Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

Professori Korhola: Jumalaa ei pidä yrittää todistaa tieteellisesti

 

Professori Atte Korholan mielestä Jumalaa tai uskoa ei pidä yrittää todistaa tieteellisesti. Hänen mukaansa ei ole tule edes olettaa, että tiedä pääsisi käsiksi elämän perimmäisiin kysymyksiin. – Tieteellinen ajattelu on yksi tapa etsiä totuutta tästä fysikaalisesta todellisuudesta. Sitä ei pidä suurennella eikä pienennellä, Korhola toteaa.

Helsingin yliopiston ympäristötieteiden laitoksen ympäristömuutoksen professori Korhola keskusteli Radio Dein viikon debatissa tieteen ja uskon suhteesta bioprosessitekniikan emeritusprofessorin Matti Leisolan kanssa. Kreationistina tunnettu Leisola arvostelee sitä, että tieteestä on tehty ylin auktoriteetti monella alalla.

– Miksi esimerkiksi koulujen oppikirjoissa ei tunnusteta, ettei meillä ole mitään tietoa siitä, miten elävä solu voisi syntyä, Leisola kysyy.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

Korholankin mielestä on tieteen pelisääntöjen vastaista väittää, että tieteellinen maailmankuva selittäisi täysin esimerkiksi elämän synnyn.

– Mutta emme saisi kristittyinä sortua siihen toiseen puoleen, että pyritään rationaalisesti selittämään meidän usko tai Raamatun ihmeet, ja lähestytään uskoa rationaalisesti sanoen, että jokainen joka ei usko on tyhmä. Ihmisillä on lukematon määrä muita syitä olla uskomatta kuin tyhmyys.

Korhola näkee, että työskentely tieteen parissa on kannustanut häntä eteenpäin myös uskon asioissa.

– Tiede etsii totuutta ihan niin kuin kristinuskokin. Tiede on jatkuvaa itsekritiikkiä ja itsensä korjaavuutta, mitä uskonikin on. Eihän se koskaan tule valmiiksi. Olen koko ajan matkalla ja oikeastaan uskoni on koko ajan paluuta Jumalan luo.

Korhola ja Leisola haluavat myös romuttaa käsityksen, jonka mukaan tiedemaailma pyrkisi väkisin osoittamaan, ettei Jumalaa ole.

– On tietysti ihmisiä, jotka käyttävät tiedettä sen todistelemiseen, ja juuri he ovat julkisuudessa aggressiivisimmin esillä. Mutta suurin osa tiedeyhteisöstä ei ole tippaakaan kiinnostunut aiheesta, vaan keskittyy asioiden tutkimiseen ja mittaamiseen, Leisola sanoo.

Radio Dein Viikon debatti kuullaan uusintana sunnuntaina 26.1. klo 20-21. Keskustelun voi kuunnella myös Radio Dein arkistosta.  

 
Dei, Nina Åström, artikkeliban 17.10.- (2/2)