Pro gradu -tutkielma: Heavy jakaa gospelmuusikoiden mielipiteet

 
 

Mikko Nikula kartoittaa gradussaan suomalaisen gospelmuusikon profiilia. Kuva: Markus Hallinen

Jyväskylän yliopistoon musiikkikasvatuksen pro gradu -työn laatinut Mikko Nikula kartoittaa tutkielmassaan suomalaisen gospelmuusikon profiilia. Tyylillisesti suurin yksittäinen selkeästi erottuva ryhmä ovat heavy- ja metalliorientoituneet gospelmuusikot, joita oli Nikulan tutkimuskyselyyn vastanneista vajaa viidesosa. Heavy ja metalli ovat tyylejä, jotka jakavat tutkimukseen osallistuneiden keskuudessa eniten mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Nikulan tutkimuskyselyyn vastasi vuosina 2006-2007 yhteensä 98 suomalaista muusikkoa tai musiikin harrastajaa. 

Tärkeimpiä asioita hengellisessä musiikissa ovat tutkimukseen osallistuneiden gospelmuusikoiden mielestä ”lohdutus, Jumalan ylistäminen, ilon tuottaminen sekä ihmisten herätteleminen”. Musiikkityylien kirjo on suomalaisessa gospelmusiikissa runsas sekä musiikkimaun että soitettavien tyylien osalta. Gospelin määritelmä liittyy muusikoiden mielestä laulujen kristilliseen sanomaan.

Noin 2/3 kyselyyn vastanneista oli kokenut esittämänsä musiikkityylin kyseenalaistamista siksi, että kyseinen tyyli oli kritiikin esittäjien mielestä sopimatonta hengelliseen musiikkiin.

Nikulan mukaan musiikin harrastaminen alkaa keskimäärin 9-vuotiaana. Gospelmusiikin tekeminen aloitetaan keskimäärin 16 vuoden iässä, mitä edesauttaa seurakuntien toiminta gospelkonsertteineen. Myös rippikoululla ja siihen liittyvällä seurakunnan toiminnalla on Nikulan mukaan asiassa merkittävä rooli. 

Linkki tutkimukseen.

Seuraavaksi:

Joulujuhlat saa pitää kirkossa Ruotsissa, mutta ilman uskontoa