Helposti ajattelemme, että elämän kuuluisi olla mukavaa ja ongelmatonta. Kun sitten vaikeuksia ja koettelemuksia tulee, toivomme pääsevämme niistä nopeasti eroon. Mutta niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin koettelemukset kuuluvat elämään.
Toisinaan taakat voivat olla hyvinkin pitkäkestoisia. Osa vaikeuksista tulee elämään tilaamatta ilman että olemme millään tavoin voineet vaikuttaa asiaan. Pahoja asioita tapahtuu.
On myös ongelmia, jotka ovat omien valintojemme tai tekojemme seurauksia. Saatamme joutua monenlaisiin ahdinkoihin omien huonojen valintojen vuoksi. Sen sijaan, että nöyrtyisimme näkemään oman osuutemme, saatamme etsiä syyllisiä jostain muualta kuin omasta itsestä. Jumalaakin on helppo syyttää. Miksi hän ei estänyt, ohjannut ja opastanut?
Oma lukunsa on koettelemukset ja kriisit, jotka johtuvat toisen ihmisen teoista tai valinnoista. Yhtä kaikki oli koettelemusten alkuperä mikä hyvänsä, niiden kanssa voi oppia elämään. Parhaimmillaan koettelemukset ovat muutosvoimaa ja suuntaavat huomiseen.
– Koettelemuksia on vaikka minkälaisia. Voi tulla pettymyksiä, kun jokin toivottu asia ei toteudu. Voi olla ihmissuhdekriisejä tai surua siitä, ettei löydy sopivaa puolisoa, jonka kanssa voisi perustaa perheen. Lapsiin voi liittyä paljon koettelemuksia. Voi olla koulukiusaamista, oppimisvaikeuksia, sairauksia tai lapsi voi joutua huonoon seuraan. Läheisen menettäminen on kova koettelemus, psykologi ja tietokirjailija Pirjo Alajoki luettelee. Hän on kirjoittanut kirjan Suunta huomiseen – Elämän koettelemusten muutosvoima koettelemuksista ja niistä selviämisestä.
Alajoki muistuttaa, että työelämäänkin voi liittyä monenlaisia vaikeuksia. Työpaikalla voi olla hankalia ihmissuhteita, voi joutua irtisanotuksi tai kohdelluksi epäoikeudenmukaisesti. Liialliset työtehtävät tai huono johtaminen saattavat kuormittaa.
– Uskovilla voi olla omat uskonkriisit ja ongelmat esimerkiksi siitä syystä, että he ovat uskossa ja haluavat pitää kiinni raamatunopetuksista.
Askeleita eteenpäin
Kriisi tarkoittaa tilannetta, joka vaatii päätöksentekoa ja sen seurauksena jokin uusi mahdollisuus toteutuu. Se ei ole umpikuja, josta ei ole ulospääsyä, vaan läpikulkupaikka, psykologi Alajoki toteaa kirjassaan Suuntahuomiseen – Elämän koettelemusten muutosvoima.
Kuinka vaikeista tilanteista ja kriiseistä pääsee eteenpäin?
– Ei ole yhtä ainoaa keinoa. On erilaisia tapoja päästä eteenpäin ja saada kiinteää maata jalkojen alle, että selviän tästä eteenpäin, Alajoki sanoo.
– Jotkut vastoinkäymiset elämässä johtuvat meidän omasta toiminnastamme. Olemme toimineet väärin ja seuraamukset ovat sen mukaiset. Se aiheuttaa syyllisyyttä ja häpeää. Siihen auttaa väärin tekemisen tunnustaminen ja anteeksi pyytäminen Jumalalta ja mahdollisesti ihmisiltä, joita asia on koskenut.
Elämään kuuluu erilaisia kehityskriisejä ja ikäkriisejä. Toisinaan jokin äkillinen kriisi voi mullistaa elämän kertaheitolla täydellisesti. Kriisiä ei voi ennustaa, vaan se tulee kuin salama kirkkaalta taivaalta.
