Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Psykologian ja kristillisen uskon vuorovaikutus aiheena koulutustapahtumassa Tampereella

 

Professori Nicolene Joubert on konferenssin pääpuhuja.kuva ACCFinland

– On ammatillisuutta huomioida asiakkaan hengelliset asiat osana terapiatyötä, toteaa kehityspsykologi, lasten psykoterapeutti Päivimaria Kuivamäki. Hän toimii Suomen ACC:n (Association of Christian Counsellors) puheejohtajana.
ACC järjestää kaksi psykologisen tiedon ja kristillisen uskon välistä vuorovaikutusta käsittelevää tapahtumaa Tampere-talossa tulevana viikonloppuna. Pääpuhujaksi saapuu psykologian professori Nicolene Joubert Etelä-Afrikasta.

Joubertilla on 30 vuoden kokemus terapiatyöstä. Nykyään hän toimii vuonna 2000 perustamansa Kristillisen psykologian instituutin (ICP) rehtorina ja psykologian professorina protestanttisessa akatemiassa Etelä-Afrikassa (Die Afrikaanse Protestentse Akademie). Joubert on perehtynyt traumaterapiaan ja hengellisten interventioiden soveltamiseen osana terapiaprosessia.

Järjestyksessään viides Suomen ACC:n konferenssi järjestetään 31.1.-2.2.2014. Luennoista ja kanavista koostuvaa viikonlopputapahtumaa edeltää 30.-31.1.2014 järjestettävä koulutustapahtuma, jossa keskitytään kollektiivisen trauman käsittelyyn.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Konferenssin kanavat tarjoavat mahdollisuuden tutustua erityiskysymyksiin, kuten kivusta kärsivän auttamiseen, dissosiaatiohäiriön kohtaaminen seurakuntatyössä, lasten sielunhoitoon, psykofyysiseen fysioterapiaan tai seksuaalisen hyväksikäytön uhrin auttamiseen. Kanavista vastaavat erityisalojen erikoislääkärit sekä kokeneet terapeutit.

Päivimaria Kuivamäki odottaa vuoropuhelua terapeuttien ja sielunhoidollista auttamistyötä tekevien tahojen kanssa.
– Toivon, että konferenssiin saapuvat auttajat saisivat tietoa, verkostoituisivat ja voimaantuisivat tehtävässään ja kutsumuksessaan.
– Erityisesti toivoisin näkeväni konferenssissa psykoterapeutteja. On ammatillisuutta huomioida asiakkaan hengelliset asiat osana terapiatyötä, hän huomauttaa.

Kuivamäki odottaa konferenssiin 250 ja sitä edeltävään koulutustapahtumaankin 150 osallistujaa. Koulutustapahtumassa professori Joubert opettaa kollektiivisen trauman seurauksista ja hoidosta.
– Aihe on erittäin kiinnostava. Joubertin kotimaassa, Etelä-Afrikassa on tehty myös kollektiivista sovituksen työtä, Kuivamäki muistuttaa.

Laatua kristilliseen auttamistyöhön

Suomen ACC: tarkoituksena on koota kristilliseltä arvopohjalta terapia -ja sielunhoitotyötä tekevät henkilöt ja yhteisöt yhteistoimintaan, kehittämään ja edistämään kristillisestä ihmiskäsityksestä nousevaa terapia- ja sielunhoitotyötä Suomessa.
Yhdistystä perustettaessa, vuonna 2005 kristityt terapeutit olivat varsin hajallaan ja pakersivat yksin.
– Suomen ACC perustettiin auttamaan toimijoiden verkostoitumista. Sielunhoitoterapeuttisia koulutuksia oli järjestetty vasta kaksi ja koulutuksen laadun määrittely oli tuolloin ajankohtaista.

Suomessa on vuosituhannen vaihteesta lähtien syntynyt uusia koulutuksia, jotka pyrkivät huomioimaan hengellisyyden osana terapeuttista auttamista. Koulutuksen järjestäjiä on tullut lisää, valmistuneita toimijoita on enemmän ja uusia yhdistyksiäkin on perustettu.
Yhteiskunta ei ole määritellyt terapeutti-nimikkeen kriteerejä.

– Suomen ACC:n toiminta tarjoaa mahdollisuuden osoittaa, että kristityt tekevät asiat hyvin ja läpinäkyvästi. Vaikka yhteiskunta ei ole vaatinut kriteerejä sielunhoidollisterapeuttiselle auttamiselle, Suomen ACC:ssa halutaan tehdä työtä yhteisten pelisääntöjen muodostumiseksi. Nyt haasteemme on laadukkaan tason ylläpitäminen. Sitä teemme koulutusten kreditoinnilla ja toimijoiden eettisillä ohjeilla, jotka olemme ACC:ssa laatineet.

Työtä riittää edelleen ja kristillisen psykoterapian kehittäminen olisi tärkeää.
– Jokaisella terapeutilla on maailmankatsomus ja arvot, joita ei yleensä tehdä näkyviksi.
Luotettavuutta auttamisessa voi olla myös se, että erilaiset terapeutit tulevat näkyviksi tausta-arvoineen, Kuivamäki huomauttaa.

Konferenssi on tarkoitettu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, psykoterapeuteille, seurakuntien ja perheasiain neuvottelukeskusten työntekijöille, sielunhoito-/terapeuttista työtä tekeville, vertaisryhmien ohjaajille, rukouspalvelijoille ja asiasta kiinnostuneille.

Teksti: Mari Turunen

Lisätietoja: www.accfinland.org

 

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie