Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Professorit väittelevät teologian akateemisesta asemasta

 

Esko Valtaoja ja Ismo Dunderberg taittavat peistä teologian asemasta Suomen yliopistojärjestelmässä.

Oikeus opettaa ja tutkia teologiaa yliopistossa on noussut loppuvuonna tikunnokkaan. Radio Deissä tartutaan aiheeseen kahden professorin voimin. Ensi keskiviikkon Viikon Debatissa ottavat toistensa käsityksistä mittaa Helsingin yliopiston Uuden testamentin eksegetiikan professori Ismo Dunderberg ja avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja Turun yliopistosta.

Teologian akateemisen opetuksen ovat kyseenalaistaneet julkisesti Itä-Suomen yliopiston terveyssosiologian professori Matti Myllykangas ja kliinisen fysiologian emeritusprofessori Esko Länsimies. He nimittävät marraskuun loppupuolen Aamulehden puheenvuorossaan teologian opetusta tiedeyliopistojen häpeäpilkuksi. Poleeminen kirjoituksensa oli otsikoitu ”Papit ulos yliopistoista”.

Esko Valtaoja on itäsuomalaisten kollegojensa kanssa samoilla linjoilla, vaikka asetteleekin sanansa kyselevämmin.

Avainmedia ilmainen (vkot 48-49)

– Kun enemmistö suomalaisista ei usko kirkon oppien mukaan, miksi kristillien teologian pitäisi säilyttää akateeminen erityisasemansa? Entä miten perustella uskonnottomalle, miksi yliopistossa tutkitaan teologiaa eikä vaikkapa astrologiaa? Valtaojaa kyseenalaista.

Professori Ismo Dunderberg laati Myllykankaan ja Länsimiehen provokaatioon vastineen yhdessä professori Risto Saarisen kanssa. Siinä hän muistuttaa siitä faktasta, että yhteiskuntamme perustuu lukuisin tavoin kristillisille arvoille.

– [Tutkimuksen] tarpeellisuuden näkökulmasta on pohjimmiltaan yhdentekevää, pidämmekö uskonnollisia oppeja, ajatuksia ja tapoja järkevinä tai järjettöminä. Kiistaton tosiasia on, että ne ovat vaikuttaneet ja yhä vaikuttavat historian kulkuun ja kulttuurin eri osa-alueisiin kaikkialla maailmassa. Silmien ummistaminen näin tärkeältä ilmiöltä olisi yksinkertaisesti typerää, teologit linjaavat.

Dunderberg alleviivaa myös  uskonnon tutkimuksen kriittistä otetta.

– Uskontojen akateeminen tutkimus on tarpeen siinä missä muukin humanistisen alan tutkimus. Uskontoa voi ja tulee tutkia yhtä kriittisesti kuin mitä tahansa muuta elämän aluetta.

Kuulet Viikon Debatin teologian tutkimuksen ja opetuksen akateemisesta asemasta suorana Radio Dein aalloilla keskiviikkona 4.1. klo 9-10. Väittely uusitaan yhdeltä päivällä ja yhdeltä yöllä.

Lue myös:

Myllykankaan ja Länsimiehen haaste.

Dunderbergin ja Saarisen vastine.

 
Dei, Nina Åström, artikkeliban 17.10.- (2/2)