– Siihen ei voi valmistautua psyykkisesti etukäteen, mutta ihmisessä on valtava määrä erilaisia voimavaroja, jotka saadaan käyttöön erityistilanteissa.
Tarvitsemme toista ihmistä
Kun ihminen joutuu oikein koville, jaksaminen on koetuksella. Silloin läheisten apu, tuki ja kannattelu auttavat eteenpäin. Tarvitaan ihmisiä, jotka jaksavat olla tukena ja läsnä.
– Jumala on luonut meidät sellaisiksi, että tarvitsemme toista ihmistä. Se on meissä sisään rakennettuna.
Akuutissa kriisivaiheessa ihminen ei kaipaa mitään neuvoja, vaan kuuntelijaa, joka ymmärtää hänen tuskaansa eikä väheksy tai neuvo millään tavoin.
– Tärkeämpää on olla kuulolla kuin tarjota hyviä neuvoja, Alajoki muistuttaa.
Jos ihmisen toimintakyky on heikentynyt, käytännön apu on paikallaan. Se voi olla vaikka ruoan laittamista ja auttamista käytännön asioissa.
– Rohkaisen etsimään ammattiapua, jos näyttää ettei omin neuvoin ja läheisten tuella selviä ja jos on tarve käsitellä asioita syvemmin. Ammattilainen uskaltaa ehkä paremmin tehdä rohkeita kysymyksiä, joita läheinen ei tohtisi kysyä.
Tärkeämpää on olla kuulolla kuin tarjota hyviä neuvoja.
Koettelemuksissa ja kriiseissä moni saa apua luonnossa liikkumisesta.
– Sekin on jännä Jumalan luoma asia, ettemme koskaan kyllästy Jumalan luomaan luontoon. Se hoitaa ihmistä.
Musiikin kuuntelu voi hoitaa ja lohduttaa. Musiikki voi tavoittaa ihmisen sydämen syvyyksiä, joihin sanat eivät yllä.
– Myös aihepiiriin liittyvistä kirjoista voi olla apua, jos jaksaa lukea. Helposti olemme omassa kuplassamme, emmekä näe mitään muuta. Kirjoista voi löytää uusia näkökulmia ja vastauksia kysymyksiin.
Välttämätön ja vapauttava anteeksianto
Kun toiset ihmiset ovat aiheuttaneet toiminnallaan meille koettelemuksia ja vaikeuksia pettämällä meidät tai tekemällä jotain muuta vääryyttä meitä vastaan, siitä seuraa vihaa, kostamisen halua ja katkeria tunteita. Kun kyse on pienestä asiasta, se on helppo antaa anteeksi, mutta mitä syvemmin toisen teko on satuttanut ja rikkonut, sitä vaikeampaa on anteeksianto.
Jotta katkeruus ei pääsisi nakertamaan sisikuntaa ja pitämään otteessaan, on tärkeää lähteä anteeksi annon tielle. Niin kauan kuin ihminen ei anna anteeksi häntä rikkoneelle, hän on vihan kautta kiinni tässä toisessa ihmisessä. Kun ihminen päättää antaa anteeksi, hän vapautuu. Anteeksianto on psykologisessa mielessä tunteista riippumaton valinta ja toisinaan pitkäaikainen prosessi.
Annamme anteeksi vapauttaaksemme itsemme ja saadaksemme sisäisen rauhan. Samalla anteeksianto on mahdollisuus omaan sisäiseen kasvuun ja eheytymiseen. Se on asteittainen muutos ajatuksissa, asenteissa, tunteissa ja käyttäytymisessä.
On kuitenkin tekoja, jotka ovat niin syviä ja tuhoavia, ettei niitten anteeksiantaminen ole mahdollista ilman Jumalan eheyttävää työtä, armoa ja rakkautta.