Median jatkuva negatiivinen tietotulva saa välillä aikaan tunteen, että maailmassa ei tapahdu enää mitään hyvää. Psykologi Pirjo Alajoki toteaa, että media sekä lisää, että lievittää pelkojamme.
– Tarjoamalla faktatietoa media voi hälventää ennakkoluulojamme sekä korjata virheellisiä käsityksiämme. Silti uskon, että tämän valtavan tietomäärän täytyy myös kuormittaa ihmistä.
Alajoki muistuttaa, että median maalaamien synkkien kuvien keskellä on hyvä muistaa, että jokaisena aikakautena on ollut omat ongelmansa.
– Kulta-aikaa ei ole koskaan ollutkaan, eikä vanhoja hyviä aikoja. Ongelmat vai ovat olleet erilaisia. Elämä ei ole koskaan ollut helppoa. Siinä missä vaikeuksien määrä on ehkä aina ollut vakio, voi olla, että myös onnen määrä on vakio. Voimme säälitellä entisajan ihmisiä, kun heillä ei ollut materiaalisessa mielessä samaa kuin meillä.
Säälittely on Alajoen mukaan turhaa.
– Heillä on ollut oma onnensa. Nyt meillä on omat onnenlähteemme ja toisaalta myös pelon aiheemme. Fyysisen raskauden tilalle on tullut henkinen raskaus.
Pirjo Alajoen mukaan turvalliseksi mielletyssä lintukoto Suomessa pelätään monenlaisia asioita.
– Eräs akuutti pelko on globaalin talouden heilahtelu, joka näkyy ihmisten kokemuksissa kahdella tasolla. Ensinnäkin pelkona siitä, että mihin tässä ollaan yleisesti ottaen menossa. Suomi ei ole enää oma saarekkeensa vaan heilahdukset muualla näkyvät myös meillä.
Alajoen mukaan lähitasolla pelkäämme sitä, että maailmatalouden mullistukset iskevät suoraa omaan elämäämme.
– Miten käy työpaikkani ja toimeentuloni, kysymme.
Alajoki on huomannut, että ihmisillä on tällä hetkellä myös paljon huolia terveytensä suhteen.
– Terveyspalveluiden resurssien supistuessa moni pelkää, ettei saa enää tarvitsemaansa hoitoa. Esimerkiksi leikkausjonot ja vanhusten huollon heikko tila lisäävät epävarmuutta.
Lue lisää Pirjo Alajoen ajatuksia tämän viikon Uusi Tie -lehdestä muun muassa sitoutumis- ja elämänpelosta.