Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Presidenttiehdokkaat eri linjoilla avioliittolain tulevaisuudesta

 

Presidenttiehdokkaiden kannat sukupuolineutraalista avioliittolaista hajoavat. Helsingin Sanomien vaalikoneen vastausten mukaan enin osa ehdokkaista on kuitenkin sitä mieltä, että avioliittolakiin nykyisellään ei pitäisi koskea.

Presidenttiehdokkaista Paavo Arhinmäki (vas.), Pekka Haavisto (vihr.) ja Eva Biaudet (r.) ovat selkeästi sitä mieltä, että avioliittolaki pitäisi laajentaa myös samaa sukupuolta olevia pareja koskevaksi.

Ehdokkaista Timo Soini (ps.) ja Sari Essayah (kd.) puolestaan katsovat, että avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

”Avioliitto- ja parisuhdelait tulee säilyttää erillisinä, sillä näin toteutuvat sekä yksilön yhdenvertaisuus lain edessä kuin myös uskonnollisten yhteisöjen oikeus avioliittonäkemykseensä”, Essayah perustelee vaalikoneen vastauksessa.

Ehdokkaista Sauli Niinistö (kok.) ja Paavo Väyrynen (kesk.) ovat sitä mieltä, että samaa sukupuolta olevien rekisteröityjen pariskuntien oikeuksia voidaan lisätä muulla tavoin kuin avioliittolakia muuttamalla.

”Keskustelussa sukupuolineutraalista avioliitosta sotketaan käsitteitä. Avioliitto on naisen ja miehen välinen liitto. Muita parisuhteita varten on oma lainsäädäntönsä”, Väyrynen perustelee.

Vain Paavo Lipponen (sd.) on valinnut vaalikoneessa vaihtoehdon, jossa rekisteröity parisuhde voidaan muutoin täysin rinnastaa avioliittoon sillä ehdolla, että terminä avioliitto jää ainoastaan miehen ja naisen väliseksi.

Vuonna 2001 eduskunnassa äänestettiin rekisteröidyistä parisuhteista. Parisuhdelaki hyväksyttiin niukalla enemmistöllä kun puolesta äänestäneitä oli 99 ja vastustajia 84 paikalla olleista kansanedustajista. Tämän hetkisistä presidenttiehdokkaista kansanedustajina toimivat tuolloin Paavo Lipponen, Sauli Niinistö ja Eva Biaudet. He kaikki äänestivät parisuhdelain puolesta.

Vuoden 2001 äänestyksessä suurista puolueista selkeimmin lakia vastusti keskusta äänestystuloksen ollessa 10 puolesta ja 34 vastaan. Myös kokoomuksessa selkeä enemmistö oli lakia vastaan. Kyllä äänesti 15 ja ei 22 edustajaa. SDP äänesti selkeimmin lain puolesta 40 äänellä vastustajien määrän ollessa vain yhdeksän.

Vasemmistoliiton edustajien enemmistö kannatti lakia: 14 puolesta, neljä vastaan. Myös RKP kallistui lain kannalle: yhdeksän äänesti puolesta ja kolme vastaan. Vihreistä kaikki äänestivät puolesta ja kristillisdemokraatteista kaikki vastaan. Vuonna 2001 yhden miehen ryhmänä toimineen Perussuomalaisten edustaja Raimo Vistbacka äänesti lakia vastaan.

Presidenttiehdokkaiden vaalitentti uusitaan Radio Deissä lauantaina 21.1. klo 16.00-17.30. Politiikan toimittajat Pekka Ervasti ja Tuomo Lappalainen arvioivat ehdokkaiden vaalikirjat klo 19.30-20.00.

 
artikkelibanneri Uusi Tie