Retoriikan ammattilainen Antti Mustakallio on havainnut, että Suomessa kärsitään puheen anemiasta. Maassamme virallinen tarkoittaa kuivaa ja harras tylsää. Evankeliumista puhutaan, mutta ihmisiä ei puhutella. Retorisia taitoja kehittämällä puheesta voi kuitenkin luoda väkevän välineen, jolla voi vaikuttaa ihmisten tunteisiin, uskomuksiin ja asenteisiin. Jos näissä tapahtuu muutosta, silloin voi tapahtua muutosta myös siinä, miten ihmiset toimivat, Mustakallio ohjeisti Kansanlähetyksen työntekijäseminaarissa viime viikolla.
Retoriikka eli puhetaito ja vaikuttamisen taito rakentuu kahden pilarin varaan: sanoman ja yleisön. Puhetta valmistellessa tärkein kysymys ei ole, mistä puhuisin, vaan mihin puheellani pyrin. Mustakallion mukaan 50 prosenttia puheista paranisi, jos sanoma olisi etukäteen mietitty.
– Mikä on ydinviesti? Mitä väitteitä puheessasi esität? Puhujan kanssa ei tarvitse olla samaa mieltä kaikesta, mutta puhetta voi pitää hyvänä, jos se herättää ajatuksia ja keskustelua.
Sanoman ohessa yleisöön tulee kiinnittää huomiota. Puhujan kannattaa selvittää, keitä siihen kuuluu. Mitkä ovat heidän tarpeensa ja kysymyksensä? Miten kuuntelen yleisöä puheen aikana? Mustakallio neuvoi, että katsekontaktilla voi lukea, onko yleisö unessa vai hereillä.
– Puhuja on kuulijoidensa palvelija. Kuulijoihin ei voi suhtautua yliolkaisesti, sillä kunnioittava asenne välittyy. Puhe on lahja, joka annetaan heille. Jos olemme ajatelleet heidän parastaan ja valmistautuneet huolella, se tekee väistämättä vaikutuksen, hän korosti.
”Jumala tunnustaa puhetaidon merkityksen”
Retoriikan ja teologian välille voi joskus muodostua jännite, koska ihmisiä ei pitäisi retoristen keinojen kautta painostaa tai houkutella uskomaan, sillä vain Jumala synnyttää uskon. Paavalikin selittää, ettei julistus perustu puheen viisauteen vaan Pyhän Hengen voimaan.
– Toisaalta apostoli Paavali ei ollut tietämätön ja käytti jo antiikissa opittuja puhetaitoja, Mustakallio huomautti. Hän tekee teologian väitöskirjaa Paavalin retoriikasta.
Mustakallio muistutti, että Raamatussa puhuminen, viestin vieminen ja julistaminen ovat keskeisessä asemassa. Helluntain kieli-ihmekin kertoo, kuinka tärkeää on puhua ymmärrettävästi. Hän myös otti esiin Mooseksen, joka kutsun saadessaan valitteli heikkoa puhetaitoaan. Jumala antaa Moosekselle avuksi tämän veljen Aaronin, joka osasi puhua. (2. Moos. 4:10-17)
– Jumala tunnustaa, että puhetaidolla on merkitystä, Mustakallio osoitti.