Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Puolueiden sivut eivät ole esteettömiä

 

Näkövammaisille on kehitetty erilaisia apuvälineitä. Verkkosivujen selaamisessa apuna voidaan käyttää esimerkiksi ruudunlukuohjelmaa.

Annanpura Oy:n tekemän selvityksen perusteella puolueet eivät ole huomioineen näkövammaisia verkkosivujensa suunnittelussa.

Näkövammaisten Keskusliiton pyynnöstä tehty selvitys kattoi maamme kahdeksan suurinta puoluetta. Näistä yksikään ei yltänyt kansainväliseen verkkosisällön saavutettavuusstandardiin eikä näin ollen saanut erinomaista arvosanaa esteettömyydestä.

Testauksesta oli mahdollista saada arvosanaksi heikko, keskinkertainen, hyvä tai erinomainen. Hyvän arvosanan saivat Kokoomus, Kristillisdemokraatit, RKP, Vasemmistoliitto ja Vihreät. Keskusta ylsi keskinkertaiseen, kun taas Perussuomalaiset ja SDP saivat heikon arvosanan.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Näkövammaisten ohella muitakaan erityisryhmiä ei selvityksen mukaan oltu huomioitu riittävästi. Puolueet eivät esimerkiksi tarjoa lainkaan viittomakielistä materiaalia.

Esteellisyys on yleistä

Näkövammaisten Keskusliiton mukaan verkkosivujen esteellisyys ei ole harvinaista. Puutteita löytyy niin seurakuntien kuin jopa arjen kannalta välttämättömiä palveluita tarjoavien tahojen sivuilta.

Annanpura Oy:n toimitusjohtaja Ari-Pekka Saarela kertoo, että ongelmat voitaisiin välttää helposti ottamalla esteettömyysnäkökulma huomioon jo sivujen suunnitteluvaiheessa. Sivujen esteettömyyttä voidaan edistää esimerkiksi käyttämällä selkeää ja johdonmukaista otsikointia sekä mahdollistamalla tekstin suurentaminen.

Lähde: Näkövammaisten Keskusliitto ry
Kuva: Flickr / Jason Pearce