Presidentti Alexander Stubb keskusteli tiistaina toimittajien kanssa ulkopolitiikasta ja maailmanjärjestyksen suuresta murroksesta. Moni haaste on hankala, koska ideologiapolitiikan tilalle on tullut identiteettipolitiikka.
Pitkä pöydällinen Ulkomaantoimittajien yhdistyksen jäseniä keskusteli tiistaina Presidentinlinnassa Suomen paikasta levottomassa maailmassa.
Tasavallan presidentti Alexander Stubb saapui tilaisuuteen tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspolitiikan ministerivaliokunnan kokouksesta (tp-utva). Asialistalla oli ollut Yhdysvaltain presidentinvaalien vaikutus Suomeen.
Stubb kertoi, että sekä Donald Trumpin että Kamala Harrisin voiton varalle on käyty läpi erilaisia skenaarioita. Hän sanoi uskovansa, että Yhdysvaltain hyvät suhteet Eurooppaan ja tiivis Nato-yhteistyö jatkuvat riippumatta siitä, kumpi ehdokkaista voittaa.
Stubb sanoi olevansa huolissaan Yhdysvaltain poliittisen ilmapiirin jakautuneisuudesta ja kunnioituksen puutteesta keskustelussa.
Globaalilla tasolla presidentin huolet ovat samansuuntaisia.
– Voimme epäonnistua kuten ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Maailmanjärjestys voi muuttua moninapaiseksi ja sekasortoisemmaksi, tai se voi muuttua monenkeskiseksi ja selkeämmäksi, Stubb arvioi.
Eurooppa säilyy USA:n liittolaisena
Suomen arvomaailman ja intressien presidentti totesi löytyvän EU:sta, Natosta, ja Pohjoismaiden yhteistyöstä.
– Yhdysvallat on meidän arvoliittolainen.
– Oma yleisarvioni on, että Yhdysvaltojen keskeiset liittolaiset löytyvät tulevaisuudessakin Euroopasta.
Stubb kertoi ilmassa olevan useita merkkejä siitä, että Ukrainan rauhanneuvottelut voisivat alkaa piankin. Hänen kollegansa eri puolilla maailmaa ovat sanoneet samaa.
– Ukrainan sota on meidän sotamme. Meillä on yhteiset arvot ja intressit.
– On toivoa, että liikumme kohti rauhansopimusta. Mutta jos sota jatkuu, Ukrainan tukemista on jatkettava.
Stubb totesi, että Ukrainassa on edessä vaikea talvi, sillä Venäjä on tuhonnut ison osan maan energiainfrasta.
Maailman konfliktien ratkaisemiseksi tarvittaisiin globaalia yhteistyötä, joka ei presidentin mukaan enää onnistu vanhan maailman malliin. Kuitenkin ilmaston, teknologian, maahanmuuton, kestävän kehityksen ja talouden haasteet voidaan ratkaista vain yhteistyöllä.
– Globaalit haasteet on määriteltävä ja ratkaistava yhdessä.
Identiteettipolitiikassa ei osata tehdä kompromisseja
Maailmassa on käynnissä vallan uusjako, joka presidentin mukaan edellyttää länneltä kompromissien tekemistä oman asemansa suhteen.
– Jotain suurempaa on tapahtumassa, mutta emme tiedä mitä.
Presidentti otti esille kompromissien tekemisen taidon laajemminkin, sillä ilman sitä ei yhteistyö ota onnistuakseen.
– Olemme siirtyneet ideologioiden politiikasta identiteettipolitiikkaan. Ideologioiden politiikan aikana kompromissit olivat helpompia.
Vaikeus syntyy Stubbin mukaan siitä, ettei oman identiteetin suhteen haluta tehdä kompromissia.
Lähetysyhdistys Kylväjä kysyi presidentiltä, onko Suomen mielekästä yrittää vaikuttaa islamilaisen maailman sisällä vallitsevaan kamppailuun islamin maltillisen suunnan ja ei niin maltillisen suunnan välillä. Kysymys liittyy Stubbin mukaan juuri identiteettipolitiikkaan.
– Emme katso asiaa uskonnon kautta. Maltillisuudella mennään.
Stubb toivoi somealustojen ottavan enemmän vastuuta siitä, mitä niiden päältä levitetään. Hänen mielestään ei ole oikein, että vastuuta mennään piiloon sananvapauden taakse.