Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Puolueiden puheenjohtajat samassa paketissa

 

Kokosimme Radio Dein tekemät puolueiden puheenjohtajien haastattelut yhteen ja nostimme esiin kiinnostavimmat kommentit. Lähes kaikki Dein Seurakuntalaisessa julkaisemat puheenjohtajahaastattelut vähintäänkin sivuavat haastateltavan suhdetta omaan puolueeseensa. Muita käsiteltyjä aiheita olivat esimerkiksi ministerityöskentely ja kirkon paikka yhteiskunnassa.

Oma tehtävä ja puolue kuului

Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglundin haastattelun pääteemat liittyivät Suomen puolustuskykyyn. Haglund ajaa Suomen ja Ruotsin välisen puolustusyhteistyön tiivistämistä. Hänen mukaansa Suomella on eurooppalaisessa mittakaavassa uskottava ja hyvä puolustus, mutta vanhentunut kalusto on silti päivitettävä kuluvan vuosikymmenen aikana.

-Koen, että viimeinen vuosi on osoittanut, että puolustuskyvyn ei saa antaa heiketä ja on pidettävä uskottavasta puolustuksesta kiinni, puolustusministeri Haglund sanoi.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kertoi Dein haastattelussa ajamistaan asioista ja arvoista. Hänen puolueensa erosi hallituksesta, kun se hyväksyi uuden ydinvoimalahankkeen. Vihreiden arvojen lisäksi Niinistö puhui haastattelussa isyysvapaiden puolesta.

-Pidin melkein puoli vuotta molempien lasten kanssa perhevapaata, ja täytyy sanoa, että en ole tavannut yhtään isää, joka katuisi sitä valintaa. Isät, jotka tekevät sen valinnan ovat onnellisia ja iloisia.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen avasi haastattelussaan viime kesän tapahtumia, jolloin puolueen sisältä noussut kapinaliike pyrki syrjäyttämään istuvan puheenjohtajan. Räsänen myös kertoi laajemmin puolueensa toiminnasta eduskunnassa.

– Kristillisdemokraatit ovat todella hyvin pystyneet vaikuttamaan kokoonsa nähden. Väitän, että jos suomalaista puoluekenttää katsoo, niin äänestäjän kuluttajansuojan kannalta ääni, mikä kristillisdemokraateille on annettu viime eduskuntavaaleissa, sille on saatu todella hyvää katetta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb puhui taas muun muassa itsevarmuudesta. Hänen mukaansa on uskallettava onnistua, mutta myös epäonnistua. 

-Mä oon aika pitkälti fatalisti. Se, mitä tapahtuu, tapahtuu ja sen kanssa eletään, hän sanoi kysyttäessä arvostelun kohteena olemisesta.

Arvokysymykset puhututtivat

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi Deille niin suhteestaan omaan puolueeseensa, kuin kirkkoonkin. Rinteelle tärkeitä ovat elämänkulkuun liittyvät kirkon riitit.

-Minulle uskonto on merkinnyt sitä, että voi uskoa siihen, että on joku itseäni suurempi voima, johon voi tukeutua, kun tulee vaikeita paikkoja. Sillä on eri elämänvaiheissa ollut erilaisia merkityksiä, mutta aina se on ollut mukana.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäen sydämellä olivat haastattelussa erityisesti kehitysapu ja maahanmuuttajat. Hänen mielestään Suomen tulisi kantaa isompi vastuu Syyrian pakolaisista.

– Ei voi ajatella niin, että maailman köyhät unohdetaan silloin, kun meillä menee huonosti. Se on meidän kansainvälinen vastuu ja Vasemmistoliittoon kuuluu kansainvälinen solidaarisuus hyvin voimakkaasti.

Arhinmäen haastattelussa myös kirkko ja uskonto nousi puheeksi. Hänen mielestään kansankirkkojen erityisasemasta ja uskonnonopetuksesta tulisi luopua.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei mielellään kommentoi kirkon ja valtion suhdetta kovin rankasti, koska on itse kuulunut jo kohta 30 vuotta roomalaiskatoliseen kirkkoon. Hän kuitenkin toivoo, että ”hengellinen ja maallinen regimentti erotettaisiin selvemmin”, jotta valtiolliset käsitykset eivät hivuttautuisi kirkkoon.

-Ei tässä kenenkään uskoa ja autuutta kysellä, kun perussuomalaisiin tulee, mutta on semmoisia linjauksia, joita me puolueessa pidämme arvokkaina – kuten esimerkiksi avioliitto. Näissä se meidän taustaoletus näkyy ja me uskallamme sitä puolustaa kritiikistä huolimatta.

Keskustan puheenjohtaja, Juha Sipilää Dei ei saanut haastateltavaksi.

Dein eduskuntavaalitentit voi kuunnella täältä.