväksi päästämällä suuren määrän pakolaisia rajansa yli Suomeen tai muualle. Tarvitaan yleiseurooppalainen ratkaisu”, Jolkkonen painottaa.

Mitä presidentti tarkoittaa eurooppalaisella arvoperustalla, jää auki

Oman osansa julkiseen keskusteluun on tuonut myös puhekouluttaja, teologi Antti Mustakallio. Blogissaan Mustakallio otti kantaa Niinistön puheeseen toteamalla, että presidentti astui puheellaan tietoisesti kritiikin valokeilaan ja debatin keskustaan.

”Tämä viestittää siitä, että puheen sisältö oli selvästi hänelle tärkeä”, Mustakallio kirjoittaa.

Samaan hengenvetoon Mustakallio kuitenkin jatkaa, että puheessa oli aiheen tärkeyden kannalta luvattoman paljon epäselviä ilmauksia.

”Tasavallan presidentti määrittelee nykytilanteen ”hallitsemattomaksi kansainvaellukseksi”. Määritelmä on kuitenkin poliittisesti kiistanalainen”, Mustakallio kirjoittaa.

Samoin Mustakallio kritisoi Niinistön puheen kohtaa, jossa tämä sanoo nykyisenkaltaisen maahantulon uhkaavan eurooppalaista arvoperustaa.

”Se mitä tasavallan presidentti tarkalleen tarkoittaa eurooppalaisella arvoperustalla ja miten maahantulo konkreettisesti sitä uhkaa, jää puheessa auki”, Mustakallio toteaa.

Bloginsa loppupuolella Mustakallio vielä summaa puheen tuloksen.

”Tasavallan presidentti näkee nykytilanteen ja tulevaisuuden synkkänä ja huolestuttavan. Ilman järeitä toimenpiteitä tilanne riistäytyy käsistä”.

Ihmisten mielipiteet Mustakallio puolestaan summaa seuraavasti:

”Monet pitävät tasavallan presidentin näkemystä realistisena. Toiset taas pitävät sitä liian pessimistisenä ja suoranaisena pelotteluna. Eri mieltä olevat pitävät myös tasavallan presidentin ratkaisuehdotuksia väärinä tai suorastaan haitallisina”, Mustakallio toteaa.