Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Presidenttiehdokkaista seitsemän toivottaisi uudenvuodenpuheessa Jumalan siunausta – yksi toivottaisi vaikka ei edes usko Jumalaan

 

Ylen vaalikoneen mukaan seitsemän presidenttiehdokasta yhdeksästä sisällyttäisi uudenvuodenpuheeseensa Jumalan siunauksen toivotuksen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistöllä on ollut tapana päättää uudenvuodenpuheensa Jumalan siunausta -toivotukseen. Suurin osa presidenttiehdokkaista haluaisi jatkaa tätä perinnettä, ainakin sen perustella, mitä he ovat vastanneet Ylen vaalikoneeseen.

Ehdokkaista Harry Harkimo ja Mika Aaltola vastasivat vaalikoneen väitteeseen ”Presidentin tulee toivottaa Jumalan siunausta uudenvuodenpuheessaan” yksiselitteisesti kyllä ilman perusteluja. Myös Jussi Halla-aho toivottaisi Jumalan siunausta, vaikka hän on Helsingin Sanomissa kertonut, ettei usko Jumalaan. Hän perustelee vastaustaan sillä, että luterilaisuus ja kristinusko ovat erottamaton osa suomalaista kulttuuriamme ja että perinteet ja rituaalit ylläpitävät yhteisöllisyyttä.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Sen sijaan Jutta Urpilainen, joka puolestaan on kertonut uskovansa Jumalaan, ei toivottaisi uudenvuodenpuheessaan Jumalan siunausta.

”Vaikka itse voisin toivottaa Jumalan siunausta, niin vastaan tähän kysymykseen ei, koska katson, että presidentin ei tule välttämättä näin tehdä, vaan päätös riippuu myös kunkin presidentin omasta vakaumuksesta. Itse voisin hyvin päättää tervehdyksen eri vuosina eri tavalla”, Urpilainen perustelee vastaustaan vaalikoneessa.

Myöskään Li Andersson ei toivottaisi uudenvuodenpuheessaan Jumalan siunausta, mikä on linjassa sen kanssa, ettei hän Helsingin Sanomien mukaan usko Jumalaan kristinuskoon kuuluvalla tavalla.

Olli Rehn ja Sari Essayah toivottaisivat uskonsa mukaisesti Jumalan siunausta uudenvuodenpuheessaan. Alexander Stubb jatkaisi myös kauniina pitämäänsä perinnettä. Pekka Haavisto vastasi myös kyllä vaalikoneen väitteeseen, mutta hänen perustelunsa ovat epämääräisempiä kuin muilla samalla tavalla väitteeseen vastanneilla.

”Oma pyrkimykseni uudenvuodenpuheelle olisi, että niin humanisti, agnostikko kuin Jumalaan elämänsä turvaava voisi sen kuultuaan poistua TV:n ääreltä turvallisin mielin”, Haavisto perustelee vastaustaan